Konkurs „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Julia Rawerska – „Projekt mieszkania dla rodziny z dwójką dzieci – nowoczesny loft w dziewiętnastowiecznej przędzalni lnu”

22 maja '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa inżynierska
Rok obrony: 2022
Nazwa: „NOWOCZESNY LOFT W DZIEWIĘTNASTOWIECZNEJ PRZĘDZALNI LNU — PROJEKT MIESZKANIA DLA RODZINY Z DWÓJKĄ DZIECI”
Autorka: Julia Rawerska
Uczelnia: Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie, kierunek: Architektura Wnętrz
Promotorka:

Jolanta Kapecka-Walczak

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2021/2023”

Celem pracy było stworzenie mieszkania dla czteroosobowej rodziny: małżeństwa oraz siedmioletnich bliźniaków. Działania obejmowały podzielenie powierzchni loftu zgodnie z potrzebami użytkowników oraz pozwoleniami konserwatorskimi — ponieważ budynek jako część osady fabrycznej należy do zabytków Żyrardowa.

Projekt nowoczesnego loftu, salon

projekt nowoczesnego loftu, salon

© Julia Rawerska

W projekcie należało uwzględnić elementy wyposażenia oraz wybór materiałów wykończeniowych, które będą tworzyć spójną całość i nawiązywać do przemysłowego charakteru miasta. Rodzice są czynni zawodowo, jedno z nich prowadzi własną działalność gospodarczą, dlatego w mieszkaniu znalazła się przestrzeń do pracy.

Projekt nowoczesnego loftu, rzut w kolorze

projekt nowoczesnego loftu, rzut w kolorze

© Julia Rawerska

Zaprojektowano nowy układ przestrzenny. Początkowo wnętrze było podzielone na trzy strefy, z dodatkową antresolą nieopodal wejścia. Część środkowa składała się z trzech pomieszczeń: WC, łazienki oraz pokoju. Usytuowanie schodów prowadzących na antresolę pomniejszało optycznie przestrzeń, a obecny układ ścian uniemożliwiał spełnienie potrzeb domowników.

Projekt nowoczesnego loftu, część dzienna

projekt nowoczesnego loftu, część dzienna

© Julia Rawerska

Zdecydowano się na pozostawienie deweloperskiego podziału mieszkania na trzy strefy. Zmieniono umiejscowienie niektórych pomieszczeń oraz zaprojektowano dodatkowe, tak aby mieszkanie zapewniało jak najlepszy komfort. Głównym celem było wydzielenie wszelkich istotnych pomieszczeń przy zachowaniu przestronności wnętrza, która charakteryzuje styl loftowy.

Projekt nowoczesnego loftu, makieta

projekt nowoczesnego loftu, makieta

© Julia Rawerska

W pierwszej części mieszkania znajdują się strefa wejściowa, WC, kuchnia ze spiżarnią i jadalnią oraz przestronny, reprezentacyjny salon. Schody prowadzące na antresolę zostały przesunięte pod ścianę, tak aby powiększyć optycznie przestrzeń oraz wygospodarować dodatkowe pomieszczenia. Dzięki zaprojektowaniu dodatkowych ścian i przysłonięciu strefy wejściowej wnętrze nabrało intymności.

Projekt nowoczesnego loftu, sypialnia na antresoli

sypialnia na antresoli

© Julia Rawerska

Powyżej znajduje się przeszklona, zamknięta antresola z sypialnią. W kolejnej części loftu znajduje się druga łazienka, zaplanowano też dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. W środkowej części mieszkania zaplanowano gabinet, który dzięki odpowiedniemu metrażowi i dostępności światła dziennego stanowi idealne miejsce do pracy. Ostatnia część mieszkania to pokój dziecięcy z antresolą, która wydziela strefę dzienną i nocną.

Projekt nowoczesnego loftu, przekrój

przekrój

© Julia Rawerska

Wnętrze już na etapie koncepcji miało nawiązywać swoim stylem do przemysłowego charakteru miasta, dlatego dobór elementów i rozwiązań artystycznych rozpoczęto od przeanalizowania ówcześnie stosowanej kolorystyki, materiałów oraz sposobu ich łączenia. Zdecydowano, które z nich odnajdą się we współczesnym wnętrzu bazującym na nowych rozwiązaniach technologicznych i w jakiej formie wystąpią. Przestudiowano materiały użyte w budynku, gdyż jednym z założeń było pozostawienie jak największej liczby istniejących elementów wykończenia przestrzeni.

Pokój do pracy  Pokój dziecięcy

pokój do pracy i pokój dziecięcy

© Julia Rawerska

Mieszkanie tworzy spójną całość kolorystyczną, której bazowymi materiałami są beton, mikrocement i cegła, pojawiają się też kolory w skali szarości, bieli i czerni. Całość uzupełniają akcenty kolorystyczne w postaci rudości i ciemnej zieleni.

Projekt nowoczesnego loftu, przekrój

projekt nowoczesnego loftu, przekrój

© Julia Rawerska

Główną koncepcją projektową było utrzymanie płynnego przejścia materiałów, form i podziałów między sąsiadującymi z sobą ścianami, tak aby mimo minimalistycznego wykończenia, wnętrze przykuwało uwagę. By nadać przytulności i uhonorować charakter tego miejsca, zdecydowano się na zastosowanie lnianych zasłon oraz dekoracji w postaci obrazu na lnianym płótnie polskiej autorki Iwony Bilskiej.

 

Julia RAWERSKA

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE