Minimalistyczne wnętrze w kamienicy

23 listopada '23
w skrócie
  1. Wnętrze zaprojektował Grzegorz Layer.
  2. Mieszkanie ma powierzchnię aż 180 m².
  3. Architekt wprowadził nowe przepierzenia oraz uporządkował ciągi komunikacyjne.
  4. Największe pomieszczenie zostało zaadaptowane na kuchnię połączoną z jadalnią i zewnętrznym tarasem.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu PdD

Katowickie mieszkanie ma powierzchnię aż 180 m². Aranżację tej imponującej przestrzeni stworzył architekt Grzegorz Layer.

Monolityczna wyspa przykuwa uwagę

Monolityczna wyspa przykuwa uwagę

Fot: Grzegorz Layer

Synteza dwóch światów

Głównym założeniem projektowym było stworzenie komfortowego i nowoczesnego mieszkania we wnętrzu zabytkowej kamienicy. Największym wyzwaniem okazało się przystosowanie skomplikowanego, historycznego układu wnętrza, do współczesnych wymagań funkcjonalnych.

Szafki skrywają wejście do spiżarni       Kuchnia połączona jest z jadalnią

Szafki skrywają wejście do spiżarni

Fot: Grzegorz Layer

Przestrzeń i światło

Architekt wprowadził nowe przepierzenia oraz uporządkował ciągi komunikacyjne. Dzięki tym zmianom oraz odpowiedniemu strefowaniu udało się stworzyć bardziej otwartą przestrzeń o swobodnym układzie. Aby zapewnić swobodny przepływ naturalnego światła, w kilku miejscach zastosowane zostały przegrody ze szkła o zróżnicowanych fakturach. Wydzielone zostały także dodatkowe pomieszczenia, między innymi pralnia, miejsce do pracy oraz dodatkowa łazienka.

Rzut architektoniczny

Rzut architektoniczny

© Grzegorz Layer

Kolorystyczne akcenty

Nowe zabudowy zaakcentowano wyrazistymi kolorami. Ich dekoracyjny charakter został zaś przełamany minimalistycznymi, ukrytymi drzwiami. Monolityczne ciągi meblowe, pojawiające się w wielu pomieszczeniach, podkreślają geometrię przestrzeni oraz przenikanie poszczególnych stref.

Zabudowy wyróżniają się intensywnymi kolorami

Zabudowy wyróżniają się intensywnymi kolorami

Fot: Grzegorz Layer

Ład zapewniający prywatność

Największe pomieszczenie zostało zaadaptowane na kuchnię połączoną z jadalnią i zewnętrznym tarasem. Centralnie usytuowana, monolityczna wyspa oraz ciąg szafek skrywający wejście do spiżarni porządkują tę nieregularną, wysoką przestrzeń. Główna sypialnia z garderobą została połączona z łazienką, tworząc przestronną i komfortową strefę wyizolowaną od reszty mieszkania.

Sypialnia jest połączona z garderobą i łazienką

Sypialnia jest połączona z garderobą i łazienką

Fot: Grzegorz Layer

Nowa twarz klasyki

We wnętrzach zastosowano naturalne, ponadczasowe materiały – drewniany parkiet, kamień w kuchni oraz łazienkach, a także naturalny fornir w dwóch odcieniach pokrywający zabudowy meblowe. Włoska terakota pojawiająca się w kilku pomieszczeniach nadaje wnętrzom słoneczny, nieco śródziemnomorski charakter. Istotnym założeniem było wykorzystanie antyków kolekcjonowanych przez właścicieli. Historyczne lampy, meble i dodatki zostały wyeksponowane poprzez kontrastowe zestawienie z nowoczesnymi, minimalistycznymi formami.

W łazience zastosowano kamień

W łazience zastosowano kamień

Fot: Grzegorz Layer

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie:KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Bestsellery
Prefabrykowane wiązary dachowe
Innowacyjne okna PVC z linii Platinum Design – premiera roku 2023
Energooszczędne sterowanie temperaturą z ENGO Controls