computer zapisz w ulubionych

Centrum turystyczne pośród wietnamskich pól ryżowych

29 maja '20

Inez Sługiewicz, studentka Wydziału Architektury Wnętrz gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych została finalistką międzynarodowego konkursu pt. „Rural Tourism Accommodation” orgazniowanego przez Arquideas. Jury doceniło jej projekt obiektu turystycznego, wykonany w całości z drewna.

Konkurs na projekt centrum turystycznegoWietnamie skierowany był do studentów i młodych architektów. Jego celem było stworzenie obiektu noclegowego dla turystów, którzy przyjeżdżają do Mu Chang Chai w poszukiwaniu piękna natury. Obszar ten słynie z rozległych pól ryżowych, dlatego też proponowany obiekt musiał nawiązywać do nich kształtem. Projekt konkursowy miał podkreślać znaczenie obszarów wiejskich, a także zaspokajać potrzeby turystów, z których większość to miłośnicy fotografii, chcący podziwiać piękne widoki pól o różnych porach roku.

poszukiwanie formy krok po kroku

© Inez Sługiewicz

tradycyjny haft i liście życia

Projekt autorstwa Inez Sługiewicz został wykonany pod kierunkiem prof. Beaty Szymańskiejdr. Pawła Czarzastego. Studentka zainspirowała się haftami ludności Hmong, a konkretnie jednym ze wzorów — liściem życia, który symbolizuje naturę i turystykę. Analizując kształt haftu, podniosła jego części, tworząc w ten sposób bryłę obiektu.

Jak twierdzi autorka:

Po zapoznaniu się z regionem i historią Mu Chang Chai zdecydowałam się na zagłębienie informacji związanych z lokalną ludnością — mniejszością etniczną Hmong. Zainspirowały mnie ich oryginalne stroje, a dokładnie ich sploty. Owa ludność słynie z haftów, za pomocą których się komunikuje. Pełnią one funkcję tekstu i pozwalają na przekazanie i uwiecznienie ważnych informacji.

obiet wykonany jest w całości z lokalnego drewna

© Inez Sługiewicz

widok na pola ryżowe

Ostateczna forma obiektu wizualnie współgra z tarasami ryżowymi. Otacza je, tworząc pochylnie, pełniącą funkcję zadaszenia. Budynek zajmuje powierzchnię około 140 metrów kwadratowych. Pochylnia o szerokości 2,7 do 4,3 metrów prowadzi odwiedzających do wyższych części centrum. Tam znajduje się punkt informacyjny o Mu Chang Chai, miejsce do odpoczynku i podziwiania widoków.

pochylnie pełnią funkcje zadaszenia

© Inez Sługiewicz

Osoby, które chcą zatrzymać się na noc, mogą skorzystać z wydzielonych, niewielkich sypialni znajdujących się pod pierwszym tarasem. Projekt poprzez zastosowane materiały — lokalne drewno, odzwierciedla tradycję architektoniczną regionu. Lekkość i przezierność budynku związana jest z jego sezonowością. Nadaje się na wizyty w okresie od września do kwietnia, a jego głównymi odbiorcami są aktywni turyści i podróżnicy kochający naturę.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Inez Sługiewicz

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5