Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Molecular. Projekt wnętrza baru serwującego koktajle molekularne

Dobrawa Bies
09 grudnia '21

Paulina Haraś, studentka architektury wnętrz z Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu, zafascynowana kuchnią molekularną i barmaństwem zaprojektowała wnętrza baru koktajlowego „Molecular”. Głównym celem autorki było zaskoczenie i zainspirowanie odwiedzających lokal gości, poprzez stworzenie interesującej przestrzeni.

Projekt dyplomowy licencjacki Pauliny Haraś powstał w Pracowni Projektowania Architektury Wnętrz pod kierunkiem prowadzących: dr hab. Katarzyny Anny Jagiełło, prof. uczelni, Aleksandry Przybyły i Tomasza Taciaka.

Bar koktajli
molekularnych

w barze goście mogą spróbować koktajli molekularnych

© Paulina Haraś

Projekt wnętrz powstał dla lokalu serwującego koktajle molekularne. Barmaństwo molekularne charakteryzuje się pracą z kwasami, płynami i gazami wpływającymi na stan skupienia (na przykład ciekły azot). Używane w tej dziedzinie są również różnego rodzaju urządzenia mechaniczne, jaki i sprzęt naukowy. Niezbędna do tego jest również wiedza na temat składników oraz procesów fizycznych i chemicznych — tłumaczy autorka.

Wnętrza baru
molecular

celem autorki było zaskoczenie i zainspirowanie odwiedzających lokal

© Paulina Haraś

cel: zaskoczenie gości

Głównym celem Pauliny Haraś było zaskoczenie i zainspirowanie odwiedzających lokal. Wnętrze baru ma w założeniu aktywować zmysły i angażować gości w niekonwencjonalny sposób, a jednocześnie sprawiać by uczuli się dobrze i wyjątkowo. Właściciele baru stawiają na oryginalny klimat i niepowtarzalne rozwiązania dbając również przy tym o jakość menu i komfort gości.

Wnętrza baru
„Molecular”, przestrzeń główna

jednym z materiałów wykorzystanych w projekcie jest beton architektoniczny

© Paulina Haraś

Autorka chciała, aby wizyta w lokalu stała się swego rodzaju niezapomnianą przygodą, która dostarcza nowych doświadczeń, wizualnych i smakowych. We wnętrzu, jak mówi studentka, widoczne są wyszukane materiały, oryginalne formy, odważne połączenia oraz inspirację chemią i molekułami.

To wszystko sprawia że jest ono eleganckie, a jednocześnie niesie z sobą sporą dawkę energii — dodaje Paulina.

strefy funkcjonalne

Przestrzeń baru została podzielona na kilka stref funkcjonalnych: hol z miejscem na odwieszenie kurtek i płaszczy (szatnia), przestrzeń oddzielające hol i strefę obsługi klienta (korytarz), bar i miejsca do siedzenia, toalety oraz zaplecze gospodarcze.

Aksonometria baru

lokal został podzielony na strefy

© Paulina Haraś

Wejście zostało oddalone od sali przestrzenią wprowadzającą w nastrój miejsca. Autorka projektując korytarz, wykorzystała proste i ostre kształty i linie oraz struktury z betonu tworząc wyraźną formę, kontrastującą z relaksującym wnętrzem baru.

Wejście, szatnia

wejście i szatnia utrzymane są w jasnym barwach i prostych formach

© Paulina Haraś

komfort i relaks

Część przeznaczona dla gości została zaprojektowana tak, aby każdy mógł znaleźć miejsce dla siebie, zależnie od jego potrzeb i preferencji. Dzięki temu przestrzeń jest różnorodna. Znajdują się tu miejsca do siedzenia przy dużych, jak i małych stołach oraz wysokie stoły, przy których można usiąść na krzesłach barowych. Dla szukających większej prywatności i spokoju dostępne są duże kanapy na wzór loży oddalone od głównej, gwarnej sali.

Bar molecular

w lokalu każdy znajdzie miejsce dla siebie

© Paulina Haraś

Natomiast odpowiednie zaplanowanie stołów i odległości od nich zapewnia gościom wygodę. W przestrzeni tej autorka zadbała również o komfort spożywania posiłków i koktajli. Ścieżki kelnerów zostały zaplanowane tak, aby komunikacja była sprawna i nikt sobie nie przeszkadzał.

Strefa obsługi klienta jest wizualnie spokojniejsza od strefy wejścia — pojawiają się w niej obłe kształty i łuki. Widoczny jest też wyraźny kontrast pomiędzy tymi dwoma przestrzeniami. Wychodząc z surowej, jasnej części, odwiedzający lokal przenoszą się do innego, kojącego miejsca.

Betonowy korytarz
w barze molecular

surowa część wejściowa do lokalu

© Paulina Haraś

Użycie szkła w różnej postaci to inspiracja studentki szklanymi probówkami, które są niezbędnym elementem każdego laboratorium chemicznego. Elementy metalowe mają nadać wnętrzu charakteru, natomiast ciemne drewno ma je ocieplić i sprawić, że przestrzeń staje się bardziej przytulna.

kontrastowe kolory i materiały

Kolorystyka wnętrza baru „Molecular” i zestawienie materiałów opiera się różnych odcieniach szarości i czerni, które zostały przełamane żółcią.

Kontrastowe kolory
w barze

autorka zastosowała kontrastowe kolory

© Paulina Haraś

Zestawienie czerni z żółtym to mocny kontrast, który nadaje wnętrzu oryginalnego i niepowtarzalnego charakteru. Kolory te mają wpłynąć na nastrój i odczucia odwiedzającego. Czerń wycisza emocje, natomiast żółć dodaje pozytywnej energii i pobudzacza kreatywność — podsumowuje autorka.

Poczytajcie także o projekcie nowego wnętrza zapomnianej restauracji w Wadowicach, autorstwa Kingi Garus, studentki krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych im. Jana Matejki.

  

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
IC Project – narzędzie stworzone dla biura architektonicznego
Nowoczesne Biurowce – Trendy