okno zamknie się za 5

Leśna Willa w Kampinoskim Parku Narodowym

computer zapisz w ulubionych

Leśna Willa w Kampinoskim Parku Narodowym

14 lipca '20
Dane techniczne
Nazwa:

Leśna Willa

Lokalizacja: Polska, Izabelin
Projekt: Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz 
Architekci: dr Rafał Barycz, dr Paweł Saramowicz
Powierzchnia zabudowy: 385 m²
Powierzchnia użytkowa: 470 m²
Powierzchnia działki: 1800 m²
Kubatura: 2620,8 m³
Projekt: 2014
Inwestor:  prywatny

Leśna Willa położona w podwarszawskim Izabelinie w otoczeniu Kampinoskiego Parku Narodowego to projekt autorstwa Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz. Usytuowany pośród sosnowego starodrzewia obiekt łączy w sobie tradycję z modernizmem.

Zadaniem projektowym jakie postawili przed sobą architekci, było znalezienie takiego kształtu faktury budynku, który pozwoliłby na wpisanie w krajobraz Kampinoskiego Parku Narodowego. Ważnym elementem projektu jest połączenie tradycyjnego gontu dębowego z koszami gabionowymi wypełnionymi libiąskim dolomitem, które wykorzystano do budowy muru cyklopowego.

Leśna Willa
w Izabelinie

willa położona jest w pobliżu lasu

© Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

willa w otoczeniu lasu

Leśna Willa od strony drogi to masywna, prosta ściana z nielicznymi otworami — jest to fasada osłaniająca właściwą część domu, składającego się z dwóch skrzydeł. Prywatna część willi otacza wewnętrzny dziedziniec, będący przedłużeniem wnętrza, co pozwala mieszkańcom na kontakt z leśnym otoczeniem.

Leśna Willa, rzut
parteru

rzut parteru

© Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

mur cyklopowy z gabionów

Dom wyróżnia się zastosowanymi materiałami. Frontowa ściana willi oraz wschodnia elewacja boczna zostały zbudowane z gabionów — stalowych koszy, wypełnionych kamieniami. Choć gabiony pojawiają się w polskich budynkach, przeważnie stanowią jedynie detal, a rzadko stosowane są jako materiał budowlany.

mur z gabionów

mur wykonano z gabionów

© Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

Jak o samym wykonaniu mówią architekci:

Wykonanie muru cyklopowego z gabionów było pionierskim wyzwaniem technicznym. Użyto koszy kamiennych wypełnionych tłuczniem, kamieniem triasowym ze złoża w Libiążu, o uziarnieniu 85 – 220 mm. Ułożono gabiony skomponowane z precyzją o wymiarach: 50 cm; szerokość 25 cm, miejscowo 50 cm; długość odpowiednio 150 cm, 100 cm i 75 cm. Przyjęto grubość drutu 4,5 mm, o odległości oczek 76,2×76,2 mm. Dla zamocowania gabionów określono specyficzny przekrój ścian zewnętrznych, które od wewnątrz wykonane były z pustaków ceramicznych do wznoszenia muru jednowarstwowego, następnie założono warstwę konstrukcyjną z żelbetu, w celu zawieszenia na niej koszy szańcowych. Mocowano je za pomocą płaskownika szerokości 40 mm kotwami opaskowymi o rozstawie 30 cm. Nośność takiego połączenia na wyrywanie wynosi obliczeniowo 13,05 kN/mb. W rejonie nadproży zastosowano system podpór konsolowych. Kosze szańcowe stworzyły rodzaj „wiklinowej plecionki z kamienia”, w miejsce tradycyjnej ściany budynku.

kontrast pomiędzy drewnem a kamieniem

detal elewacji: gont
i kamień

fasada z kamienia i gontu

© Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz

Architekci skontrastowali gabiony z gontem z dranicy dębowej, porywającym pozostałe elewacje domu. Duże powierzchnie szklane okien, drewno oraz kamień to cechy charakterystyczne wkomponowanej w leśny krajobraz willi. Budynek to odzwierciedlenie architektonicznej filozofii Rafała Barycza i Pawła Saramowicza, która brzmi:

Architektura nowoczesnej Polski w XXI wieku musi być awangardowa i hipernowoczesna, a przy tym odrębna, nie naśladowcza, lecz czerpiąca z własnej historii i tradycji. Wyrasta bowiem z kultury i w relacji do niej buduje swą tożsamość.

Poczytajcie także o innej realizacji autorstwa Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz — willi z gontu i betonu która otrzymała w 2012 roku Nagrodę Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz

inne w kategorii "ARCHITEKTURA"

W pięknych okolicznościach przyrody, na granicy jurajskiego lasu powstaje drewniany dom jednorodzinny. Obiekt autorstwa [...]

Tworząc dom z pracownią artystyczną w Stryszowie, architekci z pracowni kropka studio starali się zatrzeć granicę [...]

Oryginalne domki fińskie to proste, drewniane bryły przykryte dwuspadowym dachem. Na parterze znajdowała się kuchnia, [...]

Głos został już oddany