Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Z drzewem pośrodku atrium. Projekt przedszkola Bjerg Arkitektur

18 lipca '22

Czym powinno cechować się dobrze zaprojektowane przedszkole? W jaki sposób może odwoływać się do wyjątkowego otoczenia? Na te pytania próbuje odpowiedzieć projekt przedszkola pasywnego w Podkowie Leśnej, który wykonała pracownia Bjerg Arkitektur.

Warszawskie biuro międzynarodowej pracowni Bjerg Arkitektur zaprojektowało przedszkole połączone z salą żłobkową. To, co w pierwszej kolejności przykuwa uwagę to ażurowa elewacja połączona z drewnem i dziedziniec, na którym posadzono drzewo. Drzewo to z czasem ma stworzyć optymalne miejsce do przesiadywania i odpoczynku.

Przedszkole pasywne w Podkowie Leśnej Przedszkole pasywne w Podkowie Leśnej

przedszkole pasywne w Podkowie Leśnej

fot. Adam Marciniak, © Bjerg Arkitektur Polska

O tym, jak powstawał budynek, na czym polega jego funkcjonalność i jak na projekt wpłynęło otoczenie, opowiada Mateusz Ploszaj-Mazurek z polskiego oddziału pracowni Bjerg Arkitektur.

 
Wiktor Bochenek
: Skąd wziął się pomysł na ażurową elewację budynku?

Mateusz Ploszaj-Mazurek (Bjerg Arkitektur Polska): Elewacja budynku miała za zadanie nawiązywać do otoczenia – czyli do tła w postaci drzew rosnących w całej okolicy Podkowy Leśnej. Budynek w ten sposób miał się wtapiać w otoczenie.

 
Wiktor
: W jaki sposób wykorzystano tutaj modułowe rozwiązania?

Mateusz: Patrząc na ten obiekt, trudno jest doszukiwać się podziału na moduły, z których został on zbudowany. Budynek został wykonany w technologii wykorzystującej prefabrykaty stalowe, co pozwoliło na bardzo szybką realizację — w czasie krótszym niż dwanaście miesięcy. Dobór technologii odpowiada także za wysoką jakość wykonania i wysoką szczelność. Przekłada się to także na obniżenie zapotrzebowania na energię.

Przedszkole pasywne w Podkowie Leśnej

budynek został postawiony w mniej niż dwanaście miesięcy

fot. Adam Marciniak, © Bjerg Arkitektur Polska

 
Wiktor
: Na czym polega pasywność tego budynku?

Mateusz: Budynek zaprojektowano zgodnie z zasadami projektowania budynków pasywnych. Projekt zakładał kompaktową, dobrze ocieploną bryłę, nadwieszenia nad oknami — pasywnie ograniczające zyski cieplne w lesie, duże okna od strony południowej dogrzewające budynek w zimie, a także zastosowanie wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Budynek jest aktualnie w trakcie procesu certyfikacji przez Instytut Domów Pasywnych.

 
Wiktor
: W jaki sposób obiekt odwołuje się do otoczenia Podkowy Leśnej? Bardziej się wyróżnia czy wtapia?

Mateusz: Budynek odwołuje się do naturalnego krajobrazu miasta-ogrodu Podkowy Leśnej — czyli przestrzeni z dużą ilością zieleni parkowej. Z jednej strony elewacja budynku cechuje się powtarzalnością i pewną rytmiką. Architekci zdecydowali się wykorzystać strukturę zacieniającą do stworzenia unikalnego wyrazu fasady.

Osiągnięto w ten sposób ażurowy charakter budynku, stapiając architekturę z naturalnym otoczeniem, jednocześnie regulując nasłonecznieniechroniąc obiekt przed przegrzewaniem w lecie. Wymiary elementów zacieniających zostały dobrane w ten sposób, aby w lecie odcinać dostęp promieni słonecznych, a w zimie pozwalać na wpadanie promieni słonecznych do wnętrza budynku.

Przedszkole pasywne w Podkowie Leśnej Przedszkole pasywne w Podkowie Leśnej

elewacja nadaje budynkowi ażurowy charakter

fot. Adam Marciniak, © Bjerg Arkitektur Polska

Wiktor: Jak została rozwiązana roślinność wokół i w budynku. Skąd pomysł na dziedziniec z drzewem?

Mateusz: Układ funkcjonalny ukształtowano tak, by wszystkie sale dla dzieci były skierowane na południe, a korytarze tworzyły wokół dziedzińca pierścień z licznymi przeszkleniami i oknami do siedzenia. Przestrzennym i symbolicznym centrum przedszkola jest rosnące w środku atrium drzewo. Zostało ono zasadzone przez lokalną społeczność podczas otwarcia przedszkola — w ten sposób mieszkańcy Podkowy Leśnej wezmą udział w procesie budowy nowego, ważnego obiektu w mieście.

Przedszkole pasywne w Podkowie Leśnej

pośrodku atrium posadzono drzewo

fot. Adam Marciniak, © Bjerg Arkitektur Polska

Wiktor: Co było najtrudniejsze, a z czego są Państwo najbardziej dumni?

Mateusz: Ważne dla nas było stworzenie energooszczędnego i ekologicznego budynku, który wpasuje się w lokalne uwarunkowania. Cieszymy się, że budynek został przyjęty pozytywnie i doskonale funkcjonuje jako przedszkole już prawie rok!

Wiktor: Dziękuje za rozmowę.

Przedszkole pasywne w Podkowie Leśnej

przedszkole pasywne w Podkowie Leśnej

fot. Adam Marciniak, © Bjerg Arkitektur Polska

 
rozmawiał:
Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

IGP-DURA®one – system powlekania proszkowego
Dachówki na elewacji – trend w architekturze 2024
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
INSPIRACJE