Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B

Aquacamp – przestrzeń coworkingowa na wodzie. Nagrodzony projekt studenta PWr

29 lutego '24
w skrócie
  1. Student z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej zaprojektował mobilną przestrzeń coworkingową na pływającej platformie, nazwaną aquacamp.
  2. Projekt zdobył I Nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym, w którym ważnym elementem było wykorzystanie światła naturalnego.
  3. Aquacamp może być umieszczony na dowolnym zbiorniku wodnym w mieście, tym samym tworząc dodatkową przestrzeń do pracy.
  4. Fundament przestrzeni opiera się na lekkiej stalowej konstrukcji osadzonej na betonowym pływaku, a na ścianach osłonowych znajdują się półki świetlne.
  5. Wnętrze stanowią elastyczne przestrzenie do pracy i odpoczynku, które można dostosowywać do indywidualnych potrzeb.
  6. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B  

Kacper Klaus z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej zaprojektował przestrzeń coworkingową w formie mobilnego obiektu zlokalizowanego na pływającej platformie na rzece. Jego praca aquacamp zwróciła uwagę jury międzynarodowego konkursu architektonicznego Przestrzeń coworkingowa, które przyznało jej I Nagrodę. W opinii doceniono oryginalne rozwiązanie i umiejętne wykorzystanie światła naturalnego.

Dzienna strefa pracy

dzienna strefa pracy

© Kacper Klaus

Konkurs organizowany był przez Polski Związek Przemysłu Oświetleniowego, a jego wyzwaniem był projekt przestrzeni coworkingowej, w której ważnym elementem kształtowania wnętrza miało być światło, a uczestnicy musieli uwzględnić w swoich propozycjach rozwiązania oświetleniowe marki KANLUX. Przyznano dwie nagrody oraz dwa wyróżnienia. Z wszystkimi wynikami i składem jury możecie zapoznać się w naszym dziale konkursy.

Projekt przestrzeni coworkingowej, schematy ideowe

Projekt przestrzeni coworkingowej, schematy ideowe

© Kacper Klaus

chodźmy nad rzekę!

Główną ideą przestrzeni coworkingowej aquacamp jest zwrócenie uwagi na niewykorzystany potencjał zbiorników wodnych i samej wody w obrębie miasta. Lokalizacja zaraz przy nabrzeżu na dowolnym akwenie pozwala stworzyć obiekt, który może zacumować przy dzielnicy mieszkaniowej, kampusie uniwersytetu bądź przy strefie biznesowej, tym samym odpowiadając na potrzeby różnych grup użytkowników — tłumaczy laureat I Nagrody, Kacper Klaus.

Projekt przestrzeni coworkingowej, aksonometria

projekt przestrzeni coworkingowej, aksonometria

© Kacper Klaus

Celem studenta było zaprojektowanie uniwersalnego obiektu, który będzie mógł wpisać się w dowolny kontekst architektoniczny, stąd decyzja o zastosowaniu przeszklonych ścian osłonowych jako przegród zewnętrznych. Dzięki temu zacierają się granicę między budynkiem a otoczeniem. Takie rozwiązanie umożliwia maksymalne wykorzystanie światła naturalnego oraz pozwala na pracę bądź odpoczynek z widokiem na wodę. Dodatkowo w ramach zadania, autor opracował zewnętrze obiektu. Cały projekt powstał pod kierunkiem dr Anny Berbesz.

Strefa do pracy, wizualizacja wieczorem

strefa do pracy, wizualizacja wieczorem

© Kacper Klaus

fundament na pływaku

Fundament projektu stanowi pływak w postaci płyty betonowej wypełnionej izolacją, na której opiera się lekka konstrukcja słupowa stalowa. Dzięki temu obiekt jest stabilny.

Występują jedynie minimalne drgania, gdy w pobliżu przepływa inna jednostka — dodaje student.

Na dachu zastosowano lekki, zielony dach ekstensywny. Transport obiektu odbywa się za pomocą holownika, na przykład pchacza.

Schemat półek świetlnych

schemat półek świetlnych

© Kacper Klaus

półki świetlne

Na konstrukcji ścian osłonowych opierają się półki świetlne, które w zależności od orientacji mogą być również panelami fotowoltaicznymi. W okresie letnim odbijają bezpośrednie światło słoneczne, kierując do wnętrza światło rozproszone oraz akumulując ciepło, nie pozwalając na przegrzanie się obiektu. W okresie zimowym ich głębokość pozwala przedostawać się pożądanemu w tym okresie światłu słonecznemu, które wpadając do wnętrza, jednocześnie je nagrzewa — wyjaśnia Kacper Klaus.

Półki świetlne montowane są na wysokości 230 cm, nie zasłaniając widoku na otoczenie. Ich głębokość zależy od kąta padania promieni słonecznych dla danej lokalizacji. Na schemacie, autor zaprezentował półkę świetlną dla kątów padania promieni słonecznych w Polsce.

Projekt przestrzeni coworkingowej, rzut i przekrój

projekt przestrzeni coworkingowej, rzut i przekrój

© Kacper Klaus

elastyczne wnętrze

Komunikacja wewnątrz obiektu opiera się na układzie cyrkularnym wokół trzonu, w którym znajdują się pomieszczenia niewymagające dużego naświetlenia światłem naturalnym. Pomieszczenia przeznaczone do pracy grupowej, lokalizowane są bezpośrednio przy wejściu. Głębiej obiektu umieszczono strefy do pracy cichej oraz odpoczynku.

Wnętrze kuchni

wnętrze kuchni

© Kacper Klaus

Większość przegród wewnętrznych stanowią zasłony, które w zależności od preferencji użytkowników mogą być zasłonięte, budując bardziej intymne przestrzenie, bądź odsłonięte, tworząc duży open space. Biurka zaprojektowano na kółkach, dzięki czemu można łatwo zmieniać ich położenie względem indywidualnych potrzeb.

Jasne tkaniny tłumiące hałas i odbijające światło oraz trwałe drewno brzozowe tworzą wnętrza przyjazne pracy i niekonkurujące z widokiem z okien. W kuchni jedną ze ścian zajmują rośliny oczyszczające powietrze.

Aplikacja ułatwiająca korzystanie z przestrzeni

aplikacja ułatwiająca korzystanie z przestrzeni

© Kacper Klaus

aplikacja pomocna w pracy

Autor ma także pomysł na specjalną aplikację na smartfony, która ułatwi rezerwację miejsc pracy oraz umożliwi każdemu użytkownikowi dostosowanie barwy i natężenia światła padającego z lampy nad biurkiem.

Pomieszczenie techniczne

Pomieszczenie techniczne

© Kacper Klaus

odsłonięte pomieszczenie techniczne

Jedno z dwóch pomieszczeń technicznych nie zostało obudowane pełnymi przegrodami, a jedynie ścianami osłonowymi, aby wyeksponować urządzenia, dzięki którym obiekt może funkcjonować. Takie rozwiązanie ma na celu promowanie oraz edukację w zakresie pozyskiwania energii z odnawialnych źródeł, oraz pokazanie możliwości wykorzystania wody szarej — tłumaczy Kacper Klaus.

W pomieszczeniu technicznym mieści się wodna pompa ciepła zasilana przez panele fotowoltaiczne zlokalizowane na półkach świetlnych, Ponadto do misek ustępowych trafia woda ze stacji odzyskiwania szarej wody.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE