okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Dom z trzech prostopadłościanów. Rezydencja butikowa pod Warszawą

03 września '20
Dane techniczne
Nazwa: RB23
Klient: prywatny
Lokalizacja: Polska, Sękocińskie Lasy
Projekt: Paweł Lis Architekci 
Architekt: Paweł Lis
Konstrukcja: Daniel Chmiel
Projekt wnętrz: Paweł Lis
Powierzchnia działki: 1800 m²
Powierzchnia użytkowa z garażem: 285 m²
Realizacja: 2019

Pod nazwą RB23 kryje się rezydencja butikowa autorstwa Paweł Lis Architekci. Bryła domu jednorodzinnego w Sękocińskich Lasach pod Warszawą to lekka, dynamiczna kompozycja, złożona z trzech prostopadłościanów. Każdy z nich — obłożony płytką klinkierową mieści w sobie inną funkcję.

RB23 to prawie trzystumetrowy dom położony w leśnym ogrodzie z basenem i strefą wypoczynku. Od strony wschodniej działki w posadowionym równolegle do drogi prostopadłościanie mieści się strefa dzienna. Idąc w kierunku wejścia, mijamy najdalej wysuniętą bryłę przeznaczoną na garaż. Alejka wykonana z wielkoformatowych płyt z betonu architektonicznego prowadzi do szklanego wiatrołapu, w którym duże kwadratowe okno kadruje schody domu.

Rezydencja butikowa

do domu prowadzi alejka z wielkoformatowych płyt betonowych

fot.: Radek Gałczyński © Paweł Lis Architekci

Po wejściu do wnętrza rezydencji widok otwiera się na przestronny salon z kominkiem i jadalnią oraz kuchnię z wyspą. Po drugiej stronie korytarza znajdują się — gabinet, pokój gościnny, duża garderoba i toaleta. Obie te strefy przedzielone są przez jednobiegowe schody swobodnie oparte na stropie piętra. Dzięki ich ażurowej konstrukcji biegu i szklanej barierce sprawiają wrażenie lekkości. Trzymetrowa wysokość pomieszczeń oraz brak betonowych podciągów nad dużymi otworami okiennymi powiększa optycznie przestrzeń.

relaks w leśnym ogrodzie

Z salonu, poprzez rozsuwane duże okna można przejść na taras zewnętrzny. W cieniu pod nawisem balkonu ustawiono kanapy z widokiem na ogród. Zamiast dużego krytego basenu, domownicy mogą korzystać z podgrzewanego modułu basenu z jacuzzi, osadzonego w podeście z drzewa egzotycznego. Obok architekci zaprojektowali zadaszony aneks (z ukrytym nagłośnieniem) — wykorzystywany na jadalnię w ciepłe dni. Ze strefy odpoczynku roztacza się widok na uporządkowaną leśną zieleń. W ogrodzie oprócz wieloletnich sosen i dębów są nasadzenia jałowców, cisów i berberysów oraz lawendy i kocimiętki.

Rezydencja skryta jest
w lesie

rezydencje otacza leśna działka

fot.: Radek Gałczyński © Paweł Lis Architekci

Trzeci prostopadłościan to piętro budynku postawione na bryłach parteru, stanowiące najbardziej charakterystyczny element całego założenia. Od strony wejściowej jest rozcięte długim wąskim oknem, wciśniętym w głąb ściany. Efekt ten podkreślają ukośne ścianki oprawione w ceramiczną wąską ramę fasady. Piętro to strefa prywatna, znajdują się w niej dwa dziecięce pokoje z łazienką, sypialnia rodziców z łazienką i garderobą oraz pralnia. Z pokojów można wyjść na balkon, który jednocześnie stanowi zadaszenie zewnętrznej strefy wypoczynku.

Część domu
z garażem

piętro budynku z długim, wąskim oknem

fot.: Radek Gałczyński © Paweł Lis Architekci

Oprócz standardowych instalacji dom wyposażono rekuperację, ogrzewanie podłogowe oraz inteligentny system zarządzania światłem i dźwiękiem. Zewnętrzne nagłośnienie zostało ukryte w dociepleniu zadaszenia. Wielkoformatowe okna wykonano w systemie ślusarki aluminiowej, a elewację z płytek klinkierowych.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany