Z iguaną w tle

11 stycznia '23

Mieszkanie znajduje się w centrum Łowicza, w okolicy Parku Sienkiewicza. Projekt 90m2 wnętrza to dzieło Magdaleny Knery i Piotra Nastarowicza z pracowni Studio Projektowe Łowicz.

Drewno i stonowane barwy

Mieszkanie przeznaczone dla czteroosobowej rodziny i psa miało być funkcjonalne, nowoczesne i przytulne. Stąd wybór materiałów i palety kolorystycznej nawiązującej do drewna, odcieni bieli, szarości i czerni, a także miedzi oraz koloru znajdującego swe źródło w historycznej mapie, mającej ogromną wartość sentymentalną dla klientów. Decydując się na materiały wykończeniowe, właściciele postawili na piękne i wytrzymałe drewno. Sprawiło ono, że wnętrza zyskały na przytulności. Dodatkowo, wraz z kolejnymi latami użytkowania, materiał z pewnością będzie się godnie starzeć. Kolorem, który świetnie uzupełnił aranżację, wydobywając przy okazji okazałość drewna, okazała się w tym przypadku czerń. Dawkowana w rozsądnych ilościach stanowi ciekawy kontrast.

Historyczna mapa stała się inspiracją do zastosowania miedzianego koloru we wnętrzu        Korytarz

Historyczna mapa stała się inspiracją do zastosowania miedzianego koloru we wnętrzu

© Gala Collezione

Kuchnia

Dzięki dużej wyspie sercem całego mieszkania stała się kuchnia. Domownicy z przyjemnością przygotowują tu makarony i inne przysmaki ze swojej ulubionej włoskiej kuchni oraz piją popołudniową kawę, siedząc na wygodnych stołkach barowych.

Kuchnia

Kuchnia

© Gala Collezione

Salon

W strefie wypoczynkowej uwagę skupia okazały narożnik w kolorze eleganckiej szarości. Zastosowano tutaj zróżnicowane oświetlenie, tak aby móc zbudować atmosferę w zależności od nastroju i potrzeb. Charakterystycznym elementem wystroju tego mieszkania, jest teksturowana tapeta ze wzorem wypoczywającej jaszczurki, która jest widoczna od razu po wejściu, a także z całej części otwartej tego mieszkania. Dzięki pięknemu wzorowi i subtelnej teksturze materiału oryginalna tapeta stanowi ciekawą ozdobę wnętrza.

Salon

Salon

© Gala Collezione

Łazienka

Największym wyzwaniem przy projekcie okazało się wygospodarowanie dodatkowej toalety oraz stworzenie pralni z komórki gospodarczej, z wejściem z korytarza. Pomiędzy toaletą a łazienką powstała ścianka meblowa, która kryje w sobie mnóstwo schowków. W toalecie gościnnej największą uwagę skupia stelaż starej maszyny Singer, który wraz z granitowym blatem stał się podstawą dla umywalki. Wyjątkowego charakteru temu pomieszczeniu nadają użylone płytki w odcieniach niebieskiego oraz miedziane elementy w zabudowie meblowej.

Łazienka

Łazienka

© Gala Collezione

Pokoje dziecięce

Kolory pojawiające się w pokojach dziecięcych; zieleń i odcienie niebieskiego, nie są przypadkowe i odpowiadają zainteresowaniom oraz pasjom najmłodszych mieszkańców domu. Jednym z kluczy do uzyskania efektu spójności był tu świadomy umiar w doborze wzorów oraz materiałów.

Pokój dziecięcy         Pokój dziecięcy

Pokój dziecięcy

© Gala Collezione 

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

Okna, Drzwi, Okucia i Osłony - Trendy 2024
Okna, Drzwi, Okucia i Osłony - Trendy 2024
Kompleksowe kosztorysy inwestorskie
Kompleksowe kosztorysy inwestorskie
TECTUS - całkowicie ukryty system zawiasów

TECTUS®
całkowicie ukryty system zawiasów

www.simonswerk.com
Bestsellery
Odpowiadamy na Wasze potrzeby. Bramy garażowe firmy Hörmann
Na zewnątrz i do pokoju. Drzwi marki Hörmann
Trwałe i ponadczasowe okładziny kwarcowe