okno zamknie się za 5

Projekt hotelu dla artystów. Artur Gała wyróżniony w międzynarodowym konkursie

computer zapisz w ulubionych

Projekt hotelu dla artystów. Artur Gała wyróżniony w międzynarodowym konkursie

21 lipca '20

Artur Gała, student trzeciego roku architektury na Politechnice Śląskiej otrzymał wyróżnienie w międzynarodowym konkursie pt. „Hills of the Arts” organizowanym przez platformę Young Architects Competitions.

Zadaniem konkursowym było zaaranżowanie osiemnastowiecznej willi Altosimo pod Turynem na hotelmiejsce pracy twórczej dla artystów. Obszar opracowania obejmował budynek willi oraz działkę do niej przylegającą. Organizatorzy chcieli, aby projekt nie był jedynie hotelem, ale również centrum sztuki, gdzie artyści różnych dziedzin będą mogli spotykać się i wspólnie (bądź w odoosobnieniu) tworzyć.

Ścieżka na terenie
hotelu dla artystów

otoczenie hotelu to m.in park rzeźby

© Artur Gała

hotel dla artystów

Wyróżniony projekt to koncepcja przebudowy willi na hotel dla artystów. Bezpośrednią inspiracją dla studenta było wzgórze — otaczające i wpisane pomiędzy istniejące budynki. Pozwoliło to na stworzenie nowej, podziemnej kondygnacji. Powstałe dzięki temu schody działają jako amfiteatr dający widok na galerię sztuki oraz plac do występów artystycznych, będąc jednocześnie sercem całego założenia, miejscem spotkań i kontemplacji sztuki.

Autor podzielił projekt na trzy części:

  • pierwsza to dom dla gości, galeria sztuki oraz restauracja,
  • druga to część dla artystów, strefa wellness, audytorium, przestrzeń wystawiennicza oraz korytarz prowadzący do części restauracyjnej,
  • trzecia część to ścieżki biegnące pomiędzy budynkami i łączące je ze sobą.

Aksonometria nowych
budynków

projekt podzielony jest na trzy części o różnych funkcjach

© Artur Gała

ogród pełen sztuki

Wzdłuż powstałych ścieżek sztuka przeplata się z zielenią. Spacerujący artyści mogą kontemplować otoczenie, odpoczywać, lub tworzyć w specjalnych, przeznaczonych na pracownie kabinach. Wystawiane w galerii sztuki oraz w przestrzeniach zewnętrznych prace podkreślone są przez subtelne linie biegnące przez podłoże.

Przekrój przez
budynki

do istniejących budynków autor dodał podziemną kondygnację

© Artur Gała

Jak twierdzi Artur Gała:

Największym wyzwaniem projektowym było spełnienie jednego z wymogów konkursu — zapisu mającego na celu poszanowanie istniejących walorów architektonicznych oraz krajobrazowych, które pozwalały na wprowadzenie maksymalnie 300 metrów kwadratowych nowych powierzchni użytkowych, oraz ograniczenie nowo projektowanych struktur do wysokości 5 metrów. Takie założenia zachęciły mnie do jak najmniejszej ingerencji wizualnej w architekturę, dlatego nowa bryła znalazła się poniżej istniejących budynków, natomiast funkcje projektowane w istniejącej części nie naruszają ogólnej struktury budynków.

Wnętrze galerii

linie biegnące przez podłogę wyznaczają miejsca dla eksponatów

© Artur Gała

Wnętrza obiektów charakteryzuje minimalizm, jasne kolory oraz szlachetne, wysokiej jakości materiały podkreślające ekskluzywność miejsca, jednocześnie umożliwiające skupienie się na sztuce.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Artura Gały

inne w kategorii "STUDENCI"

Zapraszamy studentów wydziałów architektury do udziału w III edycji konkursu architektury ceglanej. Na zgłoszenia [...]

Uwaga studenci i absolwenci architektury wnętrz! Zapraszamy was do udziału w I edycji konkursu Akademii A&B na [...]

Fundacja Miesa van der Rohe ogłosiła listę nominowanych do trzeciej edycji europejskiej nagrody dla młodych architektów [...]

Głos został już oddany