Degustacja wina w otoczeniu portugalskiego krajobrazu. Projekt studentów Politechniki Gdańskiej

Dobrawa Bies
02 listopada '20

Szymon KowalskiSzymon Kulikowski zaprojektowali przestrzeń do degustacji wina w otoczeniu malowniczej winnicy i portugalskiej przyrody. Ich projekt brał udział w międzynarodowym konkursie pt. „Monte d’Oiro Wine Tasting Room” organizowanym przez platformę Bee Breeders.

Konkurs na projekt sali degustacyjnej wina jest częścią portugalskiej serii projektów platformy Bee Breeders. Konkurs został zorganizowany we współpracy z Quinta Do Monte D’Oiro, rodzinną winnicą położoną w regionie Lizbony.

Wnętrze przestrzeni
degustacyjnej   Wejście na taras widokowy

centrum przestrzeni stanowi duży stół

© Szymon Kowalski, Szymon Kulikowski

winnica z tradycjami

Quinta do Monte d’Oiro to posiadłość o powierzchni czterdziestu dwóch hektarów, której historia produkcji wina sięga XVII wieku. Obszar, na którym położona jest winnica, jest znany z idealnych warunków do produkcji zrównoważonych, świeżych win. Obecna marka, której właścicielem jest José Bento dos Santos, od lat 90. XX wieku produkuje organiczne wina Syrahs, Viogniers i Petit Verdots. W ramach konkursu winnica poszukiwała pomysłów na projekt sali do degustacji wina przeznaczonej na około trzydzieści osób. Przestrzeń o powierzchni sześćdziesięciu metrów kwadratowych miała być otwarta i zapewniać proste udogodnienia, takie jak bieżąca woda i magazyn. Projekt miał uwzględniać istniejące obiekty i jednocześnie stać się architektonicznym punktem orientacyjnym. Jury szukało projektów wykorzystujących naturalne materiały oraz oferujących wyjątkową przestrzeń.

Rzut i przekrój
sali degustacyjnej   Aksonometria projektu sali
degustacyjnej

konstrukcja obiektu wykonana jest z drewnianych belek typu CLT

© Szymon Kowalski, Szymon Kulikowski

degustacja wina w otoczeniu portugalskiego krajobrazu

Projektując salę degustacyjną głównym celem autorów, było uchwycenie jak największej ilości światła dziennego, swobodnie przepływającego wewnątrz konstrukcji oraz widoku na otaczający krajobraz. Podążając za tym pomysłem, architekci umieścili wewnątrz obiektu boks umożliwiający okrążanie pawilonu z możliwością podziwiania okolicznej scenerii. Dzięki lokalizacji na niewielkim stoku widok na winnicę zapiera dech w piersiach, a obserwację ułatwia taras na dachu pawilonu. Ogromny drewniany stół umieszczony dokładnie pośrodku obiektu stanowi jego centrum, skupiające osoby podczas degustacji wina.

Projekt sali do
degustacji wina położony jest w Portugalii

obiekt miał stanowić architektoniczny punkt orientacyjny

© Szymon Kowalski, Szymon Kulikowski

Konstrukcja obiektu wykonana jest z drewnianych belek typu CLT, co ułatwia budowę i potencjalne ponowne wykorzystanie w przyszłości. Drewno CLT zmniejsza także ślad węglowy w porównaniu z innymi materiałami. Bez względu na to, czy zasłony i rolety są otwarte, czy zamknięte kierują wzrok gości na winnicę przypominającą naturalny obraz, który zmienia się przez cały rok. Autorzy, projektując specjalną ekspozycję wina połączoną z barem, zwiększyli przestrzeń do wystawiania produktów lokalnej winiarni. Potencjalny klient może tutaj kupić butelkę wina i na dłużej zachować w pamięci scenerię i smak Quinta Monte d’Oiro.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta