Zobacz w portalu A&B!

Biel, czerń i światło. Projekt nowego wnętrza restauracji w Wadowicach

Dobrawa Bies
30 listopada '21

Kinga Garus z Akademii Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie postanowiła odmienić wnętrze jednej z zapomnianych restauracji, znajdującej się w kamienicy pobliżu rynku w Wadowicach. Proponując nowy układ funkcjonalny, dzieląc lokal na trzy strefy za pomocą światła i kolorów, autorka stworzyła nowoczesną, zachęcającą do odwiedzenia przestrzeń.

Projekt restauracji w Wadowicach powstał jako praca dyplomowa licencjacka na Wydziale Architektury Wnętrz pod kierunkiem dr Małgorzaty Zbroińskiej-Piątek. Lokal znajdujący się w starej wadowickiej kamienicy, aktualnie nie wykorzystuje swoich walorów.

Projekt restauracji
w Wadowicach, strefa śniadaniowa, widok od strony pasażu

wejście do strefy śniadaniowej restauracji od strony pasażu

© Kinga Garus

Wejście do obiektu jest niejako ukryte przed potencjalnymi klientami, znajduje się w pasażu, który przecina kamienice. Niejasna droga dojścia oraz złe rozmieszczenie poszczególnych stref restauracji jest głównym problemem użytkowania obiektu. Ciemne i ponure kolory oraz brak odpowiedniej ilości światła, nie poprawiają obecnego wizerunku miejsca — opowiada autorka.

rozwiązanie problemów

Głównym założeniem projektowym studentki architektury było więc rozwiązanie problemów komunikacyjnych oraz stworzenie nowego układu funkcjonalnego całej przestrzeni restauracji.

Stefa barowa od
oficyny

strefa barowa w oficynie

© Kinga Garus

Aktualnie klienci restauracji mają problem z odnalezieniem do niej wejścia — autorka postanowiła temu zaradzić, wykorzystując przestrzeń pasażu oraz tworząc wizualne akcenty zachęcające do odwiedzenia lokalu. Kolejnym założeniem było wykorzystanie jak największej ilości światła naturalnego oraz zróżnicowanie wnętrza i wykreowanie klimatu za pomocą kolorów i światła.

Strefa śniadaniowa
i otwarta kuchnia

otwarta kuchnia w strefie śniadaniowej

© Kinga Garus

W obecnej sytuacji jest to jeden z ważniejszych problemów. Nieatrakcyjne kolory, które zamiast rozjaśnić i optycznie powiększyć przestrzeń — przygnębiają. Brak odpowiedniego oświetlenia sprawia, że źle czujemy się w danej przestrzeni — dodaje projektantka.

podział na strefy

Autorka postawiła na nowe rozmieszczeni baru i toalet oraz na dobrą komunikację z kuchnią, która ułatwi prace kelnerom. Istotnym zabiegiem było również otwarcie i przeniesienie kuchni, która stała się jednym z zachęcającym do wejścia do lokalu elementem.

Projekt restauracji
w Wadowicach, rzut

rzuty parteru i piętra

© Kinga Garus

Ważnym etapem projektu było podzielenie restauracji na trzy strefy — śniadaniową, szybkiej obsługi i restauracyjną, Strefa restauracyjna z dużym barem umożliwia wydzielenie sali na przyjęcia okolicznościowe, oraz przeznaczone do wieczornych spotkań w klimatycznej oficynie. Autorka uwzględniła także podział na strefę jasną – otwartą oraz ciemną – półprywatną, tym samym dając klientom restauracji wybór przestrzeni, w której czują się najlepiej.

inspiracja szkicami

Kolejnym etapem pracy projektowej było stworzenie szkiców koncepcyjnych, które dały wstęp do dalszej pracy nad projektem.

Projekt restauracji
w Wadowicach, szkice projektowe

szkice projektowe

© Kinga Garus

Wielkość, kolor, rytm, faktura, płaszczyzna, linia — to główne z elementów pojawiających się w rysunkach. Zestawienie ich pozwoliło mi na stworzenie pewnego rodzaju relacji. Zupełnie inne odczucia występują, kiedy patrzymy na czarną płaszczyznę, a inne, kiedy zestawiamy ze sobą cienkie kreski w różnych kolorach. Ze względu na podzielenie restauracji na trzy różne strefy, podjęłam próbę połączenia tych przestrzeni. Przenikanie się płaszczyzn oraz nakładanie na siebie linii miało na celu stworzenie efektu przenikania — opowiada autorka.

Każda z projektowanych stref wyróżnia się kolorem, natomiast elementem łączącym je wszystkie jest barwa czerwona, występująca pod postacią wiszących lamp.

strefa śniadaniowa

Pierwszą z wydzielonych przestrzeni restauracji jest strefa śniadaniowa, pełna bieli oraz żywych kolorów. Przestrzeń ma dodawać energii i pobudzać do działania.

Strefa śniadaniowa     Strefa śniadaniowa

strefa śniadaniowa znajduje się na parterze

© Kinga Garus

Strefa znajduje się na parterze restauracji, a jej wejście zostało usytuowane w stronę Placu Kościuszki, gdzie w ciągu dnia przemieszcza się dużo ludzi. Natomiast otwarcie przestrzeni od strony pasażu miało na celu wpuszczenie jak największej ilości światła i zaprosić do wnętrza. Osoby przebywające w części śniadaniowej mają możliwość korzystania z dużego stołu, który jest przystosowany do pracy. Główny, centralnym elementem jest podkreślony kolorem i zamkniętych w czarnym boksie bar. Boks ten rozciąga się przez pasaż aż do kuchni, łącząc ze sobą przestrzenie.

strefa restauracyjna

najważniejszą częścią jest strefa restauracyjna

© Kinga Garus

strefa restauracyjna

Strefa restauracyjna to główna część projektu. Dominuje w niej kolor biały i czarny, a akcent stanowi odcień bordo, występujący na frontach szafek. Kolor ten został podkreślony przez różowo-bordowe szkło, które w połączeniu z naturalnym i sztucznym światłem, tworzy wiele różnobarwnych odbić w przestrzeni.

Dzięki zastosowaniu prowadnic mamy możliwość modyfikacji układu szklanych ścian. Jedną z opcji jest wydzielenie przestrzeni na imprezy okolicznościowe. Zastosowanie podwójnie klejonego szkła zapewnia bezpieczeństwo i daje możliwość stworzenia transparentnych ścian. Ukryte w posadzce i suficie prowadnice pozwoliły na stworzenie złudzenia wyłaniających się płaszczyzn. Pełnią one bardzo ważną funkcję, ale także tworzą linię w przestrzeni — tłumaczy Kinga.

Drugi poziom
restauracji

otwarcie stropu nad schodami spaja przestrzeń lokalu

© Kinga Garus

Nawiązując do linii prowadnic autorka wykorzystała szynoprzewody, które doświetlają przestrzeń. Otwarcie stropu nad schodami połączyło dwie strefy (śniadaniową i restauracyjną). Tan sam zabieg projektantka wykorzystała nad ciągiem komunikacyjnym, który prowadzi z pomieszczenia dla personelu na piętro. Dzięki temu proporcje całej przestrzeni zostały zmienione i wyrównane w stosunku do szerokości, łącząc oba poziomy w jedną całość. Materiały zastosowane na ścianach znajdują się na dwóch kondygnacjach, dając złudzenie przenikających się brył z otwartym stropem.

 Bar
z wydzieloną przestrzenią    Czerwony bar

w części barowej dominuje czerń i czerwień

© Kinga Garus

strefa barowa

Na wieczorne spotkania autorka przeznaczyła strefę barowąklimatycznym światłem. Wydzielenie loży pozwoliło projektantce na stworzenie półprywatnych stref.

Projekt restauracji
w Wadowicach, strefa barowa

ciemna strefa barowa

© Kinga Garus

Głównym elementem tej przestrzeni jest bar, który oddziela się na tle jednolitego koloru posadzki i sufitu. Posadzka wychodzi również do strefy pasażu. Duże otwory okienne wpuszczają odpowiednią ilość światła, a dominująca czerń została podkreślona przez kolorowe szklane ściany jak i ciepły kolor występujący w elementach wyposażenia.
 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Druga edycja konkursu „Wnętrze Roku Pfleiderer” - www.wnetrzeroku.pl
Trendy wnętrzarskie 2022