Konkurs „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”

MO.i – projekt przestrzeni rozwojowo-usługowej dla kobiet

Dobrawa Bies
14 kwietnia '22

Natalia Kędzierska, studentka Wydziału Architektury Wnętrz, Wzornictwa i Scenografii Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu zaprojektowała przestrzeń przeznaczoną dla kobiet.
MO.i to miejsce, w którym można odpocząć, zrelaksować się, spotkać ze znajomymi albo skorzystać z zabiegów kosmetycznych. Wszystko to we wnętrzach ujętych w wyrazistych formach i kolorach.

Koncepcja Natalii Kędzierskiej to projekt semestralny zrealizowany na zajęciach w Pracowni Projektowania Architektury Wnętrz, prowadzonych przez dr hab. Katarzynę Annę Jagiełło, Aleksandrę Przybyłę i Tomasza Taciaka. Jako miejsce projektu studentka wybrała  istniejący budynek H-14 zlokalizowany przy Wybrzeżu Stanisława Wyspiańskiego we Wrocławiu.

Kawiarnia znajduje się na parterze

strefa kawiarniana znajduje się na parterze

© Natalia Kędzierska

W projekcie autorka skupiła się na dwóch kondygnacjach budynku H-14. Na parterze umieściła strefy ogólnodostępne dla wszystkich — kawiarnię, showroom i toalety. Powyżej, na pierwszym piętrze znalazła się część usługowa — recepcja, salon fryzjerski i kosmetyczny. Na wszystkich poziomach wyznaczone zostały także miejsca na pomieszczenia gospodarcze, zaplecze i klatkę ewakuacyjną.

MO.i, aksonometria parteru

parter to część ogólnodostępna znajduje się tu kawiarnia i showroom

© Natalia Kędzierska

oryginalność form i mocne kolory

Głównym założeniem projektowym studentki był minimalizm i oryginalność form. Całość przestrzeni przedstawiła w kontrastującej kolorystce, łącząc różne odcienie bordo i czerwieni z beżem. Na podłodze zaproponowała mikrocement, który często przechodzi również na ściany. Autorka chciała odejść od klasycznego, białego sufitu, dlatego zaprojektowała go w ciemnym, bordowym kolorze. Ważnym elementem jest także dobór materiałów. Wzorzysty kamień nadaje charakteru, czarne dodatki oraz oprawa oświetleniowa podkreślają zastosowane formy geometryczne. Wprowadzenie traw pampasowych w połączeniu z welurowymi tkaninami dodaje przytulności całej przestrzeni.

Kształt oświetlenia powiela kształt ekspozytorów

w showroomie najważniejsze są ekspozytory

© Natalia Kędzierska

kawiarnia i showroom

Po lewej stronie wejścia do budynku autorka umieściła główną klatkę schodową i windę prowadzącą na pozostałe kondygnacje. Ich forma nawiązuje do całej koncepcji. Po prawej stronie wejścia znajduje się ścianka wykonana z blachy giętej, na której widnieją informacje, o tym, co można znaleźć na poszczególnych piętrach. Jest tutaj także miejsce do siedzenia.

MO.i, klatka schodowa

główne kolory projektu to odcienie bordo, czerwieni i beżu

© Natalia Kędzierska

Zaraz za wejściem ukazuje się strefa kawiarniana z charakterystycznym elementem — minimalistyczną ladą barową. Na środku kawiarni ulokowane są autorskie siedziska i stoły. Obły wzór na podłodze powielony jest pod postacią kolorowego lustra zawieszonego nad siedziskiem.

MO.i, recepcja na piętrze

charakterystycznym akcentem jest wzorzysty kamień

© Natalia Kędzierska

W strefie showroomowej znalazły się trzy główne ekspozytory, które prezentują nowe kolekcje produktów. Oświetlenie nad nimi jest nawiązaniem do formy dolnych elementów ekspozytorów. W pozostałej części showroomu autorka zaprojektowała liczne półki i miejsce na przechowywanie.

MO.i, przestrzeń do pedicuru

autorka wykorzytała również trawy pampasowe jako elementy dekoracyjne

© Natalia Kędzierska

strefa kosmetyczna i fryzjerska

Wchodząc na piętro budynku, trafiamy do przestrzeni recepcyjnej, gdzie można odwiesić odzież wierzchnią i przejść do kolejnej strefy. Strefa kosmetyczna dzięki wprowadzeniu obłych kształtów stołów i oświetlenia nawiązuje do form zaprojektowanych w showroomie. Na ścianie, za przestrzenią do pedicure autorka umieściła liczną roślinność. W przestrzeni fryzjerskiej zaproponowała natomiast oryginalną formę luster — osadzonych w zabudowie i podświetlonych od tyłu. Podłogę tej strefy ozdabia zaoblony kształt wykonany z biało-czarnego kamienia.

 Mocnym akcentem jest podłoga z czarno-białego kamienia

oryginalne, podświetlone lustra osadzone są w zabudowie

© Natalia Kędzierska

Zobaczcie także projekt showroomów: marki kosmetycznej Moré autorstwa Alicji Pieczykolan i oraz MISBHV projektu Michała Wernera. Prace również powstały na zajęciach w Pracowni Projektowania Architektury Wnętrz.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022