Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Red Line. Pomysł na ożywienie skweru Heleny Lehr w Opolu

07 lutego '24
w skrócie
  1. Nietypowy projekt studentek Politechniki Opolskiej ma na celu ożywienie skweru Heleny Lehr w centrum Opola.
  2. Głównym elementem projektu jest czerwona, metalowa linia, która definiuje różnorodne strefy na skwerze i zachęca do jego odwiedzin.
  3. Koncepcja uwzględnia istniejące potrzeby użytkowników, takie jak miejsca do odpoczynku, oraz wprowadza nowe funkcje, np. stacje ładowania dla rowerów elektrycznych, czy miejsce do zabawy dla najmłodszych.
  4. Red Line jest interesującym przykładem kreatywnego przekształcenia przestrzeni publicznej, który zachowuje jej charakter oraz rosnącą zieleń.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B.

Katarzyna DąbrowskaJulia Jendryca z Wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Opolskiej mają pomysł na ożywienie skweru Heleny Lehr w Opolu. Studentki wprowadziły na jego teren instalację w postaci metalowej, czerwonej linii, która definiując przestrzeń, tworzy miejsca do odpoczynku, zabawy i interakcji.

Prezentowany projekt powstał w ramach przedmiotu Architektura i Urbanistyka Współczesna pod kierunkiem dr Iwony Wilczek. Zadaniem było opracowanie interaktywnego obiektu małej architektury w obrębie skweru Heleny Lehr, który znajduje się w ścisłym centrum Opola. Od strony wschodniej sąsiaduje z Kościołem Franciszkanów, a od zachodniej z Kanałem Młynówka. Natomiast od północy teren graniczy z ruchliwą ulicą Zamkową. Dodatkowym założeniem projektowym było wykorzystanie jednego wybranego przez studentów materiału. Celem było jak najlepsze wkomponowanie obiektu w historyczną tkankę śródmieścia.

Skwer znajduje się przy Kanale Młynówka w Opolu

Skwer znajduje się przy Kanale Młynówka w Opolu

© Katarzyna Dąbrowska, Julia Jendryca

Niestety większość mieszkańców Opola nie wchodzi na skwer, obchodząc go od strony ulicy Minorytów i Zamkowej. Z naszych obserwacji wynika, że użytkownikami tego placu są głównie osoby, które chcą na chwilę usiąść i odpocząć, oraz osoby w kryzysie bezdomności, które korzystają z posiłków wydawanych przez franciszkanów — zaobserwowały Katarzyna i Julia.

 

animacja przedstawiająca projekt

© Katarzyna Dąbrowska, Julia Jendryca

czerwona linia

Studentki podkreśliły, że największym atutem skweru jest zieleń, oraz jego potencjał — usytuowanie na terenie miasta i ilość ludzi, która codziennie przechodzi obok. Celem ich projektu było wykorzystanie możliwości skweru oraz stworzenie przestrzeni, która będzie zachęcała do spędzenia w niej czasu. Głównym punktem wyjścia do projektowania były istniejące wejścia na skwer. Historia, którą chciały stworzyć, miała definiować na nowo istniejącą, a mało uczęszczaną ścieżkę, biegnącą przez teren.

Autorki wprowadziły na teren skweru małą architekturę w formie czerwonej linii

autorki wprowadziły na teren skweru małą architekturę w formie czerwonej linii

© Katarzyna Dąbrowska, Julia Jendryca

Całe założenie definiuje czerwona, metalowa linia, która swoją zmiennością wysokości czy nachylenia tworzy poszczególne strefy w całej snutej przez nas historii. Spójna forma małej architektury zawiera w sobie wszystkie funkcje zarówno dla istniejących już użytkowników, jak i przestrzenie dla osób, które chciałybyśmy zachęcić do korzystania ze skweru — tłumaczą studentki.

Na terenie skweru jest miejsce do zabawy Pomysł na skwer Heleny Lehr w Opolu

na skwerze znajduje się również miejsce do zabaw i spacerów

© Katarzyna Dąbrowska, Julia Jendryca

ożywić skwer

Główne wejście w formie bramy zachęcającej do zajrzenia w głąb skweru, młode architektki zaproponowały od strony ulicy Zamkowej. Strefę dla najmłodszych użytkowników wyznaczają skręty czerwonej linii, a zaraz obok znajduje się miejsce dla ich opiekunów. Dalej, biegnąca linia nawiązuje formą do Wieży Piastowskiej, której widok autorki chciały podkreślić. Na terenie znajduje się również tablica informacyjna z kodem QR.

Pomysł na skwer Heleny Lehr w Opolu, schemat funkcji

pomysł na skwer Heleny Lehr w Opolu, schemat funkcji

© Katarzyna Dąbrowska, Julia Jendryca

Wprowadzenie strefy do odpoczynku, wyposażonej w siedziska i stoły, to odpowiedź na istniejące potrzeby, ale też próba nadania nowej funkcji dla szerszego grona użytkowników. Studentki zwróciły również uwagę na rowerzystów, proponując miejsce do postoju oraz stacje ładującą dla rowerów elektrycznych. Zaprojektowały również oświetlenie, którego obecnie brakuje na terenie skweru.

Autorki wprowadziły siedziska i stoły  Pomysł na skwer Heleny Lehr w Opolu

forma wstęgi ma zachęcić do korzystania ze skweru

© Katarzyna Dąbrowska, Julia Jendryca

Uważamy, że nasza koncepcja jest ciekawą propozycją rozwiązana przestrzeni skweru Heleny Lehr. Nadaje ona nowego charakteru, a zarazem z poszanowaniem utrzymuje istniejącą zieleń. Forma wstęgi jest próbą zachęcenia użytkowników do tworzenia nowej historii, a jej żywa forma będzie w naszej ocenie zapraszać do wejścia na skwer. Funkcje wstęgi zarówno odpowiadają na zauważone, istniejące potrzeby, takie jak stoły czy miejsca dla rowerów, jak i tworzą całkiem nowe punkty, wykorzystując w pełni potencjał tego miejsca — podsumowują autorki.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE