okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Konkurs na projekt biblioteki i przedszkola w Józefowie rozstrzygnięty!

Dobrawa Bies
23 lutego '21

Znamy wyniki konkursu na opracowanie projektu miejskiej biblioteki i przedszkola przy ul. Asnyka w Józefowie. 15 lutego br. podczas konferencji online usłyszeliśmy decyzję jury. Zwyciężyła warszawska pracownia Regio, druga nagroda powędrowała do zespołu Studio4Space i Atelier Entropic, a trzecie miejsce zajął projekt autorstwa MIJO architektura.

W Józefowie przy zbiegu ulic Asnyka i 11 Listopada, na działce o powierzchni 1,75 ha zaplanowano budowę kompleksu przedszkola i biblioteki miejskiej. Nowy obiekt ma powstać przy placu zabaw i placu do kalisteniki, które mają zostać wkomponowane w całe założenie. Przed zleceniem wykonania projektu oraz przetargiem na budowę miasto Józefów, pod patronatem OW SARP zorganizowało konkurs na koncepcję architektoniczną. Od zgłoszonych projektów oczekiwano koncepcji łączącej współczesne, oryginalne i innowacyjne rozwiązania architektoniczne i technologiczne, uwzględnienie lokalnej tradycji zabudowy oraz warunków przyrodniczych. Zgodnie z wytycznymi obiekt, o powierzchni użytkowej ok. 2 tys. metrów kwadratowych miał być dwukondygnacyjny — jeden poziom to biblioteka, a drugi przedszkole.

Projekt biblioteki proj.:
Regio

I miejsce, budynek biblioteki

© Regio

Sąd Konkursowy obradował w pięcioosobowym składzie: przewodnicząca Agnieszka Kalinowska-Sołtys (architektka, wiceprezes ZG SARP), Bogdan Kulczyński (architekt), Piotr Gąszcz (zastępca burmistrza Józefowa), Dariusz Rogowski (kierownik Referatu Zagospodarowania Przestrzennego w UM Józefowa) oraz Monika Szołucha-Przybyś (inspektor w Referacie Realizacji Projektów). Jury oceniało trzydzieści jeden zgłoszonych do konkursu projektów.

Po pięciu spotkaniach jury i wielu dyskusjach udało się wyłonić osiem prac, które były ponownie analizowane nie tylko pod względem estetycznym, funkcjonalnym i finansowym, ale również pod względem przeprowadzenia procesu budowy, analizy cyklu życia budynku i ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko. Co do wyboru trzech najlepszych z nich jury było jednomyślne — mówi przewodnicząca Agnieszka Kalinowska-Sołtys.

Zwycięzcom przyznano nagrody w wysokości 30 tys. zł za pierwsze miejsce, 20 tys. zł za drugie i 10 tys. zł za trzecie miejsce.

I miejsce,
zagospodarowanie przestrzeni

I nagroda, zagospodarownie przestrzeni

© Regio

I nagroda

I nagrodę otrzymała warszawska pracownia Regio. Zwycięski zespół zaproponował parterowy budynek przedszkolapiętrowy budynek biblioteki. Projektowana biblioteka zgodnie z założeniami konkursu łączy w sobie funkcje edukacyjno-kulturowe, z przestrzenią do pracy twórczej, spotkań towarzyskich (kawiarnia) i cooworkingu. W parku otaczającym obiekt zespół projektowy przewidział kilka stref: zabawy, edukacyjnej oraz sensorycznej. Autorzy chcieli w ten sposób wpłynąć na kształtowanie miejsc sprzyjających zarówno integracji społecznej, działaniom twórczym, edukacyjnym, rekreacji, ale również wyciszeniu i obcowaniu z przyrodą.

Pracując nad projektem, chcieliśmy stworzyć elastyczną, pełną niespodzianek przestrzeń, która stworzy ramy do wzmocnienia roli biblioteki, jako lokalnej depozytariuszki kultury i miejsca, do którego chętnie się wraca, by odkrywać je za każdym razem na nowo. Przedszkole natomiast ma przede wszystkim pozwolić dzieciom na bezpieczne odkrywanie przestrzeni, lokalnej przyrody oraz wspieranie więzi społecznych, które zaczynają się kształtować w okresie dzieciństwa. Chciałbym, aby leśny plac zabaw, wyposażony w proste naturalne i wspierające bioedukację urządzenia, wspierał rozwijanie nieskrępowanej wyobraźni swoich przyszłych użytkowników i użytkowniczek — mówi Piotr Czyżewski z pracowni Regio.

Budynki zostały zaprojektowane z dużą troską o środowisko. Zarówno przedszkole, jak i biblioteka mają zielone dachy, a powierzchnia biologicznie czynna obiektu wynosi aż 82 procent. Obiekty umożliwiają pasywne zyski ciepła i zminimalizowanie strat energetycznych, a wśród proponowanych materiałów znalazły się m.in. pochodzące z recyklingu. W otoczeniu zaproponowano nasadzenie roślin gatunków rodzimych, dostosowanych do siedliska, w szczególności wykazujących pożytek dla drobnych ssaków, ptaków oraz zapylaczy.

I miejsce, pracownia
Regio

architekci postawili na ekologiczne rozwiązania

© Regio

Jak czytam w opisowej ocenie jury:

Niezależne dwa budynki w pełni wykorzystują naturalny i przyrodniczy charakter terenu inwestycji. Przedszkole, bezpiecznie oddalone od ulicy, o charakterze leśnym, umożliwia edukację i wychowanie dzieci zgodnie z naturalnym cyklem przyrody. Budynek biblioteki otwarty na użytkowników poprzez duże przeszklenia i funkcjonalne zagospodarowanie terenu może pełnić funkcję wizytówki miasta. Niezwykle estetyczne podejście do detalu nawiązującego do stylu nadświdrzańskiego (świdermajer) podkreśla historyczny charakter lokalnej architektury, ale w nowoczesnej odsłonie, nie udając dawnej zabudowy.

II nagroda

II nagroda, proj.:
Studio4Space, Atelier Entropic

II nagroda to projekt odważnie wykorzystujący tradycyjne materiały konstrukcyjne w nowoczesnej technologii

© Studio4Space, Atelier Entropic

Drugą nagrodę otrzymał zespół projektowy z krakowskiego Studio4Space i hiszpańskiego Atelier Entropic w składzie: Magdalena Mróz, Geoffrey Eberle, Bartosz Dendura, Paweł Marjański, Martyna Mądry. Ich propozycja Zielonego Portalu Józefowa została doceniona za odważne wykorzystanie tradycyjnego materiału konstrukcyjnego w nowoczesnej technologii. Proekologiczne rozwiązania budynku wpisane w oryginalną kubaturę dają szerokie pole dla rozwoju wyobraźni małych i dużych użytkowników budynku.

III nagroda

III nagroda, proj.:
MIJO architektura

III miejsce

© MIJO Architektura

Sąd Konkursowy postanowił przyznać trzecią nagrodę pracowni MIJO architektura. Myślą przewodnią projektu było szczególne uszanowanie historycznych wartości, jaką prezentuje drewniana architektura linii Otwockiej. Poprzez analizę istniejących budynków oraz przyległego krajobrazu, architekci wychwycili najważniejsze detale i założenia — pionowe podziały, modułowość, drewniane koronki i wpasowali je w nowoczesną bryłę, pokazując tym samym jakość Świdermajera, wyrażoną językiem współczesnej architektury.

Opracowanie koncepcji to pierwszy etap konkursy. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie dokumentacji budowlanej na podstawie wygranej koncepcji. Zgodnie z prawem zamówień publicznych może to zrobić zwycięzca konkursu. Ogłoszenie przetargu na realizacje inwestycji planowane jest za rok, po zakończeniu procesu projektowania i uzyskaniu pozwolenia na budowę. Pierwsze prace budowlane również powinny ruszyć w 2022 roku.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany