Zobacz w portalu A&B!

Projekt nowoczesnego lodowiska uzupełnieniem kompleksu widowiskowo-sportowego w Opolu

Dobrawa Bies
12 października '21

Olga WątorekPaulina Wilde, studentki architektury Politechniki Opolskiej są autorkami kompleksowego projektu lodowiska i obiektu sportowego. Ich celem było stworzenie budynku łączącego nie tylko funkcje związane z aktywnością i sportem, ale również odpowiadającego na potrzeby mieszkańców Opola.

Projekt powstał na Wydziale Budownictwa i Architektury Politechniki Opolskiej pod kierunkiem Radosława Wanago. Proponowany obiekt to nowoczesne lodowisko, które zostało wzbogacone o dodatkowe funkcje takie jak siłownia, restauracja, czy sklepik kibica. Budynek zimą będzie funkcjonował jako ślizgawka oraz miejsce na grę w hokeja, natomiast latem zmieni się w rolkowisko.
 

 Projekt lodowiska
w Opolu, widok z lotu ptaka

projektowane lodowisko znajduje się w pobliżu Stegu Areny

© Olga Wątorek, Paulina Wilde

Zaprojektowany przez nas obiekt stanowi część kompleksu widowiskowo-sportowego w przestrzeni miasta Opola. Celem projektu było stworzenie przestrzeni sportowej, która miała zachęcać mieszkańców do aktywnego spędzania czasu, podnoszenia sprawności fizycznej oraz promowania zdrowego trybu życia — mówią autorki.

Projekt lodowiska
w Opolu, zagospodarowanie terenu

zagospodarowanie terenu opiera się na siatce z poziomych i pionowych pasów

© Olga Wątorek, Paulina Wilde

sportowe sąsiedztwo

Największym wyzwaniem dla studentek było wkomponowanie projektowanego obiektu w krajobraz miasta oraz kontekst urbanistyczny. Zagospodarowanie wybranego przez autorki terenu opiera się na siatce składającej się z poziomych i pionowych pasów: komunikacji pieszej i rowerowej, terenów zielonych, drewnianych ścieżek, wzdłuż których zlokalizowano ławki. Teren ten stanowi przestrzeń płynnie łączącą proponowany budynek z sąsiadującą Stegu Areną potocznie nazywaną „Okrąglakiem”.

 Projekt lodowiska
w Opolu, panorama

lodowisko znajduje się w strefie widowiskowo-sportowej Opola

© Olga Wątorek, Paulina Wilde

Projektowany obiekt sportowy łączy się z otoczeniem, nie wywiera dużego wpływu na krajobraz z uwagi na to, iż widoczne są tylko dwie kondygnacje nad poziomem terenu, pozwalając zachować budynek Stegu Areny jako dominantę przestrzenną. Rozwiązanie to również sprzyja wysokim wymaganiom instalacyjnym lodowiska — stałe schładzanie tafli w obiekcie. Budynek dodatkowo gromadzi wodę deszczową, która używana jest do spłukiwania toalet — tłumaczą autorki.

Projekt lodowiska
w Opolu, odbicie

wejście zostało zaakcentowane ścięciem rogu bryły

© Olga Wątorek, Paulina Wilde

Wejście do budynku zostało zaakcentowane poprzez ścięcie północno-zachodniego rogu obiektu, tworząc bryłę bardziej otwartą. Od północnej strony, wzdłuż ulicy Wodociągowej znalazły się miejsca postojowe naziemne oraz wjazd do dwupoziomowego garażu podziemnego, który jest w stanie pomieścić ponad dwieście samochodów.

Projekt lodowiska
w Opolu, rzut parteru

strefa wejściowa składa się z recepcji, szatni, sklepu i przestrzeni relaksu

© Olga Wątorek, Paulina Wilde

nie tylko lodowisko

Po przekroczeniu głównych drzwi użytkownicy trafiają do strefy wejściowej, która składa się z recepcji, szatni, sklepu kibica, a także wzbogacona jest o przestrzeń relaksu. Zlokalizowano tutaj toalety oraz piony komunikacyjne z windami, które ułatwiają przemieszczanie się po obiekcie. Dodatkowo jest tutaj bezpośrednie wejście do dwupoziomowej restauracji, z której otwiera się widok na całe wnętrze obiektu.

Piętro zajmują głównie pomieszczenia dla gości: loże VIP z wygodnymi fotelami, sale konferencyjne z widokiem na taflę lodowiska, biuro zawodów, biuro dyrektora z antresolą oraz restauracja VIP. Ze względu na dobrą widoczność, w centralnej części ściany północnej i południowej znajdują się miejsca przewidziane dla mediów i komentatorów sportowych.

Projekt lodowiska
w Opolu, przekrój i wnętrza

obiekt składa się z dwóch kondygnacji nadziemnych i dwóch podziemnych

© Olga Wątorek, Paulina Wilde

Cała strefa lodowiska umieszczona pod powierzchnią terenu składa się z głównej tafli, otoczonej widownią zaprojektowaną na 3,9 tysięcy widzów z uwzględnieniem osób z niepełnosprawnościami, dla których przeznaczono specjalnie dostosowaną przestrzeń. Dodatkowo zaprojektowana została poboczna tafla służąca głównie do nauki jazdy na łyżwach i jazdy rekreacyjnej, łyżwiarstwa figurowego oraz treningów młodych hokeistów.

Projekt lodowiska
w Opolu, przekroje

trybuny mogą pomieścić 3,9 tysięcy widzów

© Olga Wątorek, Paulina Wilde

Lodowisko zostało rozwinięte o całą infrastrukturę techniczną, która znajduje się w strefie północnej i południowej na kondygnacji -2. Wokół lodowiska zostały zaprojektowane szatnie wyposażone w toalety i prysznice dla drużyn sportowych różnej wielkości, szatnie dla trenerów i sędziów, pomieszczenie na sprzęt, a także pierwszej pomocy medycznej. W celu utrzymania odpowiedniego stanu tafli lodu potrzebna jest maszyna zwana rolbą, dla której zapewnione zostały garaże z łatwym dostępem do tafli. Z uwagi na gabaryt maszyny garaż podziemny został połączony z ostatnią kondygnacją, tak aby umożliwić swobodny dojazd.

Projekt lodowiska
w Opolu, rzut poziomu -2

poziom -2 mieści również lodowisko do nauki jazdy

© Olga Wątorek, Paulina Wilde

W zachodnim skrzydle obiektu, na poziomie -1 znajduje się przeszklona siłownia z sauną dla zawodników oraz klientów obiektu. Miejsce to umożliwia użytkownikom utrzymanie odpowiedniej formy sportowej, wykonanie rozgrzewki przed meczem i wzmocnieniu ciała. Wokół wewnętrznego układu komunikacyjnego umieszczono trybuny boczne oraz toalety, archiwum i sklepiki spożywczy.

Projekt lodowiska
w Opolu, elewacja północna

elewacja pokryta jest betonem architektonicznym i przecięta pionowymi pasami okien

© Olga Wątorek, Paulina Wilde

fasada z betonu architektonicznego

Budynek lodowiska został zaprojektowany w technologii tradycyjnejmurowanej połączonej ze stalowymi dźwigarami kratowymi, które idealnie spełniają swoją funkcję w przypadku dużych rozpiętości. Ze względu na estetykę rynny zostały ukryte w dachu. Fasada pokryta jest surowym betonem architektonicznym — materiałem nieodznaczającym się mocno na tle sąsiednich budynków. Obiekt został poprzecinany pionowymi pasami okien, które doświetlają wnętrza. W celu przełamania rytmów, na centralnym otworze okiennym architektki wprowadziły ozdobne, ażurowe, poziome elementy z czarnego metalu.

Ideą przedsięwzięcia było stworzenie atrakcyjnego miejsca spełniającego wymagania współczesnego człowieka. Miejsca zapewniającego bezpieczeństwo i wygodę widzom podczas wydarzeń sportowych oraz dzieciom podczas zajęć rekreacyjnych i treningowych — podsumowują autorki.

  

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

EQUITONE [lunara] - materiał elewacyjny z włókno-cementu
Margate XLDF – cegła klinkierowa o wyjątkowej fakturze oraz barwie
REHAU NA WARSAW HOME
Farby – innowacje 2021