Michał Madeja – zabudowa wielorodzinna na Powiślu

04 marca '20

Michał Madeja jest autorem projektu zespołu budynków mieszkalnych zrealizowanego w ramach przedmiotu Projektowanie prowadzonego przez Wojciecha Koteckiego i Mariusza Wronowskiego z pracowni BBGK Architekci, pod kierunkiem Jerzego Grochulskiego na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej.

Odpowiadając na zmiany klimatyczne, autor projektu podejmuje próbę wprowadzenia w optymalny i ekonomiczny sposób drewna do zabudowy wielorodzinnej w Polsce. Podstawą kompozycji obiektów mieszkalnych zaprojektowanych przez Michała Madeję jest w czytelnie określona struktura, wzajemnie uzupełniające się elementy drewniane, wspomagane monolitycznym rdzeniem komunikacyjnym i metalowym pokryciem. Struktura budynków opiera się o promieniście ułożone ściany konstrukcyjne, zoptymalizowane rozmieszczenie łazienek, oraz szachtów.

pięciokątna sktrukutra budynków pozwala na dopasowanie do działki

© Michał Madeja

założenia urbanistyczne

Dzięki pięciokątnej strukturze obiekty dopasowują się do narożników działki oraz częściowo dopełnia plac tworzący się w przy Moście Poniatowskiego. Pomiędzy budynkami zaplanowane zostały cztery place o zróżnicowanym charakterze, z czego trzy otwarte są na przestrzenie publiczne, a jeden, umieszczony centralnie, służy jako plac wejściowy. Wysokość budynków dostosowana jest do otoczenia, starając się pogodzić charakter zabudowy pierzejowej przy moście, oraz punktowców w części parkowej.

elementy drewniane są wyeksponowane we wnętrzach

© Michał Madeja

założenia architektoniczne

Każdy z obiektów został zaplanowany na rzucie o jednakowej strukturze, złożonym z żelbetowego rdzenia komunikacyjnego oraz otaczającej go części mieszkalnej z promieniście rozchodzącymi się ścianami konstrukcyjnymi wykonanymi z drewna klejonego. Budynki mają również zunifikowane oraz zoptymalizowane rozmieszczenie pomieszczeń technicznych i łazienek wraz z pionami kanalizacyjnymi, oraz wentylacją. Uniwersalna i czytelna struktura w prosty sposób dostosowuje się do różnorodnych potrzeb mieszkańców. Rzut na planie pięciokąta wpływa na rozkład otworów w elewacji. Przestrzenie mieszkalne wykonane zostały w konstrukcji z drewna klejonego CLT z elementami drewna litego oraz innych produktów drewnopochodnych. Elementy drewniane są wyeksponowane we wnętrzach. Lekka elewacja została zaprojektowana z użyciem blachy aluminiowej chroniącej przed warunkami atmosferycznymi, a jej kolorystyka nawiązuje do pastelowej, stonowanej gamy barwnej budynków Powiśla.

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Michała Madei

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta