Zdrowa wielka płyta. Studencki pomysł na walkę ze smogiem w mieście

Dobrawa Bies
16 kwietnia '21

Zespół studentów trzeciego roku Politechniki Warszawskiej w składzie: Agata Kobus, Natalia Kulesza, Filip StarzomskiJoanna Ziembowska w odpowiedzi na zadanie konkursowe MICROHOME 2020 platformy Bee Breeders stworzyli projekt „Zdrowa wielka płyta”, który pomaga w walce ze smogiem!

MICROHOME to coroczny konkurs architektoniczny organizowany w ramach serii konkursów Bee Breeders Small-Scale Architecture oraz we współpracy z wydawnictem ARCHHIVE BOOKS. Celem MICROHOME jest podkreślenie znaczenia, jaki mała architektura może mieć w obliczu kryzysu mieszkaniowego, gospodarczego i klimatycznego. Uczestnicy mieli zaprojektować domek o modułowej konstrukcji, o powierzchni nie większej niż 25 metrów kwadratowych, która byłaby odpowiednia dla dwóch osób i uwzględniała także miejsce do pracy.

Zdrowa wielka płyta,
plan zagospodarowania terenu    Zdrowa wielka płyta,
świetlik

projekt został umieszczony na skwerze im. gen. Jana Jura-Gorzechowskiego w Warszawie

© Agata Kobus, Natalia Kulesza, Filip Starzomski, Joanna Ziembowska

Zgłoszone na konkurs prace oceniało międzynarodowe jury w składzie: Oke Hauser (wiceprezes ds. Architektury i wzornictwa w Quarters Co-Living w Berlinie oraz były kierownik kreatywny i kierownik projektów BMW-MINI Living), Brian Gaudio (dyrektor generalny Module Housing z siedzibą w Pittsburghu), Anne Cecilie Haug (architektka w Snøhetta, Oslo), Carlo Ratti (dyrektor MIT SENSEable City Lab i Carlo Ratti Associati z siedzibą w Mediolanie) oraz Patrik Schumacher (dyrektor Zaha Hadid Architects w Londynie). Pośród nadesłanych prac znalazł się projekt polskiego zespołu z Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej.

Zaczynając pracę nad koncepcją i pomysłem naszego projektu, wypisaliśmy sobie założenia, którymi będziemy się kierować w dalszej pracy. Zależało nam na tym, by nasz projekt rozwiązywał jakiś konkretny problem. Biorąc pod uwagę zmiany klimatu i to, jakie mają skutki, chcieliśmy stworzyć miejsce/azyl w miejskim środowisku. Dlatego też celem naszego projektu jest walka z powszechnie występującym w Polsce smogiem — mówią autorzy projektu.

Zdrowa wielka płyta,
przekrój

studenci oddzielili strefę pracy od strefy odpoczynku

© Agata Kobus, Natalia Kulesza, Filip Starzomski, Joanna Ziembowska

zdrowa prefabrykacja

Inspirację do pracy projektowej studenci odnaleźli w czasach PRL-u, gdzie panowała architektura tak zwanej wielkiej płyty — z perspektywy czasu bardzo nieekologicznej i nieekonomicznej. Aby uwidocznić problem, projekt został umieszczony na skwerze im. gen. Jana Jura-Gorzechowskiego w Warszawie, tuż przy prefabrykowanym osiedlu. W odpowiedzi na tą obojętność ekologiczną, młodzi architekci nazwali swój promysł Zdrowa wielka płyta.

Zdrowa wielka płyta,
detale projektowe    Zdrowa wielka płyta,
sypialnia

budynek został wykonany z prefabrykowanych elementów betonowych

© Agata Kobus, Natalia Kulesza, Filip Starzomski, Joanna Ziembowska

Nasz projekt domku jest „zdrowy” nie tylko dzięki zastosowanym materiałom, ale również przez swój układ funkcjonalny. Badania psychologiczne dowodzą, że w budynku mieszkalnym należy wyraźnie oddzielać strefę odpoczynku od strefy pracy. Ich mieszanie powoduje, że nie jesteśmy w stanie optymalnie funkcjonować, ponieważ nie jesteśmy wystarczająco skoncentrowani podczas pracy, natomiast w czasie relaksu myślimy o pracy. W łatwy sposób można to zaobserwować w obecnych czasach, przepełnionych pracą oraz nauką zdalną — tłumaczą autorzy.

Zdrowa wielka płyta
w Warszawie

zielony dach zwiększa bioróżnorodność w mieście

© Agata Kobus, Natalia Kulesza, Filip Starzomski, Joanna Ziembowska

walka ze smogiem

Biorąc pod uwagę powyższe powody, studenci zdecydowali się na podłużny układ obiektu z wyraźnie oddzielonymi strefami funkcjonalnymi. Zaprojektowane przez nich prefabrykaty betonowe zawierają dwutlenek tytanu, który dzięki swoim właściwościom chemicznym neutralizuje smog w powietrzu. Na wykonanych przez studentów statystykach, wyraźnie widać poprawę jakości powietrza po dodaniu do betonu dwutlenku tytanu. Oprócz tego autorzy stworzyli zielony dach, zwiększający bioróżnorodność w mieście. Energia elektryczna pozyskiwana jest przez przeszklenie z PV glass, z którego zbudowany jest świetlik dachowy. Budząc się i zasypiając, mieszkaniec może obserwować niebo, na którym jest coraz mniej smogu.

W konkursie MICROHOME 2020 brała udział Zuzanna Słabik (również studentka Politechniki Warszawskiej), która za projekt Modular House Unit otrzymała wyróżnienie.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
FAKRO Innoview