Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Anna Semrau-Lech – „Centrum wystawiennicze »Nucleus – beauty of science« w lokomotywowni Wrocław-Kuźniki”

Dobrawa Bies
02 lutego '22
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa magisterska
Rok obrony: 2020
Nazwa: „Centrum wystawiennicze promujące naukę »Nucleus — beauty of science«. Rewitalizacja starej lokomotywowni Wrocław-Kuźniki”
Autorka: Anna Semrau-Lech
Uczelnia:
Wydział Architektury Wnętrz i Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu
Promotor:

dr hab. Bartosz Jakubicki, prof. ASP

   

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2020/2022”

Projekt „Nucleus — beauty of science” to koncepcja centrum wystawienniczego promującego naukę poprzez ukazywanie jej piękna. Adaptacja rozległych wnętrz zrujnowanej i porzuconej lokomotywowni dała szansę stworzenia nowej przestrzeni kultury we Wrocławiu.

Nucleus ma rozbudzać zainteresowanie zjawiskami i odkryciami, które — choć często niewidoczne lub niekojarzone z nauką — stanowią zachwycające konstrukcje. Obcowanie ze szlachetnością form ma odmienić nasze chłodne wyobrażenie o nauce i obudzić głód poznawania osobliwości otaczającego nas świata.

 

animowana prezentacja projektu dyplomowego

© Anna Semrau-Lech

Aranżacja centrum to zaproszenie do czterech autonomicznych działów tematycznych: astronomii, matematyki, mikrobiologii i sztucznej inteligencji, w których instalacje dają możliwość interaktywnej eksploracji świata wiedzy. Nowe technologie w połączeniu z konstrukcjami definiującymi przestrzenie, przenoszą gości do środowisk, w których będą mogli z bliska i w nowej perspektywie zetknąć się z aspektami zjawisk, na które zapewne nie zwróciliby uwagi w narracji suchych faktów naukowych. Innymi słowy, przestrzeń wystawiennicza została ukształtowana w taki sposób, by umożliwić gościom bezpośrednie doświadczenie — pierwszy kontakt — i odsłonić istotę naukowego zachwytu.

Projekt Nucleus — beauty of science, rzut parteru    rojekt Nucleus — beauty of science, aksonometria i elewacja

projekt mógłyb powstać w dawnej lokomotywowni we Wrocławiu

© Anna Semrau-Lech

budynek i elewacje

Istotnym założeniem przy adaptacji budynku było uszanowanie faktu, że obiekt został wpisany do ewidencji zabytków, autorka chciała również podkreślić jego postindustrialną urodę. Projekt zakłada zmodernizowanie elewacji budynku i dodanie tarasu widokowego na dachu z zabudowaniami sygnalizującymi jego wystawienniczy charakter związany z nauką.

Projekt Nucleus — beauty of science, elewacja zachodnia budynku

projekt zakłada zmodernizowanie elewacji budynku i dodanie tarasu widokowego

© Anna Semrau-Lech

Zgodnie z planem, w centralnej części tarasu znajdzie się przeszklona kopuła osłaniająca wyjścia na dach z wewnętrznych schodów i wind osobowych. Okna przykryto odbijającymi światło płytami z naniesionymi matowymi reliefami odzwierciedlającymi kształt okien z archiwalnych rysunków technicznych. Układ struktur na dachu, aranżacje zewnętrzne i kompozycje form architektonicznych wewnątrz budynku nawiązują do kształtu kuli i zjawiska rozchodzenia się fal grawitacyjnych.

Projekt Nucleus — beauty of science, sala główna

sala główna

© Anna Semrau-Lech

wnętrza

Projekt zakłada adaptację obiektu, by możliwe było przyjęcie jednorazowo do 500 zwiedzających w budynku o powierzchni 4 478 metrów kwadratowych na poziomie 0 i 933 metrów kwadratowych na antresoli. Aranżacja wnętrz bazuje na planie przestrzeni niedomkniętych, co pozwala na spontaniczny przepływ gości pomiędzy strefami wystawienniczymi, kafeterią na antresoli i tarasem na dachu.

Projekt Nucleus — beauty of science, antresola

przestrzeń antresoli

© Anna Semrau-Lech

Strefy oddziałują i rzucają na siebie światło, tak jak różne dziedziny nauk wpływają na siebie wzajemnie. Relatywizm barw i wspomniane przenikanie światła mają ukazywać interakcyjność i urodę świata nauki. Projektowanie konstrukcji określających przestrzeń każdego z działów tematycznych wymagało dopasowania do potrzeb mapowania, projekcji, mechatroniki i innych nowych technologii i mediów. Istotą było znalezienie takich proporcji form, aby goście poczuli się częścią poszczególnych, umownych habitatów naukowych.

Projekt Nucleus — beauty of science, strefa MICRO, interakcja neuronowa

strefa MICRO

© Anna Semrau-Lech

Działy ekspozycyjne umożliwiają doświadczanie, a nawet oddziaływanie na świat fenomenów naukowych. Na gości czekają między innymi: w strefie MICRO sale ze środowiskiem reagującym na aktywność fal mózgowych gości, w dziale AI podróż w świat anatomii z nanobotami, w strefie ASTRO odpoczynek w otoczeniu sterowanych gestem planet Układu Słonecznego z animacjami odgłosów tych obiektów.

 Projekt Nucleus — beauty of science, strefa ASTRO    Projekt Nucleus — beauty of science, strefa MATH

strefa ASTRO i srefa MATH

© Anna Semrau-Lech

Stoisko MATH oferuje, między innymi, możliwość ingerencji w zapisy matematyczne i modyfikację animacji ukazujących samopodobieństwo fraktali, natomiast strefy wspólne oferują atrakcje grawitacyjne. Dodatkowym urozmaiceniem i wsparciem dla zwiedzających, w tym opieką nad gośćmi z niepełnosprawnościami, mają być inteligentne systemy powiązane z robotami NUC.

Projekt Nucleus — beauty of science, strefa MICRO, wodny habitat   Projekt Nucleus — beauty of science, strefa MICRO, bioluminescencja

strefa MICRO, wodny habitat i bioluminescencja

© Anna Semrau-Lech

Projekt Nucleus jest reakcją na współcześnie nikłe zainteresowanie nauką i stanowi próbę odwrócenia tej niepokojącej tendencji. Istotnym celem jest również aspekt edukacyjny i budzenie humanistycznej refleksji nad nauką i technologią.

 

Anna SEMRAU-LECH

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
IC Project – narzędzie stworzone dla biura architektonicznego
Nowoczesne Biurowce – Trendy