computer zapisz w ulubionych

Spectrum. Projekt nowego waterfrontu Detroit w finale międzynarodowego konkursu

Dobrawa Bies
25 lutego '21

Projekt Spectrum autorstwa Barbary Kobusińskiej, Michała KomosińskiegoAnny Kolator znalazł się w finale międzynarodowego konkursu Detroit Waterfront District. Zadaniem było zaprojektowanie nowej wizytówki śródmiejskiego waterfrontu Detroit. Zobaczcie co zaproponowali studenci architektury z Politechniki Gdańskiej.

Celem konkursu organizowanego przez Young Architects Competitions było zaprojektowanie nowej wizytówki śródmiejskiego waterfrontu Detroit, która dopełniłaby zachodnią część sylwety miasta obserwowanego z kanadyjskiej strony. Uczestnicy konkursu otrzymali możliwość zaprojektowania nowego wieżowca, który odznaczy się wyjątkową architekturą i rozbudowanym programem. Przewidziane funkcje obejmowały zabudowę mieszkaniową, biurową, hotelową oraz usługową. Ważne było stworzenie atrakcyjnej przestrzeni publicznej wraz z terenami rekreacyjnych dla mieszkańców.

autorzy zaprojektowali kompleks budynków o łącznej powierzchni 100 tys. metrów kwadratowych

© Barbara Kobusińska, Michał Komosiński, Anna Kolator

Oprócz spełnienia wymagań dotyczących powierzchni poszczególnych części funkcjonalnych budynku, uczestnicy konkursu musieli pamiętać o zaproponowaniu formy architektonicznej wpisującej się w nowoczesny śródmiejski styl z jednoczesnym poszanowaniem tożsamości Detroit. Wymagano zastosowania suchej technologii konstrukcyjnej ze szczególnym naciskiem na technologię metalową. Ustalono nieprzekraczalny limit wysokości budynku do najwyższego stropu — wynoszący 125 metrów. Projektowany budynek powinien również pozostawić możliwie niski ślad węglowy zarówno w procesie budowy, jak i użytkowania.

   

inspiracją projektu Spectrum była sylweta miasta odbijana na powierzchni rzeki

© Barbara Kobusińska, Michał Komosiński, Anna Kolator

Spectrum — odbicie miasta w tafli wody

Główną inspiracją dla autorów projektu Spectrum była sylweta miasta odbijana na powierzchni rzeki, która przypominała im obraz widma dźwięku. Dodatkowym bodźcem do tego skojarzenia była tożsamość Detroit — kolebki wielkich wytwórni muzycznych i wielu gwiazd światowego formatu. Studenci Politechniki Gdańskiej poprzez odniesienia do tego obrazu chcieli złożyć hołd muzycznemu dziedzictwu Detroit i zaprojektować budynek, który czytelnie przedstawi tę ideę.

architekci zaproponowali przejrzysty podział funkcjonalny budynków

© Barbara Kobusińska, Michał Komosiński, Anna Kolator

Zaproponowany kompleks budynków o łącznej powierzchni 100 tys. metrów kwadratowych odpowiada na zadany przez organizatorów konkursu program. Młodzi architekci stworzyli przejrzysty podział funkcjonalny obiektu przy jednoczesnym zintegrowaniu strukturalnym brył.

powtarzalne moduły tworzą fasadę o prostej, uporządkowanej siatce

© Barbara Kobusińska, Michał Komosiński, Anna Kolator

Powtarzalne moduły o stalowej kontsrukcji słupowo-belkowej tworzą fasadę o prostej, uporządkowanej siatce. Kaskadowe ułożenie bloków nadaje kompozycji płynności. Tarasowa zabudowa umożliwiła wprowadzenie zieleni do projektu w formie prywatnych przestrzeni przy mieszkaniach, wiszącego parku dla pracowników biur, a także atrakcyjnych ogrodów z malowniczym widokiem na rzekę obok restauracji i barów.

  

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5