Seweryn Trzyna wyróżniony w międzynarodowym konkursie

07 kwietnia '20

Projekt autorstwa Seweryna Trzyny, studenta Wydziału Architektury Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu został doceniony w konkursie UnSchool Copenhagen organizowanym przez Switch.

Zadaniem konkursowym było zaprojektowanie szkoły przyszłości dla dzieci w wieku od pięciu do dwunastu lat. Obiekt miałby powstać na terenie parku Hekla w Kopenhadze i powinien stanowić przeciwieństwo typowych budynków szkolnych. Jego architektura ma zmodernizować system edukacyjny poprzez przełamanie fizycznego podziału na klasy. Uczestnicy zostali poproszeni o opracowanie systemu, uwzględniającego indywidualne potrzeby każdego dziecka, a jednocześnie nastawionego na współpracę. Konkurs miał na celu stworzenie międzypokoleniowej, elastycznej przestrzeni do nauki, którą można wykorzystać w dowolnym celu. Wszystkie projektowane obiekty powinny zapewnić uczniom odmienne wrażenia pod względem formy, estetyki, koloru i wykonania. Ważnym zadaniem było uwzględnienie środowiska naturalnego i otoczenia.

obiekt tworzą multiplikowane ramy z drewna klejonego CLT

© Seweryn Trzyna

miasto dzieci

Seweryn Trzyna stworzył projekt pt. „Miasto Dzieci”, zainspirowany funkcjonowaniem miasta. Znajdują się tutaj przestrzenie publiczne i półpubliczne, place, parki, zbiorniki wodne i deptak. Miejski charakter tworzą zminiaturyzowane, dostosowane do potrzeb dzieci obiekty: wieża ratuszowa, fabryka, biblioteka, warsztat, restauracja, szklarnie. Szkoła nie jest kolejnym monumentalnym gmachem, lecz staje się integralną częścią krajobrazu. Zatarta została granica między budynkiem a naturą, wnętrzem i zewnętrzem.

© Seweryn Trzyna

moduły do nauki

„Miasto Dzieci” wykracza poza konwencjonalny budynek szkoły, zniesiony zostaje klasyczny podział na klasy. Szkoła została podzielona na dziewięć modułów tematycznych, na przykład sport, sztuka, technologie, przyroda. Forma budynku złożonego z wielu powtarzalnych modułów sprzyja dowolnej aranżacji wnętrz, co pozwala na wydzielanie przestrzeni o różnym charakterze. Dziedzińce w każdym module stają się przestrzenią półpubliczną, pozwalająca na integrację i współpracę.

budynek warsztatowy — przestrzeń kreatywna

© Seweryn Trzyn

Obiekt tworzą multiplikowane ramy z drewna klejonego CLT, a ich gęsty układ i osiowy rozstaw (co jeden metr) tworzy abstrakcyjny, przestrzenny rysunek przeplatany pionami rosnących w pobliżu drzew. Starannie wybrane drzewa liściaste zapewniają cień w lecie, a zimą przepuszczają światło.

Gratulujemy wyróżnienia!

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Seweryna Trzyny

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta