Przestrzeń gdzie przyjemnie pić wino. Projekt młodych architektek

Dobrawa Bies
05 listopada '20

Przedstawiamy kolejny projekt przestrzeni do degustacji portugalskiego wina. Julia DomańskaEwa Kostecka stworzyły obiekt ukryty we wzgórzu należącym do posiadłości Quinta do Monte d’Oiro, tym samym nawiązując do tradycyjnej piwnicy winnej.

Projekt brał udział w międzynarodowym konkursie pt. „Monte d’Oiro Wine Tasting Room” organizowanym przez platformę Bee Breeders we współpracy z Quinta do Monte D’Oiro, rodzinną winnicą położoną w regionie Lizbony. W ramach konkursu winnica poszukiwała pomysłów na projekt sali do degustacji wina wykonanej z naturalnych materiałów i tworzącej architektoniczny punkt orientacyjny.

Projekt przestrzeni do
degustacji wina  Rzut sali

obiekt tworzy łuk wzdłuż wzgórza

© Julia Domańska, Ewa Kostecka

obiekt ukryty pod ziemią

Ukryty w małym wzgórzu w Quinta do Monte d’Oiro, projekt Juli Domańskiej i Ewy Kosteckiej łączy się z naturą, dopasowując swoją formę do otaczającego krajobrazu. Budynek znajdujący się tuż pod powierzchnią ziemi nawiązuje do koncepcji tradycyjnej piwnicy winnej. Tworzy łuk wzdłuż wzgórza, co pozwala na panoramiczny widok na pola winne.

Przekrój budynku  Aksonometria obiektu

najważniejsze elementy projektu znajdują się pod ziemią

© Julia Domańska, Ewa Kostecka

stół o wielu funkcjach

W projekcie autorki użyły stołu jako elementu architektonicznego. Ta nietypowa część budynku podąża za zaokrągleniem wzgórza, pozwalając tym samym na to by każdy odwiedzający, mógł cieszyć się widokiem otoczenia. Stół, skonstruowany wraz z cienką warstwą izolacji termicznej, jest również dolną częścią fasady obiektu. Górną jej część tworzy natomiast ruchomy element szklany. Podczas zimniejszych dni goście siedzą przy stole w ciepłym i przytulnym pomieszczeniu za szybą. W ciepłe dni mogą natomiast podnieść element szklany i uchylić go do góry, co pozwala na korzystanie ze stołu z dwóch stron. Kiedy wszystkie elementy są podniesione, górna część fasady prawie kompletnie znika. Przestrzeń ta składa się wtedy tylko ze stołu i otaczającej natury, pozwalając gościom na relaks i rozkoszowanie się zarówno winem, jak i widokiem winnicy.

Wizualizacja sali do
degustacji wina

korzystając z przestrzeni goście mogą podziwać panoramę winnicy

© Julia Domańska, Ewa Kostecka

gra światła i panorama winnicy

Obiekt pozwala na naturalny przepływ ruchu wewnątrz wzgórza. Zaczynając przy schodach, wiedzie gości przez pomieszczenie do degustacji wina, by później za pomocą kolejnych schodów doprowadzić ich do pola winnego. Schody wiodące do budynku otoczone są ciemnymi, masywnymi ścianami. Jedyne źródło światła pada z góry, budując swojego rodzaju dramaturgię. Wchodząc do wnętrza, odwiedzającym ukazuje się cała panorama otoczenia. Za wejściem znajduje się mała recepcja, a za nią pomieszczenie do degustacji wina z długim i wąskim stołem. Po drugiej stronie budynku usytuowane są dwie toalety i mała kuchnia. Idąc dalej, można dotrzeć do kolejnych schodów łączących górę z polami winnymi.

Detal konstrukcyjny  Warianty przestrzeni

organiczne ściany przywodzą na myśl jaskinię

© Julia Domańska, Ewa Kostecka

ziema jako naturalny materiał konstrukcyjny

Tylne oraz boczne ściany obiektu skonstruowane są z ubitej ziemi pozostałej z przestrzeni wykopanej pod budowę. Te znajdujące się po stronie wzgórza masywne, nieregularne, prawie organiczne ściany, stwarzają wrażenie wyżłobionej od góry jaskini będącej częścią wzgórza. Użyta w konstrukcji ziemia stwarza naturalną izolację — budynek pozostaje chłodny latem, natomiast ciepły zimą. Gruba ściana znajdująca się za stołem jest także wykorzystywana na powierzchnię magazynową, na przykład na butelki wina. Półki stworzono przez wydrążenie dziur o różnych kształtach z tylnej ściany budynku. Kształt wzgórza zapewnia także naturalną ochronę przed słońcem i wiatrem, stwarzając przytulną atmosferę dla wszystkich gości.

Poczytajcie także o projekcie sali do degustacji wina wykonanej z drewna CLT.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta