Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Moduły w Regułach

Ola Kloc
25 listopada '19
Dane techniczne
Nazwa: Kampus edukacyjny i przedszkole przy Urzędzie Gminy Michałowice w Regułach
Inwestor: Gmina Michałowice
Lokalizacja: Polska, Reguły
Projekt: M.O.C. Architekci
Zespół autorski: Ewa Janik, Błażej Janik, Małgorzata Karolak, Krzysztof Kaczmarczyk

Kalendarium:

  • projekt (konkurs)

 

2019

Niech energoefektywna i proekologiczna architektura stanie się regułą! Architekci z katowickiej pracowni M.O.C. zwyciężyli w konkursie na koncepcję urbanistyczną, kampus edukacyjny i przedszkole przy Urzędzie Gminy Michałowice w Regułach. W swoim rozwiązaniu zaproponowali między innymi skromny, modułowy budynek przedszkola z wewnętrznym patio, które stanowić ma serce obiektu.

konkurs

Organizowany przez gminę Michałowice i warszawski oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich konkurs podzielony był na dwa etapy — część studialną i realizacyjną. W pierwszym z nich zadaniem uczestników było przygotowanie opracowania uwzględniającego propozycję funkcji i sposobów użytkowania terenu oraz rozplanowanie poszczególnych obiektów, ze szczególnym uwzględnieniem programu funkcjonalnoużytkowego dla budynków kampusu edukacyjnego. W drugim etapie architekci zmierzyli się z koncepcją architektoniczną energoefektywnego i proekologicznego budynku przedszkola.

urbanistyka

Zaproponowana przez architektów z pracowni M.O.C. koncepcja urbanistyczna odwołuje się do skali otaczających teren budynków. Aby uporządkować zastaną przestrzeń, autorzy zdecydowali się na operowanie w projekcie prostopadłościennym modułem o boku 30 metrów i zmiennej wysokości od 4 do 13 metrów. Wysokość projektowanych obiektów dostosowana została do istniejącej zabudowy — najwyższe z nich zaplanowano w okolicach Urzędu Gminy, w zachodniej części terenu cechującej się większym natężeniem ruchu, a niższe — we wschodniej części, w sąsiedztwie domów jednorodzinnych.

wizualizacja, etap 1.

wizualizacja, etap 1.

© M.O.C. Architekci

Jak podkreślają autorzy projektu, charakterystyczne dla całego założenia i jednocześnie spajające je w całość jest zgrupowanie modułów brył, które tworzą budynki o zróżnicowanej formie i charakterze. Dzięki takiemu rozwiązaniu zaproponowane proporcje obiektów nie przytłaczają oraz nadają skalę odpowiednią dla centralnej strefy miejscowości Reguły.

przedszkole

Architekci w swojej koncepcji starali się nawiązać do istniejącego otoczenia, w którym dominuje przedmiejska zabudowa jednorodzinna, oraz do skali planowanego kampusu edukacyjnego. Plan budynku przedszkola oparty został o dwa, przenikające się moduły, które dzielą się na mniejsze części. W miejscu ich przecięcia autorzy projektu zaplanowali centralne patio, które organizować ma przestrzeń i funkcjonowanie przedszkola, a także dzielić budynek na część publiczną strefy wejściowej oraz kameralną przestrzeń sal dydaktycznych.

plansza konkursowa

plansza konkursowa

© M.O.C. Architekci

Poszczególne jednostki w modułach przedszkola mają różne wysokości i nachylenia połaci dachu. Dzięki temu rozwiązaniu budynek skalą dostosowuje się do swojej funkcji oraz do rozmiarów okolicznych domów jednorodzinnych (w części jednokondygnacyjnych) i przyszłych zabudowań kampusu (w części dwukondygnacyjnych). Celem przesunięcia względem siebie modułów było skrócenie i rozczłonkowanie elewacji, a poprzez różną orientację nachylenia dachów architekci chcieli dodać bryle dynamiki oraz nowoczesnego charakteru.

Jury konkursu doceniło koncepcję między innymi za powściągliwą, przyjazną architekturę oraz racjonalne i przemyślane podejście do problematyki energoefektywności i kosztów eksploatacji budynku.

 
oprac. Ola
KLOC

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta