okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Tu rządzą dzieci! Przedszkole w Suwałkach projektu xy studio

16 czerwca '20
Dane techniczne
Nazwa:

Przedszkole przyzakładowe Żółty Słonik

Lokalizacja: Polska, Suwałki, ul. Północna 34A
Projekt: xy studio Filip Domaszczyński, Marta Nowosielska, Dorota Sibińska
Zespół autorski: Anna Prałat, Marta Komorowska
Powierzchnia zabudowy: 1034,22 m²
Powierzchnia użytkowa: 988,50 m²
Powierzchnia całkowita:
1125,34 m²
Kubatura:  4342,75 m3
Rok projektu: 2017
Rok realizacji:  2018
Inwestor:  Fabryki Mebli „Forte” S.A.

Oglądając projekty budynków i wnętrz przeznaczonych dla dzieci, których autorami są architekci z xy studio, można poczuć przemożną chęć powrotu do dziecinnych lat. Mimo że większość z nas sobie tego normalnie nie życzy kolorowe pomieszczenia, oryginalne meble i pomysłowe rozwiązania w nowoczesnej oprawie robią swoje.

W przedszkolu i żłobku w Suwałkach czas spędzają dzieci pracowników Fabryk Mebli „Forte”. Zmieści się ich tam nawet 150! Architekci z xy studio wzięli pod uwagę kwestię „polskiego bieguna zimna” — budynek jest zlokalizowany na skraju miasta, na pięknej łące, która jednak jest bardzo wietrzna. Projektanci zdecydowali się na zaprojektowanie niskiego rozłożystego budynku z rozbudowaną małą architekturą na dziecięcy użytek plac zabaw z pokaźną piaskownicą i huśtawkami.

przedszkole i żłobek ułożone względem słońca

Położenie słońca zdeterminowało ustawienie budynku na działce oraz jego układ funkcjonalny. We wschodnim skrzydle został zlokalizowany żłobek, jako że dzieci potrzebują światła do przedpołudniowej pracy. Po drzemce, po południu spędzają czas na zewnątrz. Stąd też w najcieplejsze miesiące budynek, dzięki swojemu ułożeniu, rzuca cień na plac zabaw znajdujący się blisko sal.

Przedszkole Żółty Słonik w Suwałkach

sale łączą się z tarasami, tarasy z placami zabaw i zielenią

© xystudio

Przedszkole umieszczono w zachodnim skrzydle. Starsze dzieci nie śpią już w ciągu dnia, dlatego dłużej oświetlone pomieszczenia lekcyjne są dużym atutem przestrzeni. Z sal przedszkolnych widać ogród z małą szklarnią, natomiast plac zabaw znajduje się od południowej strony tak, aby nie rozpraszał dzieci w trakcie zajęć. Wokół placu zabaw architekci zdecydowali się posadzić drzewa, które w przyszłości będą chronić bawiące się dzieci przed nadmiernym słońcem. Na zewnątrz zostały również zaprojektowane dwie toalety.

wielofunkcyjne tarasy

Rzut budynku wpisany został w kształt litery H. W ten sposób powstały dwa patia: „wejścioweogólnodostępne” i „ogrodowedziecięce”. Całość została otoczona wielofunkcyjnymi zadaszonymi tarasami. Znajdziemy tu m.in. wbudowane piaskownice stworzone specjalnie z myślą o małych dzieciach, by zbytnio nie oddalały się od sal i czujnego oka wychowawców. Zadaszenia osłaniają zarówno przed deszczem, jak i słońcem. Architekci zrobili w nich otwory, które zostały tak przemyślane, by każda z piaskownic była częściowo zacieniona. Z sal można bezpośrednio wyjść na taras po rozsunięciu wielkich okien. Dzięki temu możliwe jest wystawienie stolików na świeże powietrze.

Żłobek Żółty Słonik w Suwałkach    Żłobek Żółty Słonik w Suwałkach od xystudio

w sali są drabinki, ściana luster i huśtawki. W deszczowe dni stanowi idealny zadaszony wewnętrzny plac zabaw

© xystudio

Latem, gdy słońce jest wysoko, dachy chronią sale przed przegrzewaniem. Zimą, gdy słońce jest nisko, wpuszczają ciepłe promienie do sal. Dodatkowo wszystkie doświetlone są świetlikami dachowymi, które wpuszczają rozproszone światło, co sprawia, że głębsze części sali są jasne i oświetlone naturalnym światłem. Poza oczywistą ochroną przed wiatrem i słońcem tarasy stały się wielkimi „wycieraczkami” i zabezpieczają wnętrze przed błotem i piaskiem.

projektowanie z myślą o dzieciach

„Sercem” budynku jest wielka sala wielofunkcyjna doświetlona przeszkleniami z patia oraz świetlikami dachowymi. W sali są drabinki, ściana luster i huśtawki. W deszczowe dni stanowi idealny zadaszony wewnętrzny plac zabaw.

Sale łączą się z tarasami, tarasy z placami zabaw i zielenią. Wzdłuż wschodniej granicy działki wykonane są rabaty, grządki dla dzieci i mała szklarnia, w której hodowane są warzywa. W rozległym ogródku rosną krzaki malin, jeżyn, borówki i wiele innych „smacznych” roślin. Na jednej z nich stoi mały wiatrak zasilający oświetlenie terenu.

Przedszkole Żółty Słonik od xystudio

budynek został dostosowany do skali dziecka. Zostało obniżone zadaszenie, co sprawiło, że dość wysoka kubatura nie przytłacza, a dzieci czują się tutaj komfortowo

© xystudio

Tak jak w projekcie przedszkola Muzycznego Zebra w Wilanowie i tutaj architekci pokusili się o specjalne atrakcje dla dzieci. W przedszkolu na Suwalszczyźnie jest to spiralna zjeżdżalnia zamontowana na elewacji frontowej, do której prowadzą schodki dostępne z wejściowego patio. Budynek został dostosowany do skali dziecka. Zostało obniżone zadaszenie, co sprawiło, że dość wysoka kubatura nie przytłacza, a dzieci czują się tutaj komfortowo. Przedszkole, które z zewnątrz wygląda na stosunkowo małe, rośnie dopiero w środku, co można odczuć, dopiero wchodząc do każdej z sal.

oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany