Strefa prywatna utrzymana w kojących barwach

23 czerwca '23
w skrócie
  1. Za projekt odpowiadają Joanna Felczuk i Anna Baranowska z Butterfly Studio.
  2. Dom o powierzchni 110 m2 znajduje się nad zalewem w Skierniewicach.
  3. Pierwsze piętro zostało przeznaczone na strefę prywatną.
  4. Architektki zastosowały tu stonowane kolory oraz naturalne materiały.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu PdD

Wcześniej prezentowaliśmy już parter domu nad zalewem projektu Butterfly Studio. Dziś przyglądamy się aranżacji pierwszego piętra, które zostało zaprojektowane z myślą o prywatności domowników.

Naturalne ukojenie

Z okna sypialni rozciąga się widok na pobliski zalew. Miała ona być pomieszczeniem, w którym inwestorzy będą mogli na chwilę zapomnieć o codziennych obowiązkach i zrelaksować się w ciszy. Z tego względu architektki Joanna Felczuk i Anna Baranowska postawiły na naturalne, miękkie materiały. Główną rolę w tej aranżacji odgrywają więc odcienie szarości oraz bieli, a także naturalne drewno. Ściany zostały wyłożone jasnoszarymi tapetami. Na suficie pojawił się natomiast wiatrak, który pozwala ochłodzić się w upalne dni. Siedzisko przy oknie zostało obite grubą tkaniną w delikatnym odcieniu beżu. Można oddać się na nim lekturze, ponieważ rozmiar tego pomieszczenia pozwolił na umieszczenie w nim biblioteczki. Znalazło się tu także miejsce dla niewielkiej drewnianej toaletki. Zagłówek łóżka nawiązuje do plecionek wykorzystanych na parterze. Reszta mebli łącznie z pojemną szafą jest biała i ma prostą formę.

Sypialnia została wypełniona naturalnymi barwami i materiałami

Sypialnia została wypełniona naturalnymi barwami i materiałami

Fot: Patryk Polewany Stylizacja: Eliza Mrozińska

Łazienka zrodzona z kompromisu

Łazienka została zaprojektowana z myślą o pogodzeniu potrzeb wszystkich domowników. Pojawił się tu odwieczny dylemat — wanna czy prysznic? Inwestorzy nie chcieli z niczego rezygnować. Po kilku przymiarkach udało się więc przesunąć ścianę, aby zrobić miejsce na wolnostojącą wannę. Ściana, przy której ją ustawiono, została pokryta zdobnym ryflowaniem. Tuż obok ustawiono natomiast funkcjonalny stoliczek w formie drewnianego pieńka. Pralka i suszarka znalazły swoje miejsce w zabudowie meblowej na korytarzu, gdzie dodatkowo znajdziemy miejsce na chemię i kosze na pranie. Pozostała część kosmetyków została ukryta za lustrzanymi frontami w łazience, które optycznie powiększają całą przestrzeń. Nablatowa umywalka stanęła na granatowej szafce, która dodaje całości nutkę koloru. Przytulne, kameralne oświetlenie oraz naturalne faktury płytek sprawiają, że jest to miejsce idealne do chwili relaksu.

W łazience znalazło się miejsce na wannę wolnostojącą       Lustrzane fronty szafek optycznie powiększają przestrzeń łazienki

W łazience znalazło się miejsce na wannę wolnostojącą

Fot: Patryk Polewany Stylizacja: Eliza Mrozińska

Dziewczęcy świat

Pokój dziecięcy również utrzymany jest w stonowanych barwach ma on jednak dodatek różu. Tutaj również architektki stworzyły siedzisko przy oknie. Tuż pod nim znajdują się pojemne szuflady. Tak jak reszta mebli do przechowywania utrzymane są one w bieli i wykończone uchwytami z naturalnego drewna. Reszta mebli została wykonana z drewna i wikliny. Znajdziemy tu m.in. wygodny fotel uzupełniony białymi poduszkami. Prawdziwym smaczkiem tej aranżacji jest namiot tipi – idealne miejsce do zabawy. Jedna ze ścian została udekorowana tapetą z motywem górskiego krajobrazu. Na suficie zawisła natomiast efektowna lampa.

Pokój dziewczynki utrzymany jest w bielim szarości i różu

Pokój dziewczynki utrzymany jest w bielim szarości i różu

Fot: Patryk Polewany Stylizacja: Eliza Mrozińska

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji!

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
Bestsellery
Twoja strefa relaksu!
Lamele na pierwszym planie
Nowa generacja okien dachowych GREENVIEW – nowy standard na nowe czasy