computer zapisz w ulubionych

Zielone tarasy Detroit. Wyróżniony projekt studentów Politechniki Poznańskiej

Dobrawa Bies
26 lutego '21

Projekt duetu: Antoni CiemińskiKornel Mierzejewski z Politechniki Poznańskiej otrzymał wyróżnienie w konkursie Detroit Waterfront District organizowanym przez Young Architects Competitions. Organizatorzy docenili m.in. pomysł na zielone tarasy otwierające się ku rzece.

Zadaniem międzynarodowego konkursu kierowanego do młodych architektów, było zaprojektowanie nowego waterfrontu Detroit, który dopełniłby zachodnią część sylwety miasta obserwowanego z kanadyjskiej strony. Idea projektu polegała przede wszystkim na stworzeniu pełnej życia przestrzeni publicznej. Wymogi konkursowe narzucały dużą kubaturę obiektów na stosunkowo niewielkiej powierzchni działki.

studenci stworzyli zieloną przestrzeń publiczną na dachu projektowanego budynku

© Antoni Ciemiński, Kornel Mierzejewski

zielone tarasy i trakt

Antoni Ciemiński i Kornel Mierzejewski w odpowiedzi na założenia konkursowe postanowili stworzyć przestrzeń publiczną na dachu budynku będącego częścią wspólną całego kompleksu waterforontu.

Najważniejszym aspektem projektu było to, aby do tej przestrzeni móc się w łatwy sposób dostać oraz żeby była połączona komunikacyjnie z bulwarami nad rzeką. I tak narodziła się idea tarasów otwartych ku rzece, na które dostęp umożliwiałby kolejno coraz wyżej prowadzące zielone rampy. Całą koncepcję rozszerzyliśmy tak, by urbanistycznie została połączona z Detroit — mówią autorzy wyróżnionego projektu.

trakt prowadzi z centrum Detroit, poprzez most nad ruchliwą drogą do projektowanego budynku

© Antoni Ciemiński, Kornel Mierzejewski

Studenci Politechniki Poznańskiej stworzyli trakt prowadzący z centrum Detroit, poprzez most nad ruchliwą drogą do projektowanego budynku. Stworzone przez architektów rampy stanowią część proponowanego traktu i poprowadzą spacerujących w stronę rzeki. Autorom zależał nam na tym, by zaprojektować jak najbardziej zróżnicowaną funkcjonalnie przestrzeń rekreacyjną. Na tarasach wyznaczyli m.in. przestrzeń pod gastronomię, boisko sportowe, siłownie, basen, ścianę wspinaczkową oraz miejsca relaksu.

górna część apartamentowca została pochylona w kierunku rzeki, tworząc rzędy tarasów

© Antoni Ciemiński, Kornel Mierzejewski

rzeźbiarska forma

Same budynki wysokościowe zostały zaprojektowane w taki sposób, aby zapewnić optymalne warunki oświetleniowe i widokowe. W bryle apartamentowca zostały wydzielone pół-prywatne przestrzenie rekreacyjne, a górna jej część została pochylona w kierunku rzeki, tworząc rzędy tarasów wychodzących ze znajdujących się najwyżej apartamentów. Połączone ze sobą kładką bryły hotelu i biurowca są spójne estetycznie i tworzą rzeźbiarską formę, spajając i tworząc charakterystyczne założenie.

zielona przestrzeń została otwarta w kierunku rzeki

© Antoni Ciemiński, Kornel Mierzejewski

Poczytajcie także o projekcie Spectrum autorstwa zespołu z Politechniki Gdańskiej, który dostał się do finału konkursu Detroit Waterfront District.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5