Dom inspirowany nowoczesną szwajcarską willą

29 marca '23

Wcześniej prezentowaliśmy już trzypoziomowy pokój dziecięcy, sypialnię i trzy łazienki oraz salon, salę kinową i garaż domu projektu Jana Sekuły ze studia Zarysy. Dzisiaj przyglądamy się ostatniej części tego projektu, czyli kuchni z jadalnią oraz strefom komunikacyjnym.

Zwrot ku naturze

Projektując dom, Jan Sekuła skoncentrował się na naturze, która go otacza. Ze względy na duże przeszklenia można powiedzieć, że nawet „wchodzi” ona do jego wnętrza. Stonowane kolory ziemi zastosowane w tej aranżacji idealnie współgrają z bliskością ogrodu i jeziora. Dom ma bardzo nowoczesny charakter. Dużo w nim minimalistycznych rozwiązań. Jednocześnie dzięki zastosowaniu sporej ilości drewna i oryginalnych detali jest to miejsce niezwykle przytulne. Duża ilości naturalnego światła, sprawia, że wybrane do wnętrz ciemne kolory nie przytłaczają pomieszczeń, lecz nadają im ciepłego klimatu.

Projekt inspirowany jest naturą       Żółte lampy kontrastują z ciemnym tłem

Projekt inspirowany jest naturą

Fot.: Tomo Yarmush

Hol z górskim motywem

Strefa wejściowa to jasne i przestronne przedłużenie salonu i jadalni. Głównym założeniem przy projektowaniu holu, było wyeksponowanie bryły schodów. Udało się to dzięki zabudowaniu większej części korytarza drewnem, które nadało mu od wejścia minimalistycznego charakteru. Dodatkowo użyte w holu materiały takie jak kafle terazzo nawiązują do dalszej części domu. Duże przeszklenie w nowoczesny sposób eksponuje garaż. Grafika z prostym górskim motywem idealnie wpisuje się w klimat natury oraz jest zapowiedzią reszty aranżacji. Duża, wygodna pufa ułatwia codzienne przebieranie. Miejsce do przechowywania zostało ukryte w drewnianych ścianach, co pozwala na zachowanie porządku. Pod schodami umieszczone zostało okrągłe, proste legowisko dla psa.

W holu znajduje się tapeta z góskim motywem       Hol z widokiem na garaż

W holu znajduje się tapeta z góskim motywem

Fot.: Tomo Yarmush

Miejsce spotkań

W jadalni znajduje się duży stół na stalowej ramie, który pomieści aż do 10 osób. Uzupełniają go minimalistyczne krzesła. Proste wiszące lampki podkreślają ciepłe drewno blatu. Jadalnia została oddzielona od kuchni filcowym przepierzeniem. Takie rozwiązanie jest nie tylko efektowne, ale również ma swoje praktyczne zastosowanie. Dzięki niemu udało się ukryć słup nośny, jednocześnie zachowując maksymalnie dużo miejsca. Faktura filcu nadaje obu pomieszczeniom miękkości i przytulności, doskonale łącząc się z kamiennymi elementami kuchni i drewnem na podłodze jadalni.

Jadalnia została oddzielona od kuchni filcowym przepierzeniem

Jadalnia została oddzielona od kuchni filcowym przepierzeniem

Fot.: Tomo Yarmush

Minimalistyczna kuchnia w stylu alpejskim

Z jadalni płynnie przechodzimy do kuchni. Aby zachować nieco surowy charakter, zamiast gładkiego forniru, projektant użył drewna w formie desek. Dzięki temu kuchnia utrzymała nowoczesną i prostą formę, jednocześnie otrzymując fakturę będącą urozmaicającym detalem. Ciepłe drewno idealnie współgra z przygaszoną zielenią i odcieniami szarości. Gładkie kolory przełamano wielością faktur oraz elementów takich jak kamień, lastryko czy filc. Każdy z nich ma utrzymaną w podobnej kolorystyce „nakrapianą formę”. W kuchennej zabudowie ukryto wszystkie potrzebne sprzęty oraz miejsce do przechowywania. Gotowanie ułatwia duży blat i wyspa, która dodatkowo pełni funkcję barową.

Kuchnia w kolorze ciepłego drewna       Wyspa kuchenna z funkcją barową

Kuchnia w kolorze ciepłego drewna

Fot.: Tomo Yarmush

Kącik do wypoczynku

Tuż przy kuchni, powstało miejsce do złapania chwili oddechu z pięknym widokiem na ogród. Znajdują się w nim wygodne fotele i nowoczesna szklana witryna o zaokrąglonym kształcie, która eksponuje kolekcję alkoholi. Szlachetny ciemnobordowy kolor wnętrza barku nawiązuje do okrągłego prostego stolika.

Kącik z widokiem na ogród       Gablotka na alkohole

Kącik z widokiem na ogród

Fot.: Tomo Yarmush

Schody i korytarz na piętrze

Supernowoczesna bryła i minimalistyczne drewniane belki ułożone są w taki sposób, że wydają się zawieszone w powietrzu, dzięki czemu całość wygląda bardzo lekko. Prowadzą one do górnego korytarza. Tu projektant postawił na prostotę. Połączenie dwóch kolorów drewna i nawiązujące do dolnej części domu zaoblenia na półkach i suficie nadają temu miejscu wyjątkowego charakteru. Półki to idealne miejsce na zdjęcia rodzinne, pamiątki czy książki, które zostaną dodatkowo wyeksponowane przez ledowe podświetlenie.

Górny korytarz       Półki na pamiątki

Górny korytarz

Fot.: Tomo Yarmush

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

E-DODATEK - Dachy, akcesoria dachowe - Trendy 2024
E-DODATEK - Dachy, akcesoria dachowe - Trendy 2024
Dachówki na elewacji – trend w architekturze 2024
Dachówki na elewacji – trend w architekturze 2024
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
Bestsellery
Spiek kwarcowy Laminam, idealny materiał wykończeniowy, nie tylko do kuchni
Airmax 3 generacji – najwyższa wydajność i ponadczasowy design
Grzejnik aluminiowy czy stalowy? Oto jest pytanie.