Konkurs „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Aleksandra Brzezińska – „Skalna Oaza Kreatywności – projekt przestrzeni biurowej i życiowej”

04 czerwca '24
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2023
Nazwa: „SKALNA OAZA KREATYWNOŚCI PROJEKT PRZESTRZENI BIUROWEJ I ŻYCOWEJ”
Autorka:

Aleksandra Brzezińska

Uczelnia:
Wydział Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
Promotorzy:
dr Marcin Podskarbi

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza”

Tematem przewodnim mojej pracy jest projekt domu na wynajem zbudowany wewnątrz klifu. Znajduje się on na zachodnim wybrzeżu Islandii nad wodami Oceanu Atlantyckiego. W projekcie chciałam stworzyć harmonię pomiędzy naturą a działalnością człowieka oraz pokazać, że z pozoru nawet trudne do zaadaptowania przestrzenie można zagospodarować pod ludzki użytek, nie dewastując jednocześnie przyrodniczych walorów krajobrazu. Taki projekt doskonale sprawdzi się dla osób, które cenią sobie możliwość przebywania na łonie natury z dala od miejskiego zgiełku.

rzut

rzut

© Aleksandra Brzezińska

Projektowany przeze mnie dom ma dwa oblicza. Jedno znajdujące się od strony oceanu oraz drugie będące w głębi od strony skał. Ten dualizm pozwala na zachowanie swoistej harmonii, przypominając tym samym metafizyczne ujęcie yin i yang, którą w niniejszym projekcie odzwierciedla dzień i noc.

wizualizacja baru

wizualizacja baru

© Aleksandra Brzezińska

„Dzień” jest częścią domu, która ma widok na ocean. To w tej części domownicy spędzają wspólnie czas. W tej strefie znajduje się salon z jadalnią. Pomieszczenia tej części zaprojektowano tak, aby współgrały z widokiem panującym za oknem, co było determinantem doboru przeze mnie jaśniejszej kolorystyki oraz obłych kształtów. Moim zdaniem taki dobór materiałów działa dobrze na samopoczucie ludzi i dzięki temu te pomieszczenia są bardziej uczęszczane w ciągu dnia. Tak dobrana kolorystyka pomieszczeń oddaje uczucie przejrzystości i przestronności, co jest dodatkowo potęgowane przez rozciągający się bezkres oceanu. Całość sprawia wrażenie bezgraniczności i wyzwala uczucia wolności. Użycie złotej kolorystyki pogłębia to wrażenie przez wnoszenie ciepła oraz wyzwala skojarzenia powiązane z blaskiem słonecznym.

wizualizacja salonu

wizualizacja salonu

© Aleksandra Brzezińska

„Noc” jest częścią domu znajdującą się w głębi od strony skał. Znajdują się tam głównie sypialnie domowników. Zastosowanie ciemnej kolorystyki w tych pomieszczeniach nadaje im niepowtarzalnego klimatu i znakomicie współgra z teksturą ścian. Użycie takiej gamy barw buduje wyjątkowy klimat oraz dodaje pomieszczeniom poufnego i intymnego nastroju. Wykorzystanie w tych wnętrzach elementów o złotym kolorze, współgra z pomieszczeniami dziennymi. Ponadto te elementy pozwalają na uniknięcie wrażenia przytłoczenia i dają bardziej przytulny efekt. Wykorzystanie ciemnej palety kolorów podkreśla specyfikę samego klifu.

wizualizacja pokoju gościnnego, widok na część sypialnianą

wizualizacja pokoju gościnnego, widok na część sypialnianą

© Aleksandra Brzezińska

Obecnie dom zamieszkuje  pięciu lokatorów, którzy zajmują się prowadzeniem kanału na platformie YouTube. W domu mieszkają dwie pary oraz jeden montażysta. Wszyscy lokatorzy są w przedziale wiekowym od 22 do 25 lat. Większość dnia spędzają poza miejscem obecnego zamieszkania, ponieważ nagrywają różnego rodzaju filmy w pobliskich miejscowościach oraz w otoczeniu niezwykłej islandzkiej natury. Dom jest dla nich z jednej strony miejscem odpoczynku, relaksu oraz spędzania wspólnie wolnego czasu przy różnorodnych aktywnościach, z drugiej zaś miejscem, gdzie dopracowują swoje projekty, montują filmy oraz wymieniają się swoimi pomysłami na spotkaniach.

wizualizacja biblioteczki

wizualizacja biblioteczki

© Aleksandra Brzezińska

Dom posiada dwa poziomy. Pomieszczenia zostały dobrane tak aby każdy z domowników miał zapewniony odpowiedni standard, pod którym rozumie się strefę odpoczynku i relaksu. Przez wzgląd na wykonywaną przez lokatorów pracę uwzględniłam pomieszczenie takie jak montażownia, w której znajduje się studio fotograficzne. Wyodrębnienie tych pomieszczenia umożliwia minimalizację zakłóceń w trakcie wykonywania prac przy montażu i obróbce filmów i zdjęć. Studio fotograficzne jest w pracy domowników pomieszczeniem niezbędnym do wykonywania profesjonalnych sesji zdjęciowych promujących w social mediach ich filmy. Wyposażenie budynku w dobrze zaopatrzone studio pozwoli na uniknięcie kłopotów związanych z oświetleniem, doborem kadrów czy tła.

wizualizacja schodów

wizualizacja schodów

© Aleksandra Brzezińska

Aleksandra Brzezińska

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Materiał w architekturze — trendy 2024
LS Dark — żaluzje zaciemniające
INSPIRACJE