Zielone hospicjum. BB Student Award dla studenta Politechniki Śląskiej!

Dobrawa Bies
08 listopada '21

Artur Gała, student Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej również podjął wyzwanie międzynarodowego konkursu „Hospice – Home for terminally ill” organizowanego przez platformę Bee Breeders. Jego projekt zielonego hospicjum, które przynosi ukojenie pacjentom, otaczając ich naturą, otrzymał nagrodę BB Student Award!

Celem konkursu „Hospice – Home for terminally ill” było zaprojektowanie przestrzeni, w której osoby nieuleczalnie chore mogą szukać wytchnienia, odbyć rekonwalescencję i otrzymać wsparcie w walce z chorobą. Konkursowe hospicjum pełniłoby funkcję ośrodka, który pacjenci mogą codziennie odwiedzać, aby uzyskać porady, a nawet towarzystwo w trakcie leczenia.

Zielone hospicjum,
wnętrze

projekt zielonego hospicjum otrzymał nagrodę BB Student Award

© Artur Gała

Zadanie dało uczestnikom szansę na eksperymentowanie z architekturą, jako narzędziem pomocy osobom chorym oraz umożliwiło pokazanie, w jaki sposób architektura może przynieść ulgę psychiczną. O szczegółowych wytycznych oraz składzie jury, pisaliśmy w ramach projektu Into the Garden autorstwa pracowni Gierbienis + Poklewski i studentów Politechniki Krakowskiej, który otrzymał aż dwie nagrody: nagrodę główną oraz BB Green Award.

Zielone hospicjum,
jedna z sal terapeutycznych

jedna z sal terapeutycznych, z której rozpościera się widok na bogatą roślinność

© Artur Gała

BB Student Award dla Artura Gały

Pośród nagrodzonych prac znalazł się projekt Green Hospice, autorstwa Artura Gały, studenta piątego roku architektury Politechniki Śląskiej. Jury przyznało mu nagrodę dla najlepszej pracy studenckiej — BB Student Award.

Największym wyzwaniem w konkursie była praca nad bardzo wrażliwym tematem, wymagającym zrozumienia i ostrożnego podejścia. Śmierć jest zjawiskiem nieuniknionym. Pomimo ogromnego postępu wiedzy, nauki i technologii, życie ludzkie powiązane jest z bezradnością i trudem współuczestniczenia w cierpieniu. Z tego powodu trwa nieustanne poszukiwanie sposobów dobrej śmierci. Doktryna miłosierdzia oparta na miłości bliźniego przyczyniła się do wprowadzenia w życie medycyny paliatywnej. „Pallium” oznacza płaszcz/okrycie, więc opiekę paliatywną można rozumieć jako pomoc udzieloną z życzliwością w nieuniknionym etapie życia nieuleczalnie chorych — tłumaczy Artur Gała.

Zielone hospicjum,
rośliny znajdują się praktycznie w każdej przestrzeni

za szklaną konstrukcją przez cały rok rośnie zieleń

© Artur Gała

zielone hospicjum

Celem autora zielonego hospicjum było skupienie się na pacjencie, który u schyłku swojego życia może w projektowanym budynku otrzymać pomoc psychiczną i wsparcie. Jak twierdzi młody architekt — pogorszenie stanu zdrowia psychicznego może szczególnie nasilić się u pacjentów, którzy żyją w betonowych miastach z dala od natury. Dlatego budynek został przez niego zaprojektowany zgodnie z zasadami projektowania biofilicznego.

Zielone hospicjum,
diagram

główna bryła zawierająca pomieszczenia hospicjum została zamknięta w szklanej konstrukcji

© Artur Gała

Główna bryła zawierająca pomieszczenia hospicjum została zamknięta w szklanej konstrukcji, która gwarantuje komfort akustyczny oraz możliwość obcowania z rosnącą tam zielenią przez cały rok, niezależnie od pogody. We wnętrzach przeważają naturalne materiały, które razem z dużą ilością roślin zbliżają pacjentów i użytkowników budynku do natury. Na części dachu autor zastosował panele fotowoltaiczne i zadbał o wodę deszczową. Zostaje ona odprowadzana z dachu do zbiorników na wodę deszczową, a następnie używana do spłukiwania oraz podlewania roślinności.

Zielone hospicjum,
rzuty

hospicjum składa się z sześciu poziomów

© Artur Gała

Na parterze oraz pierwszym piętrze ulokowane zostały sale terapeutyczne, pokoje pielęgniarek, kaplica oraz sala spotkań. Na drugim piętrze znajduje się ogród. Kolejny poziom przeznaczony jest na bibliotekę oraz pokoje dla osób przyjeżdżających z dalszych miast potrzebujących noclegu. Na ostatnim piętrze znajduje się kuchnia z jadalnią, wspólna przestrzeń oraz ogródek warzywny.

 na ostatnim piętrze
znajduje się ogród warzywny i kuchnia z jadalnią

na ostatnim piętrze znajduje się ogród warzywny i kuchnia z jadalnią

© Artur Gała

To nie pierwszy projekt Artura Gały doceniony w międzynarodowym konkursie. Poczytajcie o hotelu dla artystów, za który student Politechniki Śląskiej otrzymał wyróżnienie w konkursie Hills of the Arts.

  

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
EQUITONE [lunara] - materiał elewacyjny z włókno-cementu
GEBERIT SUPERTUBE – System zyskujący przestrzeń
Nowoczesne biurowce – trendy 2021