Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B

Bezdotykowe apartamenty w Rewalu – projekt MXL4

Wiktor Bochenek
21 marca '22

Nadmorskie kurorty często odstraszają niechlujnym nieporządkiem, architektonicznymi szkaradami i wylewającą się ze wszystkich stron tandetą. Czy w świecie nadmiernej turystyfikacji można stworzyć kompleks wychodzący poza masowość? Architekci z pracowni MXL4 zaprojektowali zespół apartamentowców w Rewalu, który docelowo miał być inny od tego, czego doświadczamy nad Bałtykiem.

widok na apartamenty z lotu ptaka

widok na apartamenty z lotu ptaka

fot. Anna Nowokuńska © MXL4

uciekając od kiczu i tandetności

W nadmorskim Rewalu zbudowano zespół apartamentów zaprojektowany przez pracownię architektoniczną MXL4 — znaną z projektu Mostu w Siekierkach. Cel był prosty — stworzenie niewielkiego zespołu spełniającego wszystkie wakacyjne potrzeby użytkowników.

Nasza propozycja wynika z analizy wakacyjnego trybu życia i naturalnych, wakacyjnych potrzeb turystów. Tych konkretnych, funkcjonalnych ale i emocjonalnych — skojarzeń, wyobrażeń, nastrojów. Stąd ławki do otrzepywania piachu pod drzewami, podręczne schowki na leżaki i dmuchanego „delfina”, prywatne tarasy i nastrojowe altany — czytamy w opisie autorskim projektu.

otaczająca zieleń jest również ważnym elementem zespołu aparatamentowców

otaczająca zieleń jest również ważnym elementem zespołu aparatamentowców

fot. Anna Nowokuńska © MXL4

architektura ciszy i odpoczynku

Apartamenty zlokalizowane zostały w cichym otoczeniu, między drzewami. Każdy z budynków jest trójkondygnacyjny, z czego najwyższa część jest delikatnie wycofana — tworząc miejsce dla obszernych tarasów. Bryła została celowo rozproszona — istotne było rozbicie masy budynku i nadanie mu lekkości. Ten kierunek pozwolił również na zapewnienie większej kameralności przestrzeni. Należy zwrócić również uwagę na tarasyinfrastrukturę zbudowaną z drewna wykończonym na biało. Architekci z pracowni MLX4 chcieli odwołać się do drewnianej architektury nadbałtyckiej i prostoty białych brył rybacki wiosek z morza śródziemnomorskiego.

na każdym z budynków wygospodarowano miejsce na taras

na każdym z budynków wygospodarowano miejsce na taras

fot. Anna Nowokuńska © MXL4

Na dachach stworzone specjalne tarasy z pergolami i ławkami, z których znacznie lepiej widać okolicę lasu i położoną niedaleko plażę. Wejście na taras zostało zlokalizowane w szczelinie pomiędzy dolnym modułem apartamentów. Drewniane żaluzjowe przepierzenia, przymykając wgląd zapewniają kameralność i zapobiegają przegrzewaniu się apartamentów.

przestrzeń pomiędzy budynkami to miejsce rekreacji i odpoczynku

przestrzeń pomiędzy budynkami to miejsce rekreacji i odpoczynku

fot. Anna Nowokuńska © MXL4

stawiając na kameralność.

Koncepcja obiektu zapewnia niezależny dostęp do każdego apartamentu. Z kolei przesunięte względem siebie moduły apartamentów tworzą prywatne zakątki będące przedłużeniem salonów w parterach. Układ ten ogranicza możliwość wzajemnego zaglądania sobie gości w okna i zapewnia intymność. Dopełnia to zagospodarowanie terenu oraz zachowane drzewa oraz zaprojektowana izolacyjna zieleń nawiązująca do charakteru wydm.

w interesujący sposób rozwiązano ścieżkę do budynku

w interesujący sposób rozwiązano ścieżkę do budynku

fot. Anna Nowokuńska © MXL4

opracował Wiktor Bochenek

 

Głos został już oddany

Klasyczny urok drewna – profile okienne VEKA SPECTRAL
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022