okno zamknie się za 5

Podwodny punkt widokowy w Ustce

computer zapisz w ulubionych

Podwodny punkt widokowy w Ustce

Dobrawa Bies
01 października '19

Przebudowa zapomnianego molo w Ustce i nadanie mu nowej funkcji — podwodnego punktu widokowego — to projekt Aleksandry Stoltz z Politechniki Poznańskiej i Jose Martina Aguery z Uniwersytetu w Maladze.

Praca pt. Równoległy to propozycja przemiany nieużytkowanego od wielu lat Trzeciego Molo w Ustce. Projekt podejmuje próbę zmiany sposobu myślenia na temat terenów nadmorskich, kojarzonych z sezonową turystyką i pustką zimowych miesięcy.

Przeszkolona ściana umożliwia obserwacje morskiej głębi

© Aleksandra Stoltz, Jose Martin Aguera

pawilon łączący ląd i morze

Trzecie Molo o długości 150 metrów, zbudowane w latach 40. XX wieku, wykonane zostało na bazie konstrukcji betonowej. Nowy projekt zakłada dodanie do istniejącego obiektu betonowego pawilonu o nieregularnym, geometrycznym kształcie. Łączna powierzchnia wielofunkcyjnego budynku to 200 metrów kwadratowych. 

Podniesione ponad poziom gruntu wejście, wykonane z kortenu, współgra z wydmowym krajobrazem. Za pomocą rampy wpuszczonej w budowlę użytkownik wchodzi do jej wnętrza, gdzie na końcu ulokowany jest punkt widokowy z ogromną, przeszkloną ścianą, umożliwiającą obserwację morskiej głębi. Znajduje się tam również niewielki kompleks termalny — basen z filtrowaną, ocieplaną wodą morską i strefa całorocznego odpoczynku. W pozostałych przestrzeniach obiektu ulokowano punkt informacyjny z szatnią, restaurację oraz pomieszczenia gospodarcze i sanitarne.
Korytarzowy układ pozwala na odkrywanie poszczególnych miejsc i dowolną aranżację wnętrza (mają się tam odbywać wystawy, performanse oraz spotkania).

Projekt zakłada dobudowanie pawilonu do nieużywanego molo w Ustce

© Aleksandra Stoltz, Jose Martin Aguera

Projekt otrzymał pierwszą nagrodę w piątej edycji Konkursu dla Młodych Architektów „Builder for the Future”.

O koncepcji poruszającej problem nadmorskich miejscowości poza sezonem pisaliśmy również tutaj.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Ilustracje dzięki uprzejmości Aleksandry Stoltz i Jose Martina Aguery

inne w tej kategorii

Fundacja Miesa van der Rohe ogłosiła listę nominowanych do trzeciej edycji europejskiej nagrody dla młodych architektów [...]

„ASHka” autorstwa Mateusza Mioduszewskiego to projekt z pogranicza materiałoznawstwa i wzornictwa. Pomysł [...]

Studencki konkurs na reportaż o architekturze

Publikujemy kolejne studenckie prace wybrane w preselekcji w konkursie na reportaż prasowy o architekturze. Zapraszamy [...]

Głos został już oddany