Łazienki na miarę XXI wieku – oazy spokoju i dobrego samopoczucia

Błękit nieba we wrocławskim mieszkaniu. Funkcjonalne wnętrze projektu Madde

Dobrawa Bies
19 kwietnia '22
Dane techniczne
Nazwa: mieszkanie błękitne
Lokalizacja: Polska, Wrocław
Pracownia: Madde
Zespół projektowy: Maja Górowska, Karolina Koryniowska, Kamila Potocka
Powierzchnia: 72 m²
Zdjęcia: Madde

Kalendarium:

  • projekt:
  • realizacja:

 
2021

2021

Błękit nieba, naturalne materiały, funkcjonalne rozwiązania — tak w skrócie można opisać wnętrze wrocławskiego mieszkania zaprojektowanego przez architektki Maję Górowską, Karolinę Koryniowską i Kamilę Potocką z biura projektowego Madde. Inwestorzy, zwolennicy minimalizmu poprosili je także o pozostawienie pustych przestrzeni oraz wykonanie autorskich mebli.

Projekt powstał dla młodej pary inżynierów, którzy do Wrocławia przeprowadzili się z Mińska. Mieszkanie znajdujące się w nowym budownictwie, zaraz przy Wyspie Słodowej początkowo miało być tylko dla nich. Szybko jednak pojawił się pies, a w przyszłości gabinet prawdopodobnie zamieni się w pokój dziecięcy.

Widok z salonu na kuchnię  Fragment salonu z otwartą półką

błękit to akcent kolorsytyczny całego mieszkania

© Madde

Współpraca z Ulą i Evgenim układała się bezproblemowo, szybko złapaliśmy dobry kontakt i od początku czuliśmy, że nadajemy na tych samych falach. Ich wymagania były niezwykle czytelne i co bardzo ważne dla nas, spójne z tym, co same uważamy za kluczowe w każdym projekcie. Po pierwsze są to rozwiązania funkcjonalne, które sprawią, że wnętrze idealnie wpasuje się w zwyczaje jego mieszkańców. Kolejne to zastosowanie naturalnych materiałów. Im więcej pojawia się ich we wnętrzu, tym bliżej nam do natury, tym łatwiej się z nim utożsamiamy. Drewno czy kamień zapisane są w naszej pierwotnej pamięci, są bliższe człowiekowi niż wszystkie nowe, stworzone fabrycznie materiały — opowiadają architektki.

Fazy projektowe mieszkania, rzuty  Naświetle między kuchnią a łazienką

architektki zmieniły układ ścian oraz wprowadziły naświetle

 © Madde

małe zmiany, duży efekt

Przewodnim kolorem całego projektowanego wnętrza jest szarawy odcień błękitu, nawiązujący do kolorystyki nieba. Z naturalnych materiałów architektki zastosowały drewnomarmur. Taki standard wykończenia pochłonął dużą część budżetu inwestorów, dlatego przestrzeń sypialni i gabinetu czeka jeszcze na realizację.

Projekt zaczęłyśmy od przeanalizowania układu mieszkania, narzuconego przez dewelopera. Ułożenie dwóch zewnętrznych ścian budynku pod rozwartym kątem komplikowało układ wewnętrzny. Miał on z naszej perspektywy pewne wady i szybko podjęłyśmy decyzję o wprowadzeniu kluczowych zmian — tłumaczą projektantki.

Biel ścian w mieszkaniu  Marmur na ścianie w łazience

wnętrza charakteryzują się minimalizmem i zastosowaniem naturalnych materiałów

© Madde

Łazienka zaaranżowana w minimalistyczny stylu została powiększona, kosztem przestrzeni holu, który po zmianach pozostał nadal w pełni funkcjonalny i pomieścił dużą szafę. Dzięki tym zmianom pojawiło się miejsce na osobny prysznic i wannę oraz pralkę. Kolejną małą rewolucją, a jednak wiele zmieniającą było dodanie naświetla pomiędzy salonem a łazienką, która dzięki temu zyskała dzienne światło.

Na koniec zmieniony został układ ścian pomiędzy salonem a gabinetem — ciasny, niefunkcjonalny kącik w salonie zmienił się w wygodną przestrzeń na wypoczynek przed telewizorem.

Błękitna sofa i autorska szafka  Piesek na kanapie

akcent salonu to kanapa i autorski regał ścienny

 © Madde

błękit jak skrawek nieba

W mieszkaniu dominuje biel ścian, mebli i armatury oraz szarość marmurowego wzoru płytek. W przestrzeni kuchennej pojawiła się wysoka błękitna zabudowa mieszcząca lodówkę i piekarnik, a pod nim zmywarkę. Kolor błękitny prowadzi w stronę holu i do łazienki z wysoką aż do sufitu zabudową meblową. W przestrzeni dziennej dominuje duża, marmurowa wyspa z przestrzenią roboczą i jadalnianą. Tuż za nią znajdują się podwieszane szafki, których fronty wykonane zostały z litego drewna.

Przestrzeń kuchenna i blat roboczy  Pusta przestrzeń w kuchni nad blatem

nad blatem roboczym została pozostawiona pusta przestrzeń

© Madde

Nad blatem roboczym pozostawiona została pusta przestrzeń, bez dodatkowych szafek wiszących. Było to jedno z życzeń inwestorów, od początku podkreślane w założeniach projektu. Dla nas niezwykle inspirujące, bo zwykle w kwestii przestrzeni do przechowywania dostajemy wytyczne mówiące „im więcej, tym lepiej”, a tutaj zaskoczyło nas minimalistyczne podejście — mówią architektki.

Charakterystycznymi punktami salonu stały się szaro-błękitna sofa i wykonany według autorskiego projektu regał ścienny z otwartymi półkami i kilkoma dodatkami.

 
oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022