okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Dom ze wzorem w Sokołowie Podlaskim – Widawscy Studio Architektury

18 marca '20

Dom ze wzorem powstał na Podlasiu pośród łąk i lasów. Wokół unosi się zapach traw i zbóż. Architekci z pracowni WIDAWSCY studio architektury swoim projektem mieli tylko dopełnić tę harmonię.


Dzięki dużym przeszkleniom natura „przechodzi” przez okna do wnętrza domu. To poczucie równowagi z przyrodą zapewniają również naturalne materiały wykorzystane do budowania przestrzeni. Drewno ociepla jasne mieszkanie, podobnie jak drobne elementy miedzi.

Projektanci postanowili oczyścić wnętrze ze zbędnych zdobień, decydując się na wprowadzenie mocnych akcentów w postaci m.in. wzorzystej podłogi. W kuchni są to płytki z grafiką białego i uproszczonego deseniu jodełki na „tekturowym” tle, a w sypialni i łazience — czarno-białe, długie pasy. W wielu miejscach domu na ścianach zostały zainstalowane pionowe drewniane panele pomalowane lub zachowane w naturalnym kolorze. Te ozdoby igrają z percepcją oka, wypełniają przestrzeń, równocześnie jej nie zagracając.

Dom ze wzorem 

fot. Tomasz Borucki

Ważnym elementem we wnętrzu podlaskiego domu jest błękit. Projektanci używając go, chcieli nawiązać do koloru cerkwi, często spotykanych w tym regionie. Niebieskości, kobalty w religii prawosławnej mają szczególne znaczenie — symbolizują Matkę Boską, przywołują na myśl niebo i duchowość. Są to skojarzenia spójne z projektowymi założeniami architektów.

Projektanci stworzyli również sprytny system przechowywania. W całym domu umieszczone są, często niewidzialne na pierwszy rzut oka, skrytki, dzięki którym przedmioty codziennego użytku nie ingerują w estetykę wnętrza. W drewnianym module kuchni została ukryta spiżarnia, a pod schodami, zamiast klasycznej komórki, znajdują się szafki.

Ciekawym pomysłem jest również wydzielenie biblioteki, odgrodzenie jej od dziennej części domu szklanymi drzwiami. Pozwala to na bycie zaangażowanym w życie rodzinne i jednocześnie zyskanie prywatności.

Widawscy Studio Architektury zostali nagrodzeni III miejscem w Wnętrze Roku SAW w kategorii Wnętrze Prywatne.

oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany