Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Centrum Dialogu Międzykulturowego w Warszawie. Projekt szerzący ideę równości

20 stycznia '23

Centrum Dialogu Międzykulturowego w Warszawie to projekt budynku użyteczności publicznej, otwartego dla wszystkich miejsca spotkań, łączącego funkcje edukacyjne, wystawiennicze i warsztatowe. Autorką obiektu, szerzącego ideę równości jest Anna Kosmala, absolwentka Politechniki Wrocławskiej. Praca będąca dyplomem magisterskim znalazła się na liście Top 10 Najlepszych Absolwentów Wydziału Architektury PWr w roku akademickim 2021/2022!

Wyróżniona praca magisterska została wykonana pod kierunkiem dr hab. Pawła Kirschke.

Celem projektu było stworzenie miejsca, które w innowacyjny sposób ukaże wartość różnic kulturowych oraz umożliwi wymianę doświadczeń i poglądów między użytkownikami. Jest to miejsce spotkań, służące przekazywaniu idei równości, tolerancji, wzajemnego zrozumienia czy szacunku — tłumaczy Anna Kosmala.

Budynek Centrum Dialogu Międzykulturowego charakteryzuje się prostą, monochromatyczną bryłą

budynek Centrum Dialogu Międzykulturowego charakteryzuje się prostą, monochromatyczną bryłą

© Anna Kosmala

dialog i integracja na warszawskiej Woli

Absolwentka PWr dokładnie przeanalizowała lokalne i społeczne potrzeby i na ich podstawie zaproponowała rozwiązania przestrzenne, umożliwiające bezpieczny dialog i integrację użytkowników. Jako działkę budowlaną wybrała teren na warszawskiej Woli u zbiegu ulic Wolskiej i Młynarskiej.

Projekt Centrum Dialogu Międzykulturowego, Plan Zagospodarowania Terenu

projekt Centrum Dialogu Międzykulturowego, Plan Zagospodarowania Terenu

© Anna Kosmala

Wola jest jedną z najszybciej rozwijających się dzielnic Warszawy, atrakcyjną ze względu na swoją niewielką odległość od centrum miasta, bardzo dobrą komunikację miejską oraz wysoko rozwinięte usługi. Istotnym czynnikiem wpływającym na wybór działki było określenie uwarunkowań związanych z odbiorcami obiektu. Centrum jest skierowane zarówno do obywateli Polski, jak i również do przedstawicieli mniejszości etnicznych, narodowościowych, wyznaniowych czy społecznych. Polska jest krajem o wciąż rosnącej liczbie zamieszkujących ją cudzoziemców. Badania wskazują, że największy odsetek imigrantów zamieszkuje województwo mazowieckie, w szczególności obszar stolicy, która zachęca przyjezdnych wieloma możliwościami rozwoju. Umiejscowienie obiektu spełniającego funkcje centrum dialogu w dużym, różnorodnym mieście, pozwoliłoby zwiększyć zasięg niosącego ze sobą przesłania wzajemnej tolerancji i potencjalnie zainteresować większą liczbę osób — uzasadnia swój wybór młoda architektka.

 Projekt Centrum Dialogu Międzykulturowego, aksonometria Nad fragmentem pochylni prowadzącej do parkingu podziemnego zaprojektowany został zielony taras

autorka starała się aby bryła budynku była prosta i uniwersalna

© Anna Kosmala

prosta i uniwersalna forma

Ponieważ istotą projektu jest szerzenie idei równości i zapewnienie dostępu dla wszystkich zainteresowanych, szczególny nacisk autorka położyła na prostotę formy i uniwersalny charakter przestrzeni. Główna bryła budynku łączy się z niższymi strukturami, tworząc układ schodkowy.

Nad fragmentem pochylni prowadzącej do parkingu podziemnego zaprojektowany został zielony taras, który przechodząc z poziomu w pion, łączy się z konstrukcją wertykalnej zielonej ściany. Na elewacji zastosowano kamienne płyty, a charakterystycznym elementem są dwa neony, a położenie budynku względem stron świata, zapewnienia optymalne warunki oświetleniowe.

Schemat funkcjonalny   Podział poziomów centrum

budynek składa się z pięciu poziomów

© Anna Kosmala

forum, przestrzenie ekspozycyjne i wystawowe

Architektka podzieliła budynek na kilka stref funkcjonalnych, umożliwiających wygodne korzystanie z pomieszczeń przez gości, jak i sprawną pracę personelu.

Ideą towarzyszącą podczas tworzenia programu funkcjonalno-przestrzennego było stopniowe zwiększanie poczucia indywidualności i bezpieczeństwa poprzez nadawanie kolejnym poziomom bardziej kameralnego wyrazu — wyjaśnia Anna Kosmala.

Stefa wejściowa ma charakter forum z szerokimi schodami służącymi jako siedziska

stefa wejściowa ma charakter forum z szerokimi schodami służącymi jako siedziska

© Anna Kosmala

Trzy najniższe kondygnacje nadziemne przeznaczone są na funkcje edukacyjne i wystawowe. Reprezentacyjna przestrzeń przenikająca się ze strefą wejściową ma charakter forum — łatwo dostępnego miejsca spotkań, otwartego na dialog. Cechami charakterystycznymi tego segmentu są szerokie schody wraz z dostosowanymi miejscami do siedzenia, które pełnią funkcję widowni, dwie duże sale ekspozycyjne oraz sala wykładowo-konferencyjna.

Rzut poziomu 0 Centrum Dialogu  rojekt Centrum Dialogu Międzykulturowego, rzut poziomu +1

rzut poziomu 0 i +1

© Anna Kosmala

Kolejny poziom to przestrzeń integracji użytkowników. W obrębie tego piętra znalazły się biblioteka, sala warsztatowa i wielofunkcyjna, pokoje administracji czy pomieszczenie konferencyjne.

centrum pomocy mniejszościom

Natomiast najwyższe piętro skierowane jest do przedstawicieli mniejszości, oferując im różne możliwości pomocy. Składa się ono z dużej przestrzeni wielofunkcyjnej, która w podstawowym układzie podzielona jest ścianami przesuwnymi. Poszczególne pomieszczenia tworzą przestrzeń wspólnej pracy, umożliwiającą przeprowadzenie kursów czy szkoleń. Funkcja zintegrowana jest ze zlokalizowanym obok centrum pomocy mniejszościom.

Ostatnie piętro przeznaczone jest dla przedstawicieli mniejszości

ostatnie piętro przeznaczone jest dla przedstawicieli mniejszości

© Anna Kosmala

W zależności od potrzeb uzależnionych od aktualnej sytuacji politycznej i społecznej sala wielofunkcyjna może posłużyć jako tymczasowy nocleg dla czterdziestu osób. Rozwiązanie to jest doraźne, a misją centrum jest pomoc w znalezieniu potrzebującym stałego miejsca pobytu i pracy — dodaje autorka.

Na elewacji zostały zastosowane kamienne płyty

na elewacji zostały zastosowane kamienne płyty, a dachy budynku są zielone

© Anna Kosmala

Ważnym aspektem projektu jest wykorzystanie rozwiązań ekologicznych. Architektka przewidziała wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła wraz z współpracującym z nią gruntowym wymiennikiem ciepła. Ponadto zastosowała system odzysku wody deszczowej i recyklingu wody szarej, panele fotowoltaiczne oraz wprowadziła wspomnianą już zieloną ścianę i zielone dachy.

Poczytajcie także o innych pomysłach studenckich na obiekty sprzyjające dialogowi — Sokratejskim Centrum Dialogu autorstwa Zuzanny Robutki i konkursowym projekcie Centrum Dialogu Międzywyznaniowego autorstwa Alicji Kowalewskiej. 

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE