Zobacz w portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Marta Dymek – „Współczesne wnętrze pijalni czekolady zainspirowane tradycją warszawską”

14 lutego '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa inżynierska
Rok obrony: 2022
Nazwa: „Współczesne wnętrze pijalni czekolady zainspirowane tradycją warszawską”
Autorka: Marta Dymek
Uczelnia: Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie, kierunek: Architektura Wnętrz
Promotorka:

Jolanta Kapecka-Walczak

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2021/2023”

Niniejsza praca to próba stworzenia współczesnego wnętrza pijalni czekolady w miejscu z bogatą historią. Temat pracy nawiązuje do tradycji warszawskiej i pierwsza myśl, jaka przychodzi do głowy, to firma E. Wedel, jedna z najbardziej znanych na świecie polskich firm produkujących czekoladę.

Za cel pracy przyjęłam zaprojektowanie pijalni czekolady osadzonej w dzisiejszych realiach, z wykorzystaniem dostępnych materiałów. Projekt realizowałam w istniejącej pijalni czekolady przy ulicy Szpitalnej 8 w Warszawie. Staroświecki Sklep to miejsce wyjątkowe na mapie Warszawy, zarówno dla mieszkańców, jak i turystów.

Założeniem nowej aranżacji było stworzenie nowoczesnego, komfortowego wnętrza nawiązującego do tradycji rodziny E.Wedlów

założeniem nowej aranżacji było stworzenie nowoczesnego,
komfortowego wnętrza nawiązującego do tradycji rodziny E.Wedlów

© Marta Dymek

Zgodnie z założeniami wszelkie odniesienia inspiracyjne w tworzonej przestrzeni pochodzą sprzed 1945 roku, z czasów, kiedy firma należała do rodziny Wedlów. To wtedy Jarosław Iwaszkiewicz nazywał Staroświecki Sklep swoim „eldorado”. Projekt miał być ukłonem w stronę „Szanownej Publiczności”, czyli klientów tego miejsca. W wielu źródłach znalazłam informacje o wyjątkowym traktowaniu klientów przez właścicieli firmy oraz o niezwykłym, wręcz magicznym sklepie przy ulicy Szpitalnej.

Współczesne wnętrze pijalni czekolady, układ funkcjonalny

© Marta Dymek

Projektowana przestrzeń usługowa składa się z trzech pomieszczeń: jednego usytuowanego od ulicy Szpitalnej i dwóch od ulicy Górskiego. We wszystkich pomieszczeniach znajdują się stoliki dla klientów. Naprzeciwko wejścia od ulicy Górskiego, we wnęce, utworzona została szatnia dla klientów pijalni, konieczna dla wygody gości i estetyki pomieszczeń. Obecnie ubrania można pozostawić na wieszakach ustawionych w różnych miejscach pijalni albo oparciach siedzisk.

Projekt realizowany jest w istniejącej pijalni czekolady przy ulicy Szpitalnej 8 w Warszawie.

projekt realizowany jest w istniejącej pijalni czekolady przy ulicy Szpitalnej 8 w Warszawie.

© Marta Dymek

Założeniem nowej aranżacji było stworzenie nowoczesnego, komfortowego wnętrza nawiązującego do wspaniałej tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie w rodzinie Wedlów. Projekt jest wyrazem uznania dla rodziny, która stworzyła tę piękną ponad 170-letnią historię. Proponowana kolorystyka nie jest przypadkowa, nawiązuje do opisów Staroświeckiego Sklepu.

Wnętrze pijalni

 lustra zastosowane w projektowanej przestrzeni mają postarzaną, szklaną taflę

© Marta Dymek

W projekcie pojawia się wiele złoceń, a także błękit, granat i szarość. Na ścianach znajdują się duże lustra, odpowiadające kształtowi okien w kamienicy. Lustra to element pojawiający się w przedwojennych kawiarniach i cukierniach; te zastosowane w projektowanej przestrzeni mają postarzaną, szklaną taflę. Wprowadzają do wnętrza zagadkowy element, który ma przenieść odbiorcę w świat przedwojennego Staroświeckiego Sklepu.

Przekroje pijalni

przekroje pijalni

© Marta Dymek

Oświetlenie w projektowanej przestrzeni zachowało swój charakter. W projekcie wykorzystano nowoczesne żyrandole. Wybrane oprawy oświetleniowe to nie tylko źródło światła — to dzieła sztuki powstałe dzięki rzemieślniczej pracy włoskiego projektanta Sergia Terzaniego.

 

Marta DYMEK

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE