okno zamknie się za 5

Afrykańska oaza. Krakowscy studenci zaprojektowali Centrum Zarządzania Kryzysowego

computer zapisz w ulubionych

Afrykańska oaza. Krakowscy studenci zaprojektowali Centrum Zarządzania Kryzysowego

22 maja '20

Aleksandra Wykrota, Piotr Dziewierz, Filip SierakMateusz Ryjak z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej otrzymali wyróżnienie w międzynarodowym konkursie Kaira Looro. Ich projekt pt. „Oasis” to Centrum Zarządzania Kryzysowego.

Zadaniem konkursowym Kaira Looro było zaprojektowanie obiektu pełniącego funkcję Centrum Zarządzania Kryzysowego, który mógłby powstać w Afryce Subsaharyjskiej. Budynek ten miałby ułatwić organizację operacji humanitarnych oraz zapewniać schronienie ofiarom kataklizmów i uchodźcom.

konstrukcję centrum wykonano z bambusa

konstrucję Centrum wykonano z bambusa

© Aleksandra Wykrota, Piotr Dziewierz, Filip Sierak, Mateusz Ryjak

oaza w Afryce

Jury konkursu wyróżniło projekt pt. „Oasis” autrostwa studentów Politechniki Krakowskiej. Główną ideą projektowanego centrum, było stworzenie „oazy” — przestrzeni, w której mieszkańcy obozu dla uchodźców mogliby znaleźć chwilę spokoju, miejsce do organizowania wspólnych wydarzeń i odbudowy namiastki normalności. W sercu projektowanego budynku autorzy umieścili atrium, osłonięte przed słońcem tkaninami rozwieszonymi na bambusowych słupkach. Zastosowanie lokalnych motywów umacnia tożsamość miejsca.

atrium osłaniają wzorzyste tkaniny

wzorszyste takniny osłaniają atrium

© Aleksandra Wykrota, Piotr Dziewierz, Filip Sierak, Mateusz Ryjak

strefy funkcjonale

Szkieletowa konstrukcja budynku ułatwia jego transort, montaż i demontaż. W zależności od wymogów i zmieniających się warunków obiekt może zostać łatwo rozbudowany lub zmniejszony. W proponowanym przez projektanów rzucie można wyróżnić trzy odrębne strefy funkcjonalne: medyczną, biurową i magazynową. Części biurowe i magazynowa mają korytarze wewnętrzne, ułatwiające komunikację oraz orientację w obiekcie. Atrium jest łatwo dostępne z każdej strefy. Podniesienie budynku ponad poziom terenu umożliwia jego funkcjonowanie w czasie ulewnych deszczy, z kolei uniesiony dach poprawia wentylację.

przekrój Centrum Zarządzania Kryzysowego

obiekt podzielony jest na trzy strefy

© Aleksandra Wykrota, Piotr Dziewierz, Filip Sierak, Mateusz Ryjak

bambusowa konstrukcja

Podstawowym materiałem konstrukcyjnym obiektu jest bambus. Ten tani i łatwo dostępny materiał odpowiada na lokalne zapotrzebowania. Szkieletowa konstrukcja Centrum wykorzystuje dwa moduły: czterometrowy na pomieszczenia i dwumetrowy na korytarze. Pozwala to na stworzenie budynku łatwego do przearanżowania i dostosowania do zmieniających się warunków. Przyjęty moduł zapewnia również łatwy transport, unikając elementów dłuższych niż takie, które mieszczą się w standardowym kontenerze. Resztki z docinanych bambusów zostały wykorzystane jako wiszące doniczki, zdobiąc atrium oraz symbolicznie podkreślając nowy początek. Ścianki oddzielające poszczególne pomieszczenia również zaprojektowano z bambusa. Ich różny splot oraz tkaniny charakterystyczne dla danej strefy ułatwiają orientację na terenie obiektu. Ścianki mogą również zostać oblepione ziemią, co przekształci budynek tymczasowy w permanentny. Dach obiektu został wykonany z maty słomianej i bambusowej. Tak samo, jak elementy konstrukcyjne może ją łatwo złożyć i przetransportować.

schematy konstrukcji krok po kroku

montaż obiektu krok po kroku

© Aleksandra Wykrota, Piotr Dziewierz, Filip Sierak, Mateusz Ryjak

montaż krok po kroku

Pierwszym etapem po dostarczeniu elementów na teren budowy jest wytyczenie siatki modularnej obiektu. Następnie należy wykopać doły głębokie na 80 centymetrów w miejscu przecięcia linii. Umieszczone w nich zostaną betonowe fundamenty pod słupy. Zmontowane słupy, umiesza się w otworach betonowych podstaw. Następnie należy rozłożyć więźbę dachową oraz podłogi, belki nie powinny być układane w odstępach większych niż jeden metr. Kolejnym etapem jest ułożenie podłogi oraz rozłożenie maty na dachu, która zapewni ochronę przed słońcem na dalszym etapie konstrukcji. Ostatnim etapem jest ustawienie ścian działowych tworzących kolejne pomieszczenia.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Aleksandry Wykroty,
Piotra Dziewierza, Filipa SierakaMateusza Ryjaka

inne w tej kategorii

Fundacja Miesa van der Rohe ogłosiła listę nominowanych do trzeciej edycji europejskiej nagrody dla młodych architektów [...]

„ASHka” autorstwa Mateusza Mioduszewskiego to projekt z pogranicza materiałoznawstwa i wzornictwa. Pomysł [...]

Studencki konkurs na reportaż o architekturze

Publikujemy kolejne studenckie prace wybrane w preselekcji w konkursie na reportaż prasowy o architekturze. Zapraszamy [...]

Głos został już oddany