Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B

Projekt DWA KOŁA. Geometryczna forma w tatrzańskim krajobrazie

Dobrawa Bies
08 grudnia '21

Pod koniec listopada br. poznaliśmy wyniki 23. edycji konkursu KOŁO. Tegorocznym wyzwaniem było zaprojektowanie toalety publicznej na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego — w rejonie Polany Huciska w Dolinie Chochołowskiej. Pośród nadesłanych 178 prac znalazł się nietypowy, niemal abstrakcyjny projekt DWA KOŁA autorstwa Jakuba Lazarowicza. Koncepcja obiektu z funkcją toalety o geometrycznej i syntetycznej formie zwróciła uwagę jury, które przyznało jej wyróżnienie III stopnia (ex aequo).

Projekt DWA KOŁA
mógłby stanąć na Polanie Huciska

projekt DWA KOŁA otrzymał wyróżnienie III stopnia

© Jakub Lazarowicz

Tematem tegorocznej, 23. edycji konkursu KOŁO „Projekt Łazienki 2021” był projekt obiektu z funkcją toalety publicznej zlokalizowanego w Tatrzańskim Parku Narodowym, w rejonie Polany Huciska.

Zgłoszonych 178 projektów oceniło jury w składzie: dr hab. Ewa Kuryłowicz, Robert Konieczny, Magdalena Federowicz-Boule, prof. Jan Sikora, Przemo Łukasik, Aleksandra Kozłowska, Przemysław Powalacz (prezes zarządu Geberit), Filip Zięba (zastępca dyrektora Tatrzańskiego Parku Narodowego), Ewa Holek-Krzysztof (Dział Komunikacji i Wydawnictw Tatrzańskiego Parku Narodowego), Agnieszka Grzegorczyk (przedstawicielka Gminy Kościelisko), Jan Karpiel-Bułecka senior, Marcin Rząsa (artysta rzeźbiarz). Grand Prix otrzymał projekt pt. Uniesiona łąka autorstwa Marcina Gierbienisa (Gierbienis + Poklewski) i Ewy Pokrzywy.

DWA KOŁA, toaleta   Fragment projektu DWA KOŁA

dzięki wygiętej bryle obiekt chroni użytkowników przed trudnymi warunkami podogowymi

© Jakub Lazarowicz

wyróżnienie III stopnia

Pośród wszystkich prac bezpośrednio nawiązujących i odzwierciedlających tradycyjną architekturę regionu, uwagę jury zwrócił projekt łamiący ten schemat, autorstwa Jakuba Lazarowicza. Propozycja DWA KOŁA otrzymała wyróżnienie III stopnia (ex aequo). Jak czytamy w uzasadnieniu wyboru jury:

Praca DWA KOŁA wyróżnia się tym, że zaproponowana forma architektoniczna nie jest interpretacją szałasu, nie nawiązuje do regionalnych form architektonicznych ani zdobniczych, a jest propozycją wpisania geometrycznej, syntetycznej, niemal abstrakcyjnej formy w krajobraz Polany Huciska. DWA KOŁA odrywają się od schematu powszechnego i powierzchownego myślenia odważnie kierując nas ku refleksji o innych, mniej oczywistych związkach funkcji i formy w krajobrazie.

DWA KOŁA
aksonometria

projekt zwrócił uwagę jury nieoczywistą formą

© Jakub Lazarowicz

geometryczna forma w tatrzańskim krajobrazie

Głównym założeniem Jakuba Lazarowicza w trakcie pracy nad zadaniem konkursowym było zmaksymalizowanie funkcjonalności obiektu, przy jednoczesnym zachowaniu ascetycznej formy.

Charakterystyczna geometryczna sylweta nawiązuje do wzniesień znajdujących się w bezpośredniej bliskości działki. Architektura obiektu łączy cechy okolicznej zabudowy pasterskiej — stodół oraz szałasów. Przejawia się to pragmatycznością obiektu, skromnością detalu i ozdób oraz symetryczną elewacją frontową z dużymi wrotami w środku, oraz dwoma pomniejszymi po bokach — tłumaczy autor.

DWA KOŁA, rzut

DWA KOŁA, rzut

© Jakub Lazarowicz

Do budynku prowadzi podejście z desek — zabieg ten miał na celu ograniczenie zbaczania turystów poza wyznaczony szlak i niszczenia przyrody. Jak twierdzi architekt wprowadzenie subtelnego rysunku pionowych podziałów poprzez pokrycie połaci dachu i elewacji surowymi deskami — dranicami odnosi się do historii budownictwa szałasów pasterskich i stodół regionu Podhala. Wejście do budynku jest możliwe przez przedsionek zamykany automatycznie rozsuwanymi drzwiami z możliwością zamknięcia na noc.

DWA KOŁA, makieta   DWA KOŁA, ciemna elewacja

do budynku prowadzi podejście z desek

© Jakub Lazarowicz

trochę tradycji, dużo nowoczesności

Kolejnego nawiązania do regionu możemy dopatrzyć się w zastosowanej, ograniczonej kolorystyce. Autor wprowadził kontrast ciemnej szarości elementów budynku wystawionych na działanie czynników atmosferycznych z naturalnie brązową — drewnianą podbitką w podcieniu i wnętrzem w jasnych barwach kamienia i drewna.

DWA KOŁA nocą    Wnętrze DWA KOŁA

projekt to także kontrast kolorystyczny: ciemne zewnętrze i jasne wnętrze

© Jakub Lazarowicz

Konstrukcja dachu obiektu została zaprojektowana z litego drewna, natomiast ściany z nowoczesnego systemu dwuteowych belek konstrukcyjnych. Izolację przegród tworzy wełna oraz dodatkowo płyty z naturalnych włókien drzewnych — są to współczesne materiały o dobrych właściwościach termoizolacyjnych i izolacyjności akustycznej, umożliwiające projektowanie i budowanie ekologicznie oraz energooszczędne.

ekologiczne rozwiązania

Architekt przewidział zastosowanie pompy ciepłaodzysku wody szarej. Ponadto, zaprojektował system wykorzystania i odprowadzania części wód opadowych. Woda będzie odprowadzana do wolnostojących zbiorników na wodę, poprzez rynnę pogrążoną, ukrytą w środkowej części połaci dachu.

Dwa KOŁA
w Tatrach

autor zdecydował się na pokrycie połaci dachu i elewacji surowymi deskami — dranicami

© Jakub Lazarowicz

Jakub Lazarowicz zaprojektował także energooszczędne oświetlenie z czujnikami ruchu oraz subtelne podświetlenie dojścia do budynku w listwą LED zamontowaną w dolnej części elewacji. DWA KOŁA dzięki wygiętej bryle z głębokimi podcieniami likwidują efekt zanieczyszczenia świetlnego oraz chronią korzystających z obiektu przed wiatrem, śniegiem i deszczem.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022