shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Dom skręcony

computer zapisz w ulubionych

Dom skręcony

31 marca '19
Dane techniczne
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Poznań
Pracownia: Banach Architekci

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2019
wkrótce

Powierzchnie:

  • działki
  • użytkowa

 

3 000 m²
250 m²

Zakręcony — dom skręcony projektu pracowni Banach Architekci.

„To był mroźny poranek, kiedy wraz z inwestorem stanęliśmy na szczycie wzniesienia, z którego roztaczał się widok na przepiękną, opadającą w kierunku strumienia działkę znajdującą się na obrzeżach Poznania. Za strumieniem rozciągały się ogromne połacie pól z przełożoną na zimę, w równe rządki glebą. To już tak pozostanie – powiedział – tłumacząc, że wszystkie sąsiadujące działki objęte są programem Natura 2000” — wspomina Piotr Banach, główny projektant pracowni Banach Architekci.

Życzeniem inwestora było stworzenie „współczesnej stodoły” — prostego domu jednorodzinnego z dwuspadowym dachem, wysokim na dwie kondygnacje salonem z antresolą i niepowtarzalnym widokiem. To z pozoru proste zadanie wymagało jednak twistu ze strony autora, który, jak sam mówi, po narysowaniu rzutu zaczął „szukać dziury w całym”.

przekształcenie bryły


przekształcenie bryły

© Banach Architekci

Jak pisze architekt, kierunek działki narzucił podłużny układ bryły budynku. Jednak, aby duże przeszklenie obejmowało całą część dzienną, konieczne byłoby umiejscowienie go od strony z nieco gorszym widokiem. Co więcej, takie usytuowanie domu mogłoby pozbawić mieszkańców poczucia prywatności w ogrodzie — właściwie każda osoba stojąca przed domem mogłaby bez problemu zobaczyć działkę. Niewygodne dla właścicieli byłoby także usytuowanie bramy wjazdowej do garażu, która zajmowałaby całą szerokość frontowej elewacji.

przekształcenie bryły


przekształcenie bryły

© Banach Architekci

Rozwiązaniem, jakie zaproponował Piotr Banach, było skręcenie parteru budynku. Dzięki temu zabiegowi wysunięta bryła garażu zasłoniła widok na ogród i jednocześnie, poprzez powstałe w ten sposób nadwieszenie piętra, utworzyła zadaszenie dla ścieżki prowadzącej do głównego wejścia. Dodatkowo, zabieg ten pozwolił na zwrócenie okien strefy dziennej w stronę malowniczego krajobrazu i pozwolił na stworzenie antresoli w dwukondygnacyjnym salonie.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego