Przestrzeń swobody twórczej. Studencki projekt Centrum Młodzieży nagrodzony

Dobrawa Bies
21 lipca '22

Kanadyjski magazyn Arc Ace zorganizował międzynarodowy konkurs studencki pt. Nature Inspired Youth Centre, którego wyzwaniem było zaprojektowanie Centrum Młodzieży we wzgórzystym Coquitlam. Proponowany budynek, przeznaczony dla młodych osób w wieku od 14 do 19 lat miał być inspirowany naturą oraz zawierać elementy biofilii. Swoją propozycję pt. Tree House zgłosiła również Maria Feliszewska z Politechniki Śląskiej i otrzymała trzecią nagrodę!

Kawiarnia ze specjalnie zaprojekowanymi meblami

również wnętrza mają organiczne formy

© Maria Faliszewska

Zdaniem konkursowym oprócz zaprojektowania samego budynku, było również połączenie go z naturą — otaczającym teren z trzech stron gęstym lasem, składającym się głównie z czerwonych cedrów i daglezji jodłowej. Powierzchnia projektowa wynosiła 2500 metrów kwadratowych, a uczestnicy mieli użyć w projekcie naturalne materiały, zielone, żywe ściany i dachy oraz kształty o organicznych formach. Ważnym elementem było zaproponowanie programu dla młodzieży — sprzyjającemu rozwojowi, współpracy, nauce, zabawie i uprawianiu sportów.

Projekt Centrum Młodzieży, zagospodarowanie terenu   Projekt Centrum Młodzieży, rzut 1. kondygnacji

zadaniem było połączenie budynku z naturą — autorka zdecydowała się na zachowanie wszystkich drzew na działce

© Maria Faliszewska

polscy studenci w finale!

Spośród zgłoszonych projektów, jury przyznało pięć Nagród Głównych. Trzecia i czwarta nagroda powędrowała do studentów z Polski. Tree House projektu Marii Faliszewskiej z Politechniki Śląskiej zdobył trzecią nagrodę, a projekt Underground Center autorstwa Darii Wróbel i Mateusza ZwierzchowskiegoPolitechniki Poznańskiej, otrzymał czwartą nagrodę!

Projekt Centrum Młodzieży, elewacja

budynek został zaprojekowany na podwyższeniu

© Maria Faliszewska

Projekt Tree House oparłam wielu analizach terenu, na podstawie których, bryłę budynku wpisałam w istniejący ekosystem. Jednym z głównych założeń było zachowanie wysokich drzew, którymi działka jest gęsto pokryta. Ze względu na to, bryła obiektu rozlewa się w przestrzeń między drzewami, tworząc nieregularny kształt. Zważając na kubaturę budynku, niektóre z istniejących drzew przechodzą przez całą kondygnację oraz tworzą unikatową przestrzeń wewnątrz. Ze względu na ochronę systemów korzeniowych, zastosowałam fundamenty palowe w całym budynku — opowiada Maria Faliszewska.

Projekt Centrum Młodzieży, schemat kształtowania bryły

© Maria Faliszewska

w zgodzie z naturą

Aby udostępnić użytkownikom parter i umożliwić swobodne przejście do lasu i parku, którymi działka jest otoczona, autorka podniosła budynek o jedną kondygnację. Zabieg ten, jak mówi, był inspirowany architekturą modernistyczną. Dzięki uniesieniu obiektu został zachowany ekosystem na przyziemiu działki, a o jego doświetlenie dbają liczne otwory w kondygnacji. Na poziomie 0 znajdują się jedynie trzony komunikacyjno-socjalne. Jeden z nich znajduje się bliżej drogi dojazdowej, natomiast drugi w pobliżu parku, gdzie bezpośrednio ze ścieżki można wejść do wnętrza budynku. Tam dla młodzieży oraz spacerowiczów udostępnione są siedziska, oraz ścieżka edukacyjna, znajdująca się w zacienionej części tarasu i wykonana z farb fluorescencyjnych.

Projekt Centrum Młodzieży, schemat funkcjonalny kondygnacji 1.

podział funkcjonalny

© Maria Faliszewska

otwarte przestrzenie i rozwój twórczy

Funkcja budynku została zainspirowana historią Kanady oraz jej rdzennych mieszkańców. Moim dodatkowy celem było uzupełnienie edukacji szkolnej młodzieży o aspekty rzemieślnicze oraz rozwój twórczy — tłumaczy autorka.

Studentka zaproponowała sale do ceramiki, rysunkumajsterkowania. Młodzież może korzystać także z sali muzycznej, teatralnej oraz kawiarni. Znajdują się tu oczywiście sale do nauki i spędzania wolnego czasu w grupach. Wszystkie te przestrzenie są otwarte.

Wnętrze przestrzeni wspólnej

otwarte wnętrze przestrzeni wspólnej

© Maria Faliszewska

Dzieci mają inspirować się nawzajem, uczyć się od siebie oraz przekazywać wiedzę nabytą innym. Nie wyklucza to zarazem zajęć organizowanych przez osoby doświadczone. Aspekt otwartej przestrzeni, zamykanej tymczasowo przez szklane, przesuwne ściany działowe, umożliwia również zachowanie porządku oraz bezpieczeństwa w całym obiekcie — mówi Maria.

Projekt Centrum Młodzieży, schemat funkcjonalny kondygnacji 2.

dach pełni wiele funkcji

© Maria Faliszewska

dach do obserwacji ptaków

Jedynie niezbędne pomieszczenia, takie jak wspólna kuchnia, sanitariaty, magazyny czy gabinety zostały oddzielone od reszty. Autorka mając na uwadze zdrowie psychiczne młodzieży, zaproponowała gabinety psychologiczne. Dodatkowo wprowadziła również samotnię, która pozwala na swobodną modlitwę, bez względu na wyznanie. Użytkownicy Centrum Młodzieży mogą także korzystać z dachu, który przeznaczony jest do rekreacji. Znajduje się na nim okresowe kino plenerowe, przestrzeń do wspólnego spędzania czasu, ale także obiekty do wyciszenia i obserwacji ptaków.

Projekt Centrum Młodzieży, elewacja

projekt Tree House

© Maria Faliszewska

Poczytajcie także o projekcie biblioteki z zasobami elektronicznymi, będącej bramą do lasu. Za ten projekt, jego autorka Magdalena Ambroszko z Politechniki Wrocławskiej otrzymała trzecią nagrodę w konkursie 2030 Academic Library, również organizowanym przez Arc Ace.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Poznaj nowości produktowe ALUPROF i zyskaj rabat!
Cegły i płytki ręcznie formowane
Advertisement
Poznaj 5 historii o tym, jak światło dzienne potrafi zmienić przestrzeń w Twoje ulubione miejsce
TRENDY [2022] - Przestrzenie zewnętrzne – trendy 2022