WALA - uchwyty do drzwi [BIM]

W poszukiwaniu lekkiej i funkcjonalnej bryły – dom od LK&Projekt

Wiktor Bochenek
10 marca '22

Najważniejszym celem dla architektów z pracowni LK&Projekt było stworzenie bryły lekkiej i atrakcyjnej wizualnie, która jednocześnie posiada wysokie walory użytkowe połączone z funkcjonalnością.

Do pracowni architektonicznej zgłosili się inwestorzy, którzy wymagali wyjątkowego projektu — zakładającego ogromną ilość przeszkleń, wyjątkowe połączenia i wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań. Play of light to jednorodzinny dom zlokalizowany w nadbałtyckiej miejscowości, który otrzymał szereg nagród.

w tym domu najważniejszy jest kształt bryły i przeszklenia

w tym domu najważniejszy jest kształt bryły i przeszklenia

© LK&Projekt

O procesie powstawania, idei, wymaganiach inwestorów i ostatecznej satysfakcji opowie Leszek Kalandyk, założyciel pracowni LK&Projekt.

Wiktor Bochenek: Jaka idea przyświecała Państwu podczas projektowania tego domu?

Leszek Kalandyk: Istotą związaną z całym projektem, była przewodnia myśl, by dom stał się dla mieszkańców centrum ich własnego świata. Ta koncepcja widoczna jest w konstrukcji bryły, która swoją formą, zbliżoną do kształtu litery L, okala wewnętrzną własną strefę relaksu. W całym budynku z założenia niebagatelną rolę miało ogrywać światło i spójne połączenie domu z otoczeniem. Ta gra refleksów, promieni i cieni doskonale widoczna jest zarówno we wnętrzach, jak i w zewnętrznej strukturze domu. Jednocześnie, mające służy komfortowi mieszkańców rozliczne, umiejscowione na różnych poziomach, częściowo zabudowane tarasy, w znaczący sposób urozmaicają sylwetkę domu.

biała kolorystyka bryły została rozbita przez metalowe i drewniane elementy

biała kolorystyka bryły została rozbita przez metalowe i drewniane elementy

© LK&Projekt

Wiktor Bochenek: Czego wymagał inwestor? Co było dla niego najważniejsze?

Leszek Kalandyk: Po rozmowach dotyczących oczekiwań względem domu, inwestorowi od razu spodobała się ogólna koncepcja wizji. Natomiast jego największe oczekiwania dotyczyły, niezwykle istotnych szczegółów, które ostatecznie zadecydowały o ostatecznym wizerunku. Przede wszystkim przyszłym mieszkańcom zależało na tym, by wejście i wjazd, który na działce umiejscowiony jest od strony południowej, nie zakłócił strefy ogrodowej. Jednocześnie ta kwestia, czyli stosunkowo mała działka i wejście od południa, gdzie w zasadzie powinien królować niczym niezakłócony teren rekreacyjny, były największym problemem i miały swoje odbicie w kształtowaniu otoczenia domu. Udało się go rozwiązać dzięki przemyślanej, łączącej odpowiednie funkcje „drodze do domu”. Rozpoczyna ją garaż, w którym też zaprojektowane zostały nieczęsto stosowane rozwiązania, a mianowicie doświetlenie pomieszczenia za pomocą płaskich okien dachowych i doprojektowanie dużego zadaszenia, dzięki czemu dodatkowo można postawić dwa samochody. Następnie przechodzimy przez ciekawy portal, który oddzielając tę strefę wjazdową, podkreśla też dostojność i rolę samego budynku mieszkalnego. Idąc dalej, wchodzimy na zadaszony taras. Cała ta część zmienia tradycyjne podejście do wypoczynku, gdyż umiejscowiona w niej druga kuchnia zewnętrza, tworzy wraz z patio miejsce rodem z południa Europy. W ogrodzie możemy zatem prowadzić spotkania rodzinne i ugaszczać potrawami, smakując życie w dobranym towarzystwie. Tę strefę ogrodową kończy wkomponowany zewnętrzny basen, który jest tak i umiejscowiony, że cała konstrukcja i jasna elewacja odbijają się w nim, co potęguje wrażenie spójnej kompozycji wspomnianej gry światła.

połączenie otoczenia z domem było istotne już w trakcie projektowania

połączenie otoczenia z domem było istotne już w trakcie projektowania

© LK&Projekt

Wiktor Bochenek: Jak zostały rozplanowane funkcję i wnętrza domu?

Leszek Kalandyk: Wnętrze domu tworzy szereg pomieszczeń, których rozplanowanie podyktowane było oczekiwaniami dotyczącymi funkcjonalności jednak niezakłócającej estetyki. Dlatego dom ma bardzo czytelny podział. Z jednej strony mamy otwarty salon a z drugiej kuchnię połączoną z jadalnią, a wszystko to zamknięte wielkoformatowymi oknami i drzwiami tarasowymi, przez które przechodzimy do ogrodu, a on z kolei jakby wchodzi do domu. Kontakt z naturą i zjednoczenie z nią budynku było jednym z głównych celów. Jako twórca dużą uwagę przywiązuje też do praktycznych udoskonaleń pozwalających wygodnie żyć. Dlatego takie pomieszczenia jak spiżarnia, czy łazienka przy gabinecie koniecznie musiały znaleźć się w tym projekcie. Na parterze mamy również kolejny zadaszony taras przy pokoju dziennym, w którym znalazło się miejsce na angielską ławkę — miejsce do wytchnienia, podumania i zatrzymania się w zgiełku współczesnego świata. Z kolei piękne ażurowe schody są atrakcją wizualną i nawiązują doskonałą relację ze światłem, które padając od strony zachodniej, prowadzi swoistą grę światła. Piętro to przestrzeń będąca duszą domu. Rozdział funkcji dla rodziców i dzieci był też życzeniem inwestora. Zarówno jedni, jak i drudzy mają rozbudowane pokoje połączone z osobnymi względem siebie łazienkami, garderobami i wyjściami na rozległe, częściowo zadaszone, ale też dodatkowo doświetlone oknami dachowymi, tarasy.

taras jest połączony z basenem i ogrodem, tworząc dodatkową przestrzeń rekreacyjną

© LK&Projekt

Wiktor Bochenek: Na co dodatkowo należy zwrócić uwagę w tym projekcie?

Leszek Kalandyk: Cała koncepcja, nie tylko w tym projekcie, jest wyrazem podejścia do idei promowania zielonego światła dla ekologii. Stąd zastosowanie energooszczędnych instalacji OZE, ale też pomieszczenie na bardzo rozbudowany serwer, który czuwa nad ich sprawnym działaniem.

Generalnie cała praca nad projektem była wyzwaniem, ale też jego realizacja sprawiła nam dużo satysfakcji. Najbardziej jesteśmy zadowoleni z faktu, że wymagania inwestora co do materiałów znalazły odbicie z realnym tworzeniu domu. Inwestor duży nacisk kładł na trwałość materiałów, dlatego w projekcie zaproponowanie te najlepsze na rynku okna aluminiowe z trzyszybowym przeszkleniem, płyty i spieki ceramiczne trwałe na dziesiątki lat, szkło hartowane, balustrady ze stali nierdzewnej, a nawet żaluzje z drewna egzotycznego.

Architektura jest jak muzyka. W muzyce wszystkie nutki muszą być odpowiednio dograne, a w architekturze to są detale. One wraz z bryłą i wnętrzem tworzą pełną kompozycję, którą niczym koncert, można grać. W tym wypadku swoją ostatnią nutę dołożyło jeszcze światło. Ono jest prawdziwą codą uzupełniającą ten utwór.

Wiktor Bochenek: Dziękuje za rozmowę!

salon utrzymany jest w podobnych tonach kolorystycznych

salon utrzymany jest w podobnych tonach kolorystycznych

© LK&Projekt

rozmawiał Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Klasyczny urok drewna – profile okienne VEKA SPECTRAL
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022