NOWOŚĆ! Prawo w architekturze – przystępnie na portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Kamila Gołąbek – „Centrum Zdrowia Psychicznego i Medytacji FOR REST”

09 lutego '22
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa inżynierska
Rok obrony: 2021
Nazwa: „CENTRUM ZDROWIA PSYCHICZNEGO I MEDYTACJI FOR REST”
Autorka: Kamila Gołąbek
Uczelnia:
Wydział Budownictwa, Inżynierii Środowiska i Architektury Politechniki Rzeszowskiej
Promotorka:

dr Magdalena Szpytma

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Architektura”

Projekt porusza bardzo aktualny w dzisiejszych czasach problem zaburzeń zdrowia psychicznego. Jest także odpowiedzią na coraz mocniej widoczny niedobór miejsc leczących ludzką psychikę. Ośrodki takie rzadko projektowane są ze szczególnym uwzględnieniem czynników otoczenia pozytywnie wpływających na samopoczucie oraz powrót do zdrowia użytkowników, a to właśnie architektura w dużym stopniu taki efekt determinuje.

Celem projektu jest stworzenie miejsca zapewniającego kompleksową regenerację zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego połączoną z wypoczynkiem w otoczeniu natury, dla osób nie tylko poważnie chorych, lecz także świadomie i holistycznie podchodzących do tematu dbania o zdrowie — również psychiczne.

schematy lokalizacjischematy lokalizacjischematy lokalizacji

schematy lokalizacji

© Kamila Gołąbek

Architekci odgrywają tu ważną rolę. To, jakie decyzje są podejmowane na etapie projektowym, ma bezpośredni wpływ na użytkowników, sposób ich funkcjonowania oraz samopoczucie. Jest to szczególnie istotne w przypadku obiektu o charakterystyce leczniczej, jakim jest projektowane Centrum Zdrowia Psychicznego i Medytacji FOR REST, który już samą architekturą powinien pozytywnie wpływać na ludzi i wspomagać proces regeneracji. Nie jest to jednak proste zadanie, wymaga od architekta interdyscyplinarnej wiedzy z zakresu między innymi psychologii środowiskowej.

plan zagospodarowania terenuplan zagospodarowania terenuplan zagospodarowania terenu

plan zagospodarowania terenu

© Kamila Gołąbek

wyzwania

Projekt ten dąży do stworzenia miejsca łączącego w sobie trzy funkcje: ośrodka zdrowia psychicznego, hotelu wypoczynkowego oraz centrum rehabilitacji. Przygotowano go, bazując na badaniach problematyki psychologii środowiskowej oraz dziedzin pokrewnych. Głównym założeniem koncepcji jest jak najmniejsza ingerencja w teren (przede wszystkim ograniczenie wycinki istniejących drzew do niezbędnego minimum), stworzenie obiektu ekologicznego, w zgodzie z naturą, pasującego skalą do otaczającego lasu oraz nawiązującego formą do otoczenia.

widok z góry        budynek noclegowy

po lewej: widok z góry; po prawej: budynek noclegowy

© Kamila Gołąbek

lokalizacja

Lokalizacja projektu nie jest przypadkowa — założenie planowane jest w nadmorskim pasie lasu, miejscu spokojnym, w otoczeniu natury, tworzącym idealne warunki do wyciszenia i wypoczynku. Na działce władze miasta planowały wcześniej budowę obiektu znanej polskiej sieci hoteli Gołębiewski, którego zwarta bryła przytłaczała gabarytami, zmieniała całkowicie charakter miejsca i wiązałaby się z wycinką dużej części drzew.

koncepcja

Projektowany kompleks składa się z trzech dwukondygnacyjnych budynków, z których każdy pełni inną funkcję: budynku reprezentacyjnego, będącego wizytówką całego założenia; budynku noclegowego, w którym znajdują się pokoje hotelowe; oraz budynku aktywności, ze strefą sportową na parterze oraz strefą terapii na poziomie +1.

rzut poziomu +1 budynku reprezentacyjnegorzut poziomu +1 budynku reprezentacyjnegorzut poziomu +1 budynku reprezentacyjnego

rzut poziomu +1 budynku reprezentacyjnego

© Kamila Gołąbek

Elewacje zostały wykonane z desek modrzewiowych. Ważną rolę w projekcie odgrywają obszerne przeszklenia, wpuszczające naturalne światło do wnętrz, na których zostały rytmicznie rozmieszczone lamele drewniane, zapewniające prywatność i zabezpieczające pomieszczenia przed przegrzaniem. Pomiędzy obiektami zostały poprowadzone ścieżki służące komunikacji pieszej, łączące główne wejścia budynków.

przekrój A-Aprzekrój A-Aprzekrój A-A

przekrój A-A

© Kamila Gołąbek

Ponadto zaplanowana została adaptacja istniejącego na działce powojennego, jednokondygnacyjnego schronu na funkcję sali kinowej oraz pomieszczenia gier. Ingerencja w budynek była niewielka, planowaną zmianę funkcji zaprojektowano z poszanowaniem istniejącej bryły budynku. Na dachu obiektu przewidziana została funkcja sezonowego miejsca ćwiczeń na świeżym powietrzu. Całość założenia utrzymana jest w naturalnym, leśnym klimacie, dlatego oprócz projektowanych chodników planowane jest powstanie wydeptanych ścieżek, stworzonych naturalnie przez użytkowników obiektu.

budynek aktywności        adaptacja schronu

po lewej: budynek aktywności; po prawej: adaptacja schronu

© Kamila Gołąbek

 
Kamila GOŁĄBEK

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE