Zobacz w portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Studenci zaproponowali uzupełnienie tkanki miejskiej we Wrocławiu

02 kwietnia '24

Krystian CięciwaWojciech Bandyk — studenci Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej zaproponowali uzupełnienie tkanki urbanistycznej Wrocławia za pomocą budynku, który nazwano MedioResidence. Cel projektu? Odpowiednie uzupełnienie jednej z wrocławskich pierzei.

MedioResidence ma uzupełniać jedną z wrocławskich pierzei

MedioResidence ma uzupełniać jedną z wrocławskich pierzei

© Krystian Cięciwa, Wojciech Bandyk

Prezentowany projekt powstał w trakcie drugiego semestru studiów I stopnia na przedmiocie projektowanie architektoniczne — zabudowa usługowo-mieszkaniowa w mieście na Politechnice Wrocławskiej. Projekt powstał pod kierunkiem doktora Pawła Amałowicza.

makieta założenia wraz z otoczeniem

makieta założenia wraz z otoczeniem

© Krystian Cięciwa, Wojciech Bandyk

przemyślane uzupełnienie ulicy Wrocławia

Co było głównym celem projektu? Uzupełnienie tkanki urbanistycznej na rogu ulic Hugona Kołłątaja i Tadeusza Rejtana, w pobliżu słynnego Mezonetowca (proj.: Jadwiga Grabowska-HawrylakIgor TawryczewskiMaria TawryczewskaEdmund Frąckiewicz). Budynek podzielony został na część przeznaczoną na mediatekę i część mieszkaniową.

głównym założeniem projektowym było uzupełnienie tkanki urbanistycznej atrakcyjną architekturą

głównym założeniem projektowym było uzupełnienie tkanki urbanistycznej atrakcyjną architekturą

© Krystian Cięciwa, Wojciech Bandyk

Głównym założeniem projektowym było uzupełnienie tkanki urbanistycznej atrakcyjną architekturą, wpisującą się w dany kontekst, dostępną dla zróżnicowanej grupy odbiorców. Lokalizacja działki blisko centrum Wrocławia oraz dobre połączenia komunikacyjne z innymi obszarami miasta stwarzały idealne podłoże pod zaprojektowanie mediateki. Budynek został podzielony względem schematu funkcjonalnego. Rozróżnienie jest uwidocznione nie tylko przez rozdzielenie funkcji szklanym łącznikiem, ale również przez inne podejście do rozwiązania elewacji — wskazują autorzy w opisie projektu.

kompleks składa się z części mieszkalnej oraz użytkowej

kompleks składa się z części mieszkalnej oraz użytkowej

© Krystian Cięciwa, Wojciech Bandyk

Najbliższe otoczenie zdefiniowało nie tylko wielkość i proporcje budynku, ale również jego układ. Sąsiadujący od strony ulicy Kołłątaja budynek podyktował nowej bryle podziały poziome, które zostały przeniesione na część mieszkalną. W zupełnie inny sposób zostało to potraktowane w części od strony ulicy Rejtana, gdzie na elewacji mediateki zaproponowano wprowadzenie ażurowych paneli.

Ważnym elementem w trakcie procesu projektowego było uwzględnienie obecnego charakteru sąsiadującej zabudowy i powiązanie jej z nowo projektowanym obiektem. Fragment wnętrza kwartału odnowiono poprzez wymianę nawierzchni ciągów pieszych oraz dodano zieleń niską i średniowysoką — czytamy w opisie autorskim Krystiana Cięciwy i Wojciecha Bandyka.

najbliższe otoczenie zdefiniowało nie tylko wielkość i proporcje budynku

najbliższe otoczenie zdefiniowało nie tylko wielkość i proporcje budynku

© Krystian Cięciwa, Wojciech Bandyk

podział na dwie części

Widoczny z poziomu elewacji podział kompleksu MedioResidence na dwie części uzupełniony został o kilka istotnych funkcji. Pod założeniem zaprojektowano zaplecze techniczne i komórki lokatorskie — co pozwala na zachowanie odpowiedniego połączenia z funkcjami publicznymi i mieszkaniowymi.

Na parterze budynku mediateki znajduje się wejście główne, strefa odpoczynku oraz przestrzeń na wystawy czasowe. W budynku północnym zlokalizowane są rowerownie oraz księgarnie. Na pierwszym piętrze mediateki znajduje się część administracyjna. Kolejna kondygnacja to przestrzeń wystawiennicza otwarta na kolejne piętro, gdzie umieszczono strefę relaksu w otoczeniu zieleni. Na czwartym piętrze znajduje się przestrzeń komputerowa i biblioteczna. Ostatnia kondygnacja mediateki to strefa gastronomiczna z zewnętrznym tarasem. W budynku północnym znajdują się mieszkania o różnej typologii, w tym dwukondygnacyjne.

na górze mediateki zlokalizowano coctailbar

na górze mediateki zlokalizowano coctailbar

© Krystian Cięciwa, Wojciech Bandyk

konstrukcja z wielu materiałów

Autorzy podkreślają, że w projekcie użyto lokalnie dostępne materiały konstrukcyjne i wykończeniowe. Całość założeń obejmuje liczne przeszklenia, które wprowadzają odpowiednią ilość światła dziennego do różnorodnych funkcjonalnie przestrzeni. To, w połączeniu z zielenią, korzystnie wpływa na samopoczucie użytkowników.

W budynku Mediateki postawiono na konstrukcję prefabrykowaną żelbetową. W przypadku części usługowo-mieszkalnej konstrukcja została wykonana z drewna krzyżowo-klejonego CLT, z małym wyjątkiem wykorzystania żelbetu na poziomie kondygnacji podziemnej i klatki schodowej.

projekt elewacji

projekt elewacji

© Krystian Cięciwa, Wojciech Bandyk

 
opracował
Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

IGP-DURA®one – system powlekania proszkowego
SIATKA - METAL - PROGRESS
Ekologiczne nawierzchnie brukowe
INSPIRACJE