INvisible house. Projekt domu dla osób niedowidzących doceniony w międzynarodowym konkursie

Dobrawa Bies
15 września '21

Patryk Włodarczyk, student architektury Politechniki Krakowskiej otrzymał drugą nagrodę w konkursie Homefutura organizowanym przez UNI competitions. W ramach zadania poszukiwano nowej definicji i formy domu przyszłości. Doceniony przez jury projekt INvisible house to dom jednorodzinny wykonany z naturalnych materiałów i zaprojektowany dla osób niedowidzących.

dom, czyli?

Zadaniem międzynarodowego konkursu Homefutura organizowanego przez platformę UNI competitions było zaprojektowanie domu jednorodzinnego, domu przyszłości odpowiadającemu idei domu zmieniającego się w zależności od miejsca, ludzi, kultury, czasu, warunków społecznych i innych niezliczonych aspektów. Uczestnicy nie mieli ograniczeń co do lokalizacji projektu, jego wielkości, czy zawartych funkcji. Pierwszą z wytycznych było opisanie i zdefiniowane znaczenia domu, a kolejną odzwierciedlenie tej definicji w postaci projektu.

INvisible house

dom został zaprojektowany z naturalnej cegły i surowego betonu

© Patryk Włodarczyk

druga nagroda dla studenta PK

Do konkursu nadesłano zgłoszenia z całego świata, pośród których jury w międzynarodowym składzie: Deirdre Renniers (Deirdre Renniers Interior Design), Kerrie Kelly (Kerrie Kelly Design Lab), Neil Dusheiko (Neil Dusheiko Architects), Aleksandra Kurc (MAKA.STUDIO) wybrało jedenastu laureatów. Przyznano dwie nagrody główne, dziewięć wyróżnień oraz nagrodę publiczności.

Drugą nagrodę otrzymał INvisible house — dom dla osoby niedowidzącej, projekt Patryka Włodarczyka, studenta Politechniki Krakowskiej.

Elewacja frontowa
domu

INvisible house to bezpieczne schronienie dla osoby niedowidzącej

© Patryk Włodarczyk

Dom powinien być bezpiecznym schronieniem dostosowanym do indywidualnych potrzeb mieszkańców. INvisible house to dom dla osoby niedowidzącej, która dostrzega zmienność światła. Gra światła i cienia jest ważnym elementem dostępności budynku, który dopasowuje się do mieszkańca i tworzy dla niego najlepsze warunki do życia. Każde pomieszczenie w moim projekcie ma swój indywidualny charakter oświetlenia. Natomiast kształt budynku nawiązuje do otoczenia i wykorzystuje lokalne materiały, tak aby, jak najlepiej wpasować się w krajobraz — opowiada Patryk Włodarczyk.

INvisible house, plan
zagospodarowania terenu

dom znajduje się w okolicy Kopca Kościuszki

© Patryk Włodarczyk

inspiracja Kopcem Kościuszki

Główną inspiracją dla studenta mieszkającego w Krakowie stał się górujący nad miastem Kopiec Kościuszki, będący elementem dawnej Twierdzy Kraków. To właśnie w jego pobliżu autor postanowił zaprojektować dom, wykorzystując do jego budowy cegłę — materiał dobrze wpisujący go w okolicę.

Projekt nowoczesnej fortecy to interpretacja domu jako azylu i dosłownego odcięcia od rzeczywistości. W tym projekcie istnieją dwa światy — zewnętrzny i wewnętrzny. Wnętrze otwiera się na naturę i korzyści z niej płynące. Zewnętrze jest dosłowną ochroną/ barierą przed światem — dodaje autor.

INvisible house
wpisany w zbocze terenu

dom wpisany jest w skarpę działki, a zielony dach stapia go z otoczeniem

© Patryk Włodarczyk

nowoczesna forteca wpisana w teren

Południowy stok działki, na której znajduje się budynek, oferuje mnóstwo naturalnego światła. Taka lokalizacja pozwoliła młodemu architektowi na połączenie domu z otaczającą naturą, a dzięki wbiciu bryły w skarpę, budynek stał się niemal niewidzialny. Dominującym materiałem konstrukcyjnym jest cegła naturalna, a jej połączenie z surowym betonem nadaje obiektowi ciekawy charakter. Cegła wykonana z czerwonej, wypalanej gliny nawiązuje do rzeźby, czyli sztuki najbardziej dostępnej dla osób z niepełnosprawnością wzroku.

INvisible house, rzut
parteru

otwarty plan oraz reliefy w podłodze ułatwiają komunikację

© Patryk Włodarczyk

światło, ogrody sensoryczne i sala rzeźbiarska

Otwarty plan części dziennej domu ułatwia komunikację, a duże przeszklenia wprowadzają światło dzienne i kierują użytkownika do odpowiedniego pomieszczenia. Dzięki ażurowym, ceglanym ścianom każde pomieszczenie ma indywidualnie zaprojektowane rozproszone oświetlenie, ułatwiające orientację we wnętrzu. Również cegły na elewacji frontowej ułożone są w charakterystyczny sposób, tak aby prowadzić mieszkańców prosto do wnętrza domu. Specjalne reliefy w podłodze stykające się z ceglanymi ścianami pomagają w dotarciu do odpowiednich pomieszczeń tym osobom, które nie dostrzegają światła.

Liczne ogrody
sensoryczne

w budynku możemy znaleźć liczne ogrody sensoryczne

© Patryk Włodarczyk

Pokoje to osobne bloki umieszczone w zgodzie ze stronami świata. Pokoje prywatne są wyraźnie oddzielone od siebie, tworząc intymne przestrzenie. Oprócz pomieszczeń typowych dla domów, autor zaprojektował salę rzeźbiarską dostosowaną do potrzeb osób z niepełnosprawnością wzrokową.

Rzeźba jest jedną z nielicznych sztuk plastycznych, którą osoba z zaburzeniami wzroku może tworzyć i odczuwać — wyjaśnia Patryk Włodarczyk.

Jedną z wytycznych konkursu było zawarcie w projekcie pomieszczeń zapewniających prywatność i kontakt z naturą. Architekt zaproponował, więc wiele małych ogrodów dostępnych bezpośrednio z pokoi. Kwadratowe ogrody sensoryczne zostały podzielone na sekcje: dotyk, słuch, węch, tym samym wpisując się w terapię pobudzającą zmysły osób z niepełnosprawnościami.

Relaks przed domem

cegła wykorzystana w projekcie nawiązuje do Kopca Kościuszki

© Patryk Włodarczyk

Projekt INvisible house otrzymał również Nagrodę Rektora Politechniki Krakowskiej.

Zobaczcie również projekt modułowego domu rosnącego wraz z potrzebami mieszkańców autorstwa Sylwii Turkot oraz FAMILOFT21 Klaudii Elsner, nawiązujący do śląskich familoków.


Przypominamy, że trwa studencki konkurs ZDROWY DOM. Poszukujemy projektów domów jednorodzinnych i wielorodzinnych przyjaznych użytkownikom i naturze, funkcjonalnych i stworzonych z myślą o mieszkańcach. Zgłaszajcie swoje prace.

   

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta