Nowoczesna i przestronna strefa dzienna

07 marca '24

Wcześniej przyglądaliśmy się aranżacji łazienki mieszkania na warszawskim Mordorze. Dziś prezentujemy strefę dzienną projektu Aleksandry Polakowskiej ze studia Deer Design.

Otwarta strefa dzienna składa się z kuchni, jadalni i salonu

Otwarta strefa dzienna składa się z kuchni, jadalni i salonu

Fot. Zagórny Studio

Wymarzone miejsce

Inwestorzy szukali apartamentu, w którym raczej będą mogli zatrzymywać się pomiędzy jednym a drugim wyjazdem, niż mieszkać na co dzień. Ostatecznie zdecydowali się na mieszkanie o powierzchni 128 m² z 87-metrowym tarasem. Właściciele przedstawili architektce klarowną wizję wnętrza. Zależało im przede wszystkim na przestrzeni dobrze przemyślanej pod kątem funkcjonalności. Chcieli, by salon był możliwie jak największy oraz połączony z kuchnią. Mieszkanie miało być nowoczesne, w stylu ocieplonego minimalizmu.

Kuchnia została oddzielona od salonu lustrzaną ścianką

Kuchnia została oddzielona od salonu lustrzaną ścianką

Fot. Zagórny Studio

Gra faktur i świateł

W całym mieszkaniu stworzono ciekawe efekty wizualne. Designerskie lampy w salonie kontrastują z bardziej technicznym oświetleniem szynowym. Natomiast proste meble zestawione z rzeźbiarskimi formami nadają eleganckiego sznytu. Przy nowoczesnym stole z masywnym drewnianym blatem ustawiono designerskie krzesła. Warto także zwrócić uwagę nabieloną podłogę w strefie wypoczynkowej.

Architektka zastosowała designerskie oświetlenie       Przy drewnianym stole stanęły oryginalne krzesła

Architektka zastosowała designerskie oświetlenie

Fot. Zagórny Studio

Strefa otwarta

Wedle życzenia inwestorów, salon został połączony z aneksem kuchennym. Został on jednak subtelnie oddzielony od strefy jadalnianej za pomocą ścianki. Od strony salonu została ona obłożona lustrami ciętymi w prostokąty. Potęguje to wrażenie przestrzenności i optycznie jeszcze bardziej powiększa salon. Naprzeciw narożnika zaaranżowano dekoracyjną ścianę telewizyjną. Tuż obok na tle czarnych lameli, stanął sprzęt grający. Całość dopełnia niska szafka RTV.

Ściana telewizyjna została udekorowana tapetą

Ściana telewizyjna została udekorowana tapetą

Fot. Zagórny Studio

Subtelny barwny akcent

Kuchnia ma plan litery L. Mimo iż jest otwarta na salon, została nieco cofnięta w głąb i dyskretnie ukryta za lustrzaną ścianą. Od tej strony przepierzenie zostało wyposażone w piekarnik, mikrofalę i pojemne szafy. Takie rozwiązanie pozwala właścicielom przebywać z gośćmi podczas przygotowywania posiłków, a jednocześnie ukryć towarzyszący temu rozgardiasz. Neutralne odcienie zabudowy łagodnie łączą się ze ścianami w tym samym kolorze. Barwny kontrast wprowadzają tu górne fronty nad płytą grzewczą. Ich ciepły łososiowy kolor możemy znaleźć także na części ścian. Dzięki temu kuchnia jest przytulna.

Łososiowe fronty tworzą delikatny kontrast z resztą kuchni

Łososiowe fronty tworzą delikatny kontrast z resztą kuchni

Fot. Zagórny Studio

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie:KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
Bestsellery
Stylowe wnętrza – wybierz grzejniki retro
Płytki klinkierowe, które tworzą niepowtarzalny klimat i ponadczasową elegancję
Wnętrze zaczyna się od drzwi