Zobacz w portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Magdalena Płachetka – „Ośrodek Leczenia ChAD i depresji w Beskidach Śląskich”

05 marca '24
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa magisterska
Rok obrony: 2023
Nazwa: „Ośrodek Leczenia ChAD i depresji w Beskidach Śląskich – projekt studyjny budynku oraz architektury wnętrz”
Autorka: Magdalena Płachetka
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz, Wzornictwa i Scenografii Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu
Promotorka: dr hab. Katarzyna Jagiełło prof. ASP

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2022/2024”

Ideą projektu jest poprawa jakości pobytu w ośrodkach zdrowia psychicznego w Polsce, zahamowanie stygmatyzacji osób cierpiących na zaburzenia psychiczne oraz zmiana stereotypowego myślenia o szpitalach psychiatrycznych jako smutnych zakładach penitencjarnych, budowanie ich obrazu jako miejsc przyjaznych dla pacjentów, pozwalających na szybki powrót do zdrowia. Projektowany kompleks inspirowany koncepcją miasta‑ogrodu w Beskidach Śląskich, zlokalizowany jest w urokliwej wsi otoczonej górami.

Ośrodek Leczenia ChAD i depresji w Beskidach Śląskich

Ośrodek Leczenia ChAD i depresji w Beskidach Śląskich

© Magdalena Płachetka

Osoby cierpiące na depresję mają zupełnie inne potrzeby niż pacjenci w stanie hipomanii/manii, dlatego oddziały zostały podzielone na męski i żeński dla pacjentów w depresji oraz męski i żeński dla pacjentów z ChAD (choroba afektywna dwubiegunowa) w stanie podwyższonego nastroju.

Ośrodek Leczenia ChAD i depresji w Beskidach Śląskich, aksonometria

Ośrodek Leczenia ChAD i depresji w Beskidach Śląskich, aksonometria

© Magdalena Płachetka

Przewidziano również strefę wspólną wszystkich pacjentów służącą do integracji społecznej, w której skład wchodzą sale do zajęć terapeutycznych: do zajęć plastycznych, terapii zajęciowych oraz spotkań grupowych z terapeutą, siłownia, sala do zajęć jogi.

Wnętrze recepcji

Wnętrze recepcji

© Magdalena Płachetka

W strefie wspólnej została wyodrębniona część dla odwiedzających, znajduje się tu kawiarnia z restauracją. Budynek główny przeznaczony jest do diagnostyki pacjenta i jego przyjęcia na oddział. Zawiera również pomieszczenia administracyjne.

Rzut głównego budynku

rzut głównego budynku

© Magdalena Płachetka

W projekcie ważna jest natura, jej kojąca bliskość oddziałująca na chorych. Poszukiwania formy brył budynków doprowadziły mnie do stworzenia obiektów neutralnych, o lekkiej konstrukcji. Chciałam, aby to natura odgrywała najważniejszą rolę w projekcie, a obiekty tworzyły jej dopełnienie. Stworzenie kompleksu budynków w myśl koncepcji miasta‑ogrodu posłużyło do odejścia stereotypowego wyglądu szpitala psychiatrycznego jako jednej, dużej zwartej bryły, która może przytłaczać.

Część poczekalni

część poczekalni

© Magdalena Płachetka

Przemieszczanie się do sal terapeutycznych wiąże się z aktywizacją pacjentów, jest okazją do przebywania na świeżym powietrzu i relaksacyjnego spaceru. Oddzielenie strefy aktywności terapeutycznych wspólnych od strefy oddziałów sprzyja poczuciu prywatności i bezpieczeństwa pacjentów podczas pobytu na oddziale.

Część kawiarniana

część kawiarniana

© Magdalena Płachetka

Pokoje kuracjuszy są jedno‑ i dwuosobowe z łazienką i tarasem. Pokoje są urządzone minimalistycznie, co ułatwia utrzymanie porządku i chroni przed przebodźcowaniem. Jest to szczególnie ważne przy pacjentach w fazie manii i hipomanii, którzy nie potrafią się skupić, odkładają i gromadzą rzeczy w różnych miejscach, ale także dla osób z depresją, które nie mają siły i motywacji do sprzątania.

Wnętrze pokoju   Widok z pokoju

wnętrze pokoju

© Magdalena Płachetka

Ważnym elementem pokoju kuracjuszy jest taras, który pozwoli pacjentowi obcować z naturą nawet w nocy, daje poczucie wolności. Każdy z nich przylega z trzech stron do budynku, strona wychodząca na przestrzeń jest zamknięta lamelami o wysokości powyżej 3,5 metra, co uniemożliwia ucieczkę z ośrodka.

Strefa zajęć terapeutycznych

strefa zajęć terapeutycznych

© Magdalena Płachetka

Ostatnim elementem pracy było zaprojektowanie ogrodu oddziałującego terapeutycznie na wszystkie zmysły osób przebywających w ośrodku, a także zapewnienie warunków sprzyjających do budowania kontaktów i wspieranie aktywności fizycznej pacjentów. Przestrzeń parkowa zawiera zieloną polanę, miejsca odpoczynku w słońcu i cieniu, miejsca odpoczynku w ciszy i samotności, miejsce obserwacji innych ludzi, miejsce spotkań w grupie.

Pracownia

pracownia

© Magdalena Płachetka

W parku znajduje się ogród wspólnotowy pozwalający na uprawę warzyw, owoców i roślin podczas zajęć z hortiterapii. Na sensoryczne działanie ogrodu składają się: zaprojektowanie roślinności dostarczających bodźce wzrokowe poprzez dobór kolorów i nasadzenie ich w kompozycję statyczną lub dynamiczną, stworzenie ogrodu zapachów przez dobór pachnących roślin, posadzenie drzew i roślin owocowych dostarczających bodźców smakowych.

Ośrodek, widok z zewnątrz

ośrodek, widok z zewnątrz

© Magdalena Płachetka

 

Magdalena PŁACHETKA

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

IGP-DURA®one – system powlekania proszkowego
SIATKA - METAL - PROGRESS
Ekologiczne nawierzchnie brukowe
INSPIRACJE