Klubowe wnętrze ocieplone naturalnym drewnem

02 kwietnia '24

Apartament o powierzchni 77-metrów kwadratowych znajduje się w Warszawie. Łukasz Radecki i Katarzyna Fotek z pracowni Decoroom stworzyli w nim aranżację łączącą styl modern classic z klimatem klubowych wnętrz.

Otwarta strefa dzienna składa się z kuchni, jadalni i salonu

Otwarta strefa dzienna składa się z kuchni, jadalni i salonu

Fot. Pionpoziom.com / Marta Behling

Szyte na miarę

Za projekt wnętrz i wszystkich zabudów meblowych na wymiar odpowiadają projektanci z pracowni Decoroom. Już na etapie projektowym architekci zaproponowali istotne zmiany w układzie funkcjonalnym.

– Zaproponowaliśmy wcielenie przestrzeni korytarza do sypialni, co pozwoliło nam uzyskać więcej przestrzeni na pojemną szafę. Natomiast dzięki wyburzeniu ścianki w kuchni uzyskaliśmy otwarty, pełny światła dziennego salon z aneksem kuchennym. Inwestorowi zależało na powiększeniu strefy dziennej, więc wyburzyliśmy także otwór drzwiowy do salonu, co sprawiło, że płynnie przechodzi on w strefę wejściową i daje poczucie przestrzenności – podkreśla architekt wnętrz Łukasz Radecki.

Zabudowę w holu wieńczy wygodne siedzisko

Zabudowę w holu wieńczy wygodne siedzisko

Fot. Pionpoziom.com / Marta Behling

Serce domu

Centralnym punktem strefy dziennej jest kuchnia. Łączy się ona z przestrzenią do relaksu i jadalnią. Uwagę przyciąga zastosowanie oryginalnego forniru z drewna teakowego na frontach górnych szafek kuchennych. Doskonale komponuje się on z antracytową oprawą pozostałej zabudowy meblowej i spiekiem kwarcowym o subtelnym użyleniu zastosowanym na blatach oraz w pasie roboczym. W zabudowę wpisano również podświetlaną, przeszkloną gablotę, która jest świetnym miejscem do wyeksponowania szkła i zastawy. Istotną częścią tej strefy jest wielofunkcyjna wyspa kuchenna. Może ona służyć jako dodatkowa przestrzeń robocza lub stół do spożywania posiłków, ale zaplanowano w niej również winiarkę i ukryty system cargo. Jadalnia składa się ze stołu z blatem dopasowanym do teakowego forniru oraz kompletu eleganckich, tapicerowanych aksamitem krzeseł.

W wyspie kuchennej zaprojektowano miejsce do przechowywania wina       Górne szafki zostały pokryte fornirem z drewna teakowego

W wyspie kuchennej zaprojektowano miejsce do przechowywania wina

Fot. Pionpoziom.com / Marta Behling

Pełnia kontrastów

Otwarty salon został wyposażony w designerski narożnik w piaskowym odcieniu beżu. Mebel ciekawie kontrastuje z ciemną kuchnią. Ściana z TV została wykończona marmurem, płytami o strukturalnym finiszu i złotymi listwami. W części szafki RTV zamontowano także biokominek. Zastosowana tu gama materiałów i barw określa charakter pozostałych części apartamentu, w tym także strefy wejściowej. W holu architekci postawili na dużą ilość praktycznych szaf z lustrzanymi frontami, które optycznie powiększają przestrzeń. Wieńczy je komfortowe, tapicerowane siedzisko. Dyskretnie połyskujące detale zestawione z ciemnym spiekiem kwarcowym imitującym kamień oraz drewnem podkreślają elegancki charakter apartamentu i są elementami spajającymi cały koncept.

Ściana z TV została wykończona marmurem

Ściana z TV została wykończona marmurem

Fot. Pionpoziom.com / Marta Behling

Nieoczywiste połączenia

Strefa prywatna składa się z małego gabinetu, sypialni oraz łazienki i oddzielnej toalety. Sypialnia utrzymana w ciemnych barwach nawiązuje stylistycznie do pozostałych pomieszczeń. Na części ściany za łóżkiem położono laminat z motywem marmuru. Uzupełnia go ozdobny panel z precyzyjnie wyciętymi geometrycznymi ornamentami pokryty fornirem, który dodatkowo podświetlono klimatycznymi ledami. Po przeciwnej stronie pokoju znajdziemy natomiast złote listwy. Szafki nocne i funkcjonalna szafa pokryta barwionym szkłem zostały wykonane na wymiar.

Dekoracją sypialni jest ściana za łóżkiem

Dekoracją sypialni jest ściana za łóżkiem

Fot. Pionpoziom.com / Marta Behling

Wykorzystując przestrzeń

W apartamencie wydzielono łazienkę i osobną toaletę. Wizualnie prezentują się jednak one jako całość za sprawą kolorystyki i wykorzystanych materiałów, a także wyposażenia. Znajdziemy tu wysokiej klasy gresy imitujące kamień i drewno oraz ponadczasową ceramikę w złamanej bieli i dopełniającą aranżację armaturę. Inwestorowi zależało na tym, aby w łazience znalazła się wanna. Dobrano do niej minimalistyczny parawan, który umożliwia także wzięcie prysznica. W wysokiej zabudowie zaplanowano pralnię, która została sprytnie ukryta za ryflowanymi frontami.

Łazienka i toaleta to osobne pomieszczenia, wyglądają jednak spójnie dzięki przemyślanej aranżacji       Architektom udało się wydzielić osobną toaletę

Łazienka i toaleta to osobne pomieszczenia, wyglądają jednak spójnie dzięki przemyślanej aranżacji

Fot. Pionpoziom.com / Marta Behling

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
Bestsellery
Stylowe wnętrza – wybierz grzejniki retro
Płytki klinkierowe, które tworzą niepowtarzalny klimat i ponadczasową elegancję
Wnętrze zaczyna się od drzwi