Check out the A&B portal!

A house near Krakow - a spacious interior designed by bo design studio

23 of June '20

Ready-made house designs are not fully customized. However, a properly designed interior makes it possible to fill in the gaps that may have resulted from the lack of personalization of the design. When creating the interior of the house, Bozena Zaitz tried to respond to all the clients' needs. The result? For now, only visualizations can be seen, but they promise a warm and comfortable interior!

Architect Bożena Zaitz from the bo design studio created a design for a spacious interior in a house near Krakow. The main thing that draws attention is the wood used in various ways, thanks to which there is a cozy atmosphere with rustic notes.

Przestronna łazienka w domu jednorodzinnym

The basic guideline from the investors was an interior with lots of wood and brick in light colors, warm and cozy

© bo design

Basia Hyjek: What was the main inspiration for the project?
Bozena Zaitz: The basic guideline from the investors was an interior with a lot of wood and brick in light colors, warm and cozy. I approached it quite loosely, taking inspiration from simple stone houses found in southern Europe, but also stone farm buildings from our latitudes. The goal was to achieve an interior combining cozy slightly rustic or even boho atmospheres with a simple body of the building, and combining them into a coherent whole with modern materials and solutions.

Basia: Where did the idea for such a selection of colors and materials come from?
Bozena: Wood, which was supposed to play the main fiddle in the interior, appeared mainly on the roof bevels and we planned them as slightly patinated, raw. The floors for balance will be made of microcement or poured concrete. In various areas of the house, wood appears in warmer and stronger accents and, in addition, light colors, natural materials and mini color accents to emphasize the character of the delicate boho climate.

Przestrzenne wnętrze domu z gotowego projektu

We decided to enlarge the living space at the expense of eliminating one of the rooms and thus created a TV zone

© bo design

Basia: Where did you get such an idea for dividing the space?
Bo¿ena: Our cooperation with the investors began with the joint selection of the design. Since we knew each other from our previous cooperation and could learn together from previous solutions, as well as the level of trust was appropriate, work on the functional layout went very smoothly. We considered several ready-made designs (because this was what the clients had decided on) in terms of interior design possibilities. The chosen design was definitely the winner, but of course it was not without modifications. We decided to enlarge the living space at the expense of eliminating one of the rooms, and thus a TV zone was created. In addition, the living area includes a comfortable kitchen with an island, which was our basic idea, as well as a spacious dining and lounge area with a free-standing fireplace. On the first floor there is a master bedroom with a dressing room and bathroom, two additional rooms and a guest bathroom.

One of the rooms has been designated as a study for work, and the other is, for the time being, a guest room. In the basic version, the design of this house does not assume a usable attic, but after analyzing the needs, we decided to make changes to allow us to arrange there two additional bedrooms, a bathroom and a leisure and entertainmentspace.

Drewniana kuchnia. Ciepła i przytulna kuchnia w domu

In the living area there is a comfortable kitchen with an island, which was our basic assumption

© bo design

Basia: What was the biggest challenge in creating this space?
Bozena: The biggest challenge of this project was to plan the stairs in such a way that their location would not negatively affect the layout of the space on both levels, and that at the same time they would be an interesting architectural element in the interior (by design, the project is single-story, so there were no stairs planned by the authors of the project).


elaboration: Basia Hyjek

The vote has already been cast

INSPIRATIONS