Zobacz w portalu A&B!

Przestrzeń jak białe płótno. Pied-à-terre w centrum Warszawy

Dobrawa Bies
14 kwietnia '22
Dane techniczne
Nazwa: Pied-à-terre w centrum Warszawy
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Pracownia: Studio HOKA
Architektka: Karolina Howorko
Zdjęcia: Dzmitry Kalashnikau, Karolina Howorko
Powierzchnia: 20 m² + 9 m² antresoli
Realizacja: 2022

Architektka Karolina Howorko z butikowego Studio HOKA potraktowała przestrzeń niewielkiego warszawskiego mieszkania niczym czyste płótno. Można je modyfikować, zmieniać jego funkcje, a nawet nastrój. To właśnie funkcjonalność była tutaj kluczem projektu. Mieszkanie ma stać się bazą dla różnych działań artystycznych (na przykład pracowni), miejscem do odpoczynku w trakcie pobytu w Warszawie, a co najważniejsze ma być łatwe w użytkowaniu.

Studio w Warszawie

charakterystycznym elementem jest odnowiona, stuletnia drewniana podłoga

fot.: Dzmitry Kalashnikau © Studio HOKA

Historia budynku, w którym mieści się to studio, jest dość niezwykła — przed wojną był to magazyn domu towarowego. Później przekształcono go w mieszkanie: dodano podwieszany sufit, ukrywając jego rzeczywistą wysokość. Podczas remontu zdemontowałam te dodatki i otwarłam przestrzeń, która powiększyła się aż o półtora metra wysokości. Pozwoliło mi to na wprowadzenie antresoli, a tym samym uzyskałam dodatkowe dziewięć metrów kwadratowych do istniejących dwudziestu metrów powierzchni — opowiada architektka.

Przez duże okna mieszkania wpada światło słoneczne, rozświetlające i dodające przytulności całemu wnętrzu, a wszechobecny biały kolor nie tylko je powiększa, ale jest tłem do eksperymentów dekoratorskich, czy zmiennych funkcji.

Przestrzeń kuchni ze schowanymi szafkami

w tak małej przestrzeni trzeba było przemyśleć każdy detal

fot.: Dzmitry Kalashnikau © Studio HOKA

inspiracje podróżami

W tak małej przestrzeni dokładne trzeba przemyśleć każdy detal, dlatego architekta zaprojektowała meble i elementy wystroju tak, aby mogły pełnić wiele funkcji. Dużą inspiracją dla autorki były jej podróże. Z odwiedzin w Japonii zaczerpnęła modułowość widoczną pod postacią kuchni, którą można schować za kotarą, oraz schodów, które mają miejsce na krzesła, składany stół i schowek. Projekt schodów prowadzących na antresolę został podpatrzony z konstrukcji schodów kajut łodzi, a artystyczne dekoracje to efekt podróży do Meksyku i Francji. Natomiast obrazy eksponowane w mieszkaniu są autorstwa samej Karoliny. Dzięki przeprowadzonemu remontowi przestrzeń studia znacznie otwarła się na otoczenie, a wysokie okna zapewniają niesamowity widok na Warszawę.

schody prowadzą na antresolę i skrywają wiele miejsca do przechowywania

architektka zaprojektowała wszystkie meble na wymiar

fot.: Dzmitry Kalashnikau © Studio HOKA

przemyślana przestrzeń

Ważna w projekcie była również wygoda. W holu architektka umieściła wiele schowków na buty, torby i długie płaszcze. Tam skrywa się również pralka. Główna przestrzeń skupiona jest wokół dwóch dużych okien, a użytkownicy sami decydują się na jej konfigurację — salon, czy kuchnia ze stołem jadalnianym (skryty w zabudowie schodów). Wszystkie meble zostały tak dobrane, aby można je było łatwo przenosić, zmieniając atmosferę i sposób użytkowania przestrzeni. Ozdobą wnętrza jest wysoka szafka z miejscem na duże obrazy oraz lustra odbijające niebo i wpadające przez okna światło dzienne.

Gif kuchni

schody to także wielofunkcyjny mebel, a za kotarą skrywa się kuchnia

fot.: Karolina Howorko © Studio HOKA

Kuchnia wyposażona jest w zmywarkę, piekarnik, lodówkę (która jest ukryta pod schodami) oraz miejsce do przechowywania, w tym cargo na butelki. Hartowane szkło, zastosowane jako ściana w kuchni jest łatwe w utrzymaniu czystości, a co najważniejsze, odbija i kadruje krajobraz za oknami.

Miejsce do pracy i widok z antresoli

na antresoli znajduje się składane biurko do pracy

fot.: Dzmitry Kalashnikau © Studio HOKA

antresola nie tylko do spania

Na antresoli, zaraz przy wejściu znajdziemy duże lustro odbijające niebo. Nieopodal stoi mały regał na książki i duża szafa na ubrania. Obok poręczy architektka umieściła składane biurko do pracy. Jest też strefa nocna z podwójnym łóżkiem, z którego można podziwiać wewnętrzny dziedziniec i kawałek pobliskiego parku. Ważną częścią mieszkania jest projekt oświetlenia, który umożliwia uzyskanie zróżnicowanego efektu w pomieszczeniach: od nastrojowego wieczorem po intensywne światło na czas pracy.

Miejsce do spania na antresoli

charakterystycznym elementem wystroju są obrazy Karoliny Howorko

fot.: Karolina Howorko © Studio HOKA

Architektka odnowiła i zachowała stuletnią, drewnianą podłogę, a jej wizualną kontynuacją są płytki w łazience. W ich szarej powierzchni zatopiono fragmenty żywicy imitujące drewno. Przestrzeń łazienki wydaje się również większa dzięki zastosowaniu luster tworzących złudzenie optyczne.

Różowa kanapa we wnętrzu studia

światło maluje na ścianach refleksy

fot.: Dzmitry Kalashnikau © Studio HOKA

To studio to próba zaprojektowania nowej jakości przestrzeni, która nawet na tak niewielkich powierzchniach, zaspokoi podstawowe potrzeby mieszkańców — podsumowuje Karolina Howorko.

  

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022