Kuba Snopek i Jakub Szczęsny gośćmi kolejnego spotkania w cyklu #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE
NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE. Cykl rozmów LIVE
expand

Herbata & Ceramika. Projekt herbaciarni inspirowanej filozofią wabi-sabi

Dobrawa Bies
20 kwietnia '22

Natalia Machoń, studentka Wydziału Architektury Wnętrz, Wzornictwa i Scenografii Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu zaprojektowała wnętrze herbaciarni inspirowanej kulturą japońską — ceremonią parzenia i picia herbaty. Styl całego lokalu zaczerpnięty jest z filozofii wabi-sabi i zachęca odwiedzających do skupienia się na trwającej chwili. We wnętrzu utrzymanym w naturalnej kolorystyce i materiałach prezentowana jest także ceramika artystyczna.

Projekt Herbata & Ceramika Natalii Machoń to zadanie semestralne zrealizowane na zajęciach w Pracowni Projektowania Architektury Wnętrz, prowadzonych przez dr hab. Katarzynę Annę Jagiełło, Aleksandrę Przybyłę i Tomasza Taciaka.

Projekt herbaciarni, strefa obsługi klienta

strefa obsługi klienta

© Natalia Machoń

Styl lokalu jest zaczerpnięty bezpośrednio z filozofii wabi-sabi, która mówi o prostocie życia w zgodzie z naturą. Niezwykła ceremonia picia herbaty (zgodna z wabi-sabi) wymaga nie tylko spokoju i czasu, ale też umiejętności bycia „tu i teraz”. Nie chodzi o samo picie przygotowanego napoju, ale aranżację całego procesu, skupienie się na samym procesie konsumpcji herbaty i przeżywania tego większą ilością zmysłów — tłumaczy autorka.

Wnętrza herbaciarni zainspirowane są filozofią wabi-sabi

wnętrza herbaciarni zainspirowane są filozofią wabi-sabi

© Natalia Machoń

wabi-sabi we wnętrzu

By nie zakłócać ceremonii picia herbaty, której mogą oddać się goście, studentka zaprojektowała wnętrza lokalu z zachowaniem harmonii i szacunkiem do kultury japońskiej. Herbaciarnia umożliwia wyciszenie, odreagowanie stresu i odpoczęcie od nadmiaru bodźców. W projekcie autorka zastosowała naturalne i surowe materiały, ukazujące proces szlachetnego starzenia, takie jak drewno i kamień — tym samym nawiązując do filozofii wabi-sabi.

Przestrzeń do picia herbaty

przestrzenie pozwalają na wyciszenie

© Natalia Machoń

Kolorystyka i zestawienie materiałów opiera się o neutralną paletę barw. Znajdują się tutaj odcienie szarości, beżu oraz zieleni przełamanej ciemnymi, masywnymi konstrukcjami stworzonymi z drewna. Wnętrze przepełnione światłem i powietrzem swobodnie przenika na zewnątrz poprzez liczne przeszklenia.

Ekspozycja ceramiki

jasna strefa ekspozycji ceramiki

© Natalia Machoń

miejsce z ceramiką artystyczną

Dla kontrastu neutralna strefa obsługi klienta została przełamana czystą, zimną bielą zastosowaną w przestrzeni ekspozycji ceramiki. Biel uwydatnia naturalne piękno unikatowej ceramiki która, poza herbatą, jest najważniejszym elementem projektu. Wystawa ceramiki jest sercem lokalu. Została stworzona w formie walca otoczonego szkłem z wejściami po obu stronach lokalu. Pełni zarówno funkcję użytkową, jak i czysto estetyczną.

Lokal ma stać się miejscem pełnym spokoju, zapewniając przy tym najwyższą jakość doznań smakowych, ale również miejscem promocji i sprzedaży ceramiki artystycznej — dodaje autorka.

Projekt herbaciarni, aksonometria

przestrzeń herbaciarni została podzielona na strefy

© Natalia Machoń

bar, strefa wypoczynkowa i loże

W samym centrum herbaciarni znajduje się bar — widoczny z prawie każdego kąta lokalu. Poza swoją standardową funkcją jest swojego rodzaju małym widowiskiem, gdzie goście oczekujący na herbatę mogą podziwiać sposób jej przyrządzania. Projektowana przestrzeń została podzielona na kilka stref użytkowych, tak by zaspokoić różne wymagania klientów.

Strefy wypoczynku w herbaciarni

strefa wypoczynkowa herbaciarni

© Natalia Machoń

W lokalu znajduje się strefa wypoczynkowa — zapewniająca prywatność i spokojne delektowanie się herbatą lub skupienie się na pracy. Dodatkowo jedna ze stref wypoczynkowych jest odseparowana od reszty sali za pomocą delikatnego podwyższenia i kratowanym parawanom, nawiązujących do tradycyjnych japońskich shōji.

Ściany między lożami wypełnia roślinność

ściany między lożami wypełnia roślinność

© Natalia Machoń

Dla większych grup chcących spędzić wspólnie czas, architektka zaproponowała loże, które zostały od siebie odseparowane zielonymi ścianami wypełnionymi roślinnością. Natomiast otwarta strefa ze stolikami zaadresowana jest dla tych, którzy po prostu chcą spędzić czas w herbaciarni, zarówno z grupą znajomych, jak i w samotności.

Zobaczcie także projekt MO.i przestrzeni rozwojowo-usługowej dla kobiet autorstwa Natalii Kędzierskiej, który również powstał na zajęciach w Pracowni Projektowania Architektury Wnętrz.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022