Strefa dzienna mieszkania dla miłośniczki sztuki

01 marca '24

Wcześniej przyglądaliśmy się już garderobie i przedpokojowi poznańskiego wnętrza. Dziś prezentujemy aranżację salonu oraz kuchni autorstwa AMJ studio.

Otwarta strefa dzienna składa się z jadalni, aneksu kuchennego i salonu

Otwarta strefa dzienna składa się z jadalni, aneksu kuchennego i salonu

Fot. AMJ Studio

Malarskie inspiracje

Główną ideą projektu było połączenie sztuki z funkcjonalnością. Kamil Paszek i Adam Jankowski inspirowali się malarstwem polskiego architekta Aleksandra Kobzdeja. Stonowana paleta barw łączy się z kompozycją opartą na geometrycznych formach. W mieszkaniu wyeksponowano zarówno obrazy na płótnach, jak i rzeźbę znanego poznańskiego artysty, Andrzeja Żurka.

W aneksie kuchennym architekci zastosowali połączenie bieli i ciemnej szarości

W aneksie kuchennym architekci zastosowali połączenie bieli i ciemnej szarości

Fot. AMJ Studio

Jadalnia sercem domu

Układ funkcjonalny wnętrza powstał w oparciu o sprecyzowane wymagania inwestorki. Istotą projektu było uzyskanie lekkości i przestronności wnętrz. Główną częścią strefy dziennej tworzy jadalnia. Okrągły stół z ciemnego drewna został uzupełniony czterema krzesłami z opływowymi oparciami. Status dominanty podkreśla zawieszona centralnie nad stołem oprawa oświetleniowa. Słynna lampa w formie kapelusza nadaje wnętrzu designerskiego charakteru. Na ścianie obok architekci zawiesili okrągłe lustro. Tafla odbija zdobną lampę, tworząc ciekawy efekt wizualny.

Centralnym punktem części dziennej jest jadalnia       Zastosowanie lustra zapewnia ciekawy efekt wizualny

Zastosowanie lustra zapewnia ciekawy efekt wizualny

Fot. AMJ Studio

Otwarty układ

Aneks kuchenny oraz salon tworzą spójną przestrzeń. Architekci wykorzystali tutaj szeroką gamę dopełniających się barw. Czystość form oraz układ kompozycyjny były dla projektantów równie istotne, co ergonomia i użytkowość. Aranżacja kuchni opiera się na połączeniu bieli z ciemną szarością. Pierwszy kolor znajdziemy w formie prostej zabudowy kuchennej. Grafitowy pojawia się natomiast w formie bocznej szafki. Takie kontrastowe zestawienie zostało zastosowane również na podłodze. Dzięki temu w subtelny sposób zostały wyznaczone strefy funkcjonalne, jednakże część dzienna nadal pozostaje otwarta i przestronna. Salon składa się z wygodnej szarej sofyminimalistycznego stolika kawowego oraz kącika do pracy. Z obu tych miejsc można podziwiać widok za oknem. Strefa wypoczynkowa została bowiem zaaranżowana tuż obok dużych przeszkleń i wyjścia na balkon.

Inwestorka jest miłośniczką sztuki       W części dziennej znalazło się także miejsce na kącik do pracy

W części dziennej znalazło się także miejsce na kącik do pracy

Fot. AMJ Studio

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

Ekologiczne nawierzchnie brukowe
Ekologiczne nawierzchnie brukowe
Bestsellery
SOLIS SYSTEM – zaproś słońce do swojego wnętrza!
Holenderski design w Twoim domu
Deski elewacyjne z włókno-cementu CEDRAL